Auteur Topic: Bezoek aan BlackMonk  (gelezen 3834 keer)

0 leden en 0 gasten bekijken dit topic.

Offline missionman

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 1141
Re: Bezoek aan BlackMonk
« Reactie #15 Gepost op: 10 mei, 2020, 12:33:40 »
Bezoek aan de luisterruimte van BM
07 juli 2012

Het was al lang afgesproken, en het begin van de vakantie bleek een goed moment om mijn nieuwsgierigheid te bevredigen, zeker na de verslagen van de vele forumleden die deze verplaatsing al gemaakt hadden.
Al in de deuropening valt de ‘natuurlijkheid van de muziek op : niks geforceerds en overal waar je staat in de luisterruimte blijft het klankbeeld vol en moeiteloos 'echt'; bij het binnenkomen van de luisterruimte pakt de muziek je in – verkeerdelijk dacht ik aan de vijfde symfonie van Joachim Raff (die ik toevalligerwijs zelf de avond voordien gehoord had), maar het bleek een deel uit de eerste suite van Raff te zijn (overigens op dezelfde cd te vinden).

BM is een echte spraakwaterval die zijn liefde voor de audiotechniek graag en enthosiast met je deelt : zo werd me het verschil tussen elektrostaten en magnetostaten haarfijn uitgelegd en waarom de hot spot bij een magnetostaat veel minder kritisch is dan bij klassieke luidsprekers.
In de luisterruimte is er de volte : dvd's, een grote flatscreen, nog veel meer cd's en vier uit de kluiten gewassen luidsprekers : de twee gemodificeerde Audiostatics en nog twee andere electrostaten om de surround te creëren, En nog een boel audio-apparatuur : van elk stuk weet BM me te vertellen waarom en wanneer het een plaats in zijn collectie heeft gekregen. Ik leer dat Sherwood en Kenwood ooit bij kenners gerespecteerde high-end-merken waren, dat grote kleppers als de Audiostatics veel ruimte om zich heen nodig hebben (vandaar dat ze ook midden in de luisterruimte gepositioneerd werden, dat basreflex-luidsprekers op een bepaalde frekwentie dubbel hard blazen om de lagere regionen te maskeren, dat een cd-speler met een lampenuitgang niet samenspoort met een op-amp. Deze spitstechnologische bedenkingen zijn niet altijd aan mij besteed, maar BM is zo'n gedreven verteller dat de tijd erg aangenaam voorbijvliegt. En in de archiefkamer staat nog meer fraais, o.a. cd-spelers van allerlei pluimage (tot een nieuwe Chinese high-endcd-speler toe)

En dan, bij een glaasje ongezoet fruitsap laten we de muziek spreken.
Ik ben erg geïnteresseerd hoe de Beresford tc-7520 DAC het geluid verwerkt (zelf wil ik de klank van mijn oude Marantz 63mkIIwat upgraden : plaats ik een DAC of opteer ik meteen voor een nieuwe speler ?) We beginnen te luisteren naar de Mercury-symfonie van Haydn : eerst analoog (zeer goed), dan met de DAC : beter, vooral veel ruimtelijker. Het is niet altijd makkelijk om het verschil in klankkleur onder woorden te brengen,
The Planets van Holst (deel 3 'Mercury, the winged messenger') in een RCA-uitvoering met Eugene Ormandy uit 1975 klinkt erg helder en 'modern' – de discussie gaat over de opnametechnische kwaliteit en de esthetische kwaliteit : hoeveel water kan je bij de wijn doen om naar oude opnames te luisteren met weliswaar een formidabele uitvoering, maar met een schabouwelijke klankkwaliteit ?
We steken nog een tandje bij : BM is erg lyrisch over SA-cd's en surround : nog maar eens The Planets in een demonstratieopname van Chandos met Andrew Davis : het orkest gromt, overweldigt, ontroert, en wie beweert dat dit soort luidsprekers de diepste bassen ontwijken moet dringend een bezoekje brengen aan dit heiligdom.
De kwaliteiten van de DAC zijn onmiskenbaar : ruimtelijkheid en controle ! Ga ik voor de betere cd-speler of kies ik voor een loopwerk met een DAC – ik ben er nog niet uit.
Tijd voor wat jazz (Bert Joris 'Only for the honest') - de Audiostatics presenteert het kwartet met een verbluffende vanzelfsprekendheid – naar deze muziekweergave kan je ongetwijfeld uren luisteren zonder vermoeidheidsverschijnselen. En het krasse is dat BM hiervoor geen fortinen hoeft uit te geven : slim aankopen en zo nodig enkele modificaties aanbrengen laten de setup superb klinken.
Tot slot nog Brother in Arms (Dire Straits) in een surround-opname : de stem van Mark Knopfler is van erg dichtbij opgenomen : je hoort elke inflectie, elke nuance, elke zucht, maar je kan je afvragen of deze close miking niet over the top is.

Na een auditief bad van drie uur keer ik opgemonterd huiswaarts, en mag ik de Chinese cd-speler vrijblijvend even aan de tand voelen – wat een weelde !

Dank voor de gastvrijheid en een erg aangename namiddag – hopelijk komt er nog een vervolg.

Offline missionman

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 1141
Re: Bezoek aan BlackMonk
« Reactie #16 Gepost op: 10 mei, 2020, 12:34:25 »
Na wat heen en weer mailen, uiteindelijk toch beslist om op de motor te kruipen en tussen de druppeltjes door, die uit de grijze dreigende wolken naar beneden dwarrelden, richting Hasselt te rijden.
Mijn bestemming vandaag ........... Black Monk.

Vrij snel werd ik vriendelijk verzocht om binnen te komen, helm op tafel gelegd, motorjas uit en terwijl waren we reeds aan de praat.
Stilletjes vorderend kwamen we in de luisterkamer terecht waar me vooral de elektrostaten direct in het oog sprongen, maar er stond ook audio/video apparatuur, veel apparatuur, nee, heel erg veel apparatuur.
Nadien bleek dat er in een extra kamer nog meer van al dat moois te zien was!

Via het thema "kabels en de verschillen die we denken te horen", naar "kamerakoestiek" en zo verder naar "muziek en audio streamen", het kwam allemaal aan bod.
Het viel me op met welk een gedrevenheid en kennis van zaken Black Monk over al deze thema's wist te vertellen, boeiend.
Wat een kennis en uitgebreid pallet aan interesses heeft deze man .......het mag gezegd, ik was onder de indruk.
Als afsluiter mocht ik getuigen zijn en genieten van de heerlijke klanken die zijn set, zowel in stereo als in surround, de kamer instuurde.
Dat het erg meesleepend was getuigde mijn voeten die lekker mee trapte op het ritme van de muziek.
BlackMonk, ik heb een mooie leerrijke namiddag gehad waarvoor mijn uitdrukkelijke dank.

Offline missionman

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 1141
Re: Bezoek aan BlackMonk
« Reactie #17 Gepost op: 10 mei, 2020, 12:34:53 »
Afgelopen zaterdag was ik te gast bij Blackmonk, na heel wat heen en weer mailen, veel bijstand gekregen van een gretige Blackmonk via elektronische weg, dat was niet altijd even gemakkelijk voor iemand die net om de hoek komt piepen. Nochtans kan het soms heel eenvoudig zijn je oren bedriegen je niet.
Ondanks en naast je subjectieve smaak is er ook een heel wetenschappelijk en theoretische kant aan ieder aspect van een setup en dan ben je Blackmonk aan het goede adres.

Ik werd vriendelijk onthaald, de muziek lokte je naar de living :violin: . Zoals in eerdere posts al beschreven wat een setup, ik vermoed dat we al snel een drie kwartier kwijt waren voor we aan het luisteren toekwamen. Zowel een stereo als surround setup. Een bibliotheek om U tegen te zeggen. Dragers waar ik nog niet van gehoord had enz...

Het waren niet mijn eerst elektrostaten dat ik gehoord had, ik had recentelijk nog Martin logan's mogen beluisteren in een zaak, maar dit type nederlandse elektrostaten had ik nog niet gehoord.
Wat me onmiddellijk opviel was de neutraliteit en getrouwe weergave, eerst mijn CD beluisterd die ik normaal altijd bij me heb om te testen. De setup loog niet, ieder foutje werd in de verf gezet.. wat mede door de hoge resolutie kwam.
Na mijn cd kwam er wat muziek die Blackmonk had gekozen, en wat een goede keuze, de jazzy muziek, met heerlijke vocals, er passeerde oa het volgende de revue : hayley westenra, bjork, patricia barber, jacintha ...
de elektrostaten deden dat voortreffelijk, heerlijk, ik hou persoonlijk van iets warmere setups maar dat is persoonlijke smaak.

Na een lekker hasselts taartje nog eens een film met surround beluisterd, saving private ryan als ik me niet vergis. 4 elektrostaten en een klepper van een sub. Deze surround setup was meer dan indrukwekkend !
Voor ik het wist was het al donker aan het worden buiten en was de namiddag om..

Bedankt voor je gastvriendelijkheid, je deskundige uitleg bij een verscheidenheid aan onderwerpen :D

Het was een leerrijke ervaring op verschillende vlakken,

Thx BM

Offline missionman

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 1141
Re: Bezoek aan BlackMonk
« Reactie #18 Gepost op: 10 mei, 2020, 12:35:55 »
 di 24 apr 2012, 09:32
Delange 23 april 2012

Ik was al geruime tijd nieuwsgierig naar die elektrostaten van BM en gisteren was het lange wachten voorbij. Het bezoek had in hoofdzaak twee reden: uiteraard de elektrostaten gaan beluisteren en BM wilde graag mijn MDAC horen op zijn set.
Voor dit bezoek had ik dus ook wat CD's meegenomen. Bij het selecteren van de CD's ging het al bijna fout; ik had al snel door dat ik in een mum van tijd mijn koffer vol met CD's zou gestoken hebben. Uiteindelijk heb ik het kunnen beperken tot 11 albums.

Enfin, we zijn begonnen met Aniron van Enya. Dim, deze is trouwens ook een aanrader voor jouw. Zeer mooie stem en het is een goeie test voor de bassen. Het is niet bombastisch maar de bassen dragen de muziek op een perfecte manier (het mag tevens luid staan...). Op een goeie set krijg je er kippenvel van.
Terug naar de elektrostaten. Ik ben zelf heel lang op zoek geweest naar degelijke speakers voor mijn set. In de hifi wereld heb ik die nooit gevonden. Zelfs tot vandaag heb ik nog geen hifi speaker gehoord die mij heeft kunnen bekoren en dat is het geval in zowel de goedkopere als de zeer dure reeksen. Heel wat luidsprekers missen "het ruimtelijke", en dit is meestal heel duidelijk bij stemmen. Ik kan het moeilijk verwoorden maar het is alsof de stemmen aan de kasten blijven hangen. Maar tot mijn grote verbazing is dat niet het geval met BM's elektrostaten. Zeer ruimtelijk, maar ook zeer zacht van klank. Vooral in het hoog zijn ze nogal zacht, maar zonder verlies van enig detail. De bassen daar hebben elektrostaten het moeilijker mee, maar ook dat kan je oplossen. BM heeft er dus ook een sub bij staan. In sommige stukken blijf ik toch wat op mijn honger zitten wat het laag betreft maar ik neem aan dat dit instellingen zijn die je kan aanpassen aan persoonlijke smaak. Samengevat: zeer onder de indruk van deze speakers.

Nadat mijn CD's erdoor waren gedraaid hebben we de MDAC aangesloten. BM kon met zijn afstandsbediening de sources omschakelen (Beresford of MDAC). Uiteraard heeft BM zijn eigen muziek gedraaid. Om een lang verhaal kort te houden, er was inderdaad een verschil te horen tussen de twee DAC's. De MDAC gaat meer "open" en dat verschil hebben we gehoord in de set van Lucky. Maar bij BM was dat verschil minder uitgesproken. De enige uitleg die ik daarvoor kan vinden is dat BM's speaker zachter en ruimtelijker spelen (ik bedoel niet minder luid).

Enfin, het was een zeer interessante dag gisteren. Tevens ook nog wat nieuwe muziek leren kennen. BM bedankt voor het hartelijke onthaal, en niet te vergeten de lekkere koffie!
« Laatst bewerkt op: 12 mei, 2020, 09:21:32 door BlackMonk »

Offline BlackMonk

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 3896
 • Hifi = apparatuur (wetenschap!) + muziek (emotie!)
 • Locatie: Hasselt
  • ZenAudio Forum
Re: Bezoek aan BlackMonk
« Reactie #19 Gepost op: 26 juni, 2021, 10:34:54 »
Het is zover! Ik heb mijn twee coronavaccins gehad en de tweede is een dikke maand geleden, dus de bescherming zou nu optimaal moeten zijn. Het vaccin was Moderna.

Dus als jullie zin hebben om eens langs te komen voor een luistersessie met de gewijzigde setup met de baffleless wooferkorven, zijn jullie weer van harte welkom! Contacteer me maar!
« Laatst bewerkt op: 26 juni, 2021, 10:40:04 door BlackMonk »

Offline MisterCountach

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 2
 • Locatie: Lekkerkerk Nederland
Re: Bezoek aan BlackMonk
« Reactie #20 Gepost op: 07 juli, 2022, 21:24:54 »


Posted zojuist

En ik ben ondertussen terug van een kleine Vakantie.

En ben inderdaad bij onze vriendelijke Belg geweest, om zijn buitengewone geluidsinstallatie mogen horen en zien, Hihihihihi

Ik heb geluisterd naar zijn mooie sterkgemodiverseerde , AudioStatic ES100 plus zijn nieuwe subwoofer korven, Phooeee Phoeee WAT EEN GEWELD   ;Dwas dat.

Uiteraard ben ik zelf ook groot Audiostatic Fan, en uiteraard in combinatie met een Open Baffle Subwoofer.

Kan ik daar aan tippen ??? NOU IK DACHT HET NIET, alles klinkt toch anders als bij mij thuis, maar er zijn ook erg veel overeenkomsten.

Zoals het onmiskembare Elektrostaten geluid, is en blijft gewoon geweldig, dan natuurlijk ook heel belangrijk de SUBWOOFER , Whoooow WAT EEN POWER  :P geeft die korf subwoofer, dat had ik zelf niet verwacht, maar het allerbelangrijkste is natuurlijk, hoe  intrigeert het met de Elektrostaten, nou GEWELDIG. :P :P

Hierbij wil ik Bloom nog hartelijk danken, en voor zijn Gastvrijheid TOP , later word er wellicht meer geschreven hier over.

Mvg. Martin

Offline BlackMonk

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 3896
 • Hifi = apparatuur (wetenschap!) + muziek (emotie!)
 • Locatie: Hasselt
  • ZenAudio Forum
Re: Bezoek aan BlackMonk
« Reactie #21 Gepost op: 21 januari, 2023, 22:33:35 »
Vandaag is Hans van Liempd bij me geweest. Die is vooral actief op www.high-endforum.nl en dus plaats is zijn review hier even zelf:
Op dat Nederlandse forum werk ik met het pseudoniem Bloom:

Of ik de eerste van dit forum ben die bij Bloom heeft geluisterd weet ik eigenlijk niet, maar vanmiddag was het zo ver. Al in 2020 beloofd dat ik eens aan zou komen, maar vanwege Corona en ander perikelen "even" uitgesteld. Bloom woont aan een drukke weg aan de rand van de stad. Parkeren kon gelukkig recht voor de deur, met een flinke laag sneeuw waren parkeerplaatsen elders schaars. De voorgevel lijkt op die van een winkeltje. Je valt met de voordeur dus gelijk in het kantoor van Bloom. En daarin staan zo veel spullen, dat er een klein gangetje naar de woonkamer overblijft. Die is ca. 4,5 x 5,5 m schat ik. Daarin aan de ene kant twee tweezitbanken en aan de andere kant de set. Achter de luidsprekers vrijwel de hele wand vol met CD's gestapeld. Achter de bank nog een paar subwoofers en elektrostaten, Maar die zijn niet aangesloten.

Dan naar de set. Twee donkerrode Audiostatic luidsprekers met aan beide binnenkanten de enorme luidsprekerunits op een stalen frame op de vloer. Kastloos dus. En ook geen baffle. Gewoon twee grote luidsprekers op ca. 6 cm van elkaar en tegenover elkaar gemonteerd. Deze spelen per set uit fase van elkaar de units gaan dus in dezelfde richting heen en weer. Kennelijk zijn die speakers bestand tegen 6000W. Om voldoende power te hebben om de laagkortsluiting te overbruggen, staan er pro versterkers op met een vermogen van 4500W per kant. Heel bijzonder.

De elektrostaten worden door een andere stereoversterker aangestuurd. De kantelfrequentie staat kennelijk op 200 Hz en wordt gefilterd met een DSP waarin een 6 dB filter is geprogrammeerd.

De set bestaat uit twee Nuc's die als Linux streamer gebruikt worden. Vanaf hier digitaal naar de Marantz voorversterker/Dac. Dan naar de DSP en de versterkers. De set staat in twee racks op een gemetselde verhoging van ca. 1 m hoog. Eigenlijk staat de linker luidspreker maar 20 cm van de set. Bovenop staat een kastje met twee grote VU meter. Maar dat is puur show. In dat kastje zit een microfoontje die de wappers laat flapperen. En nog een kast waarmee de netspanning wordt geregeld. Misschien kan Bloom er nog wat meer van vertellen.

Bij de eerste klanken valt op, dat dit geen gewone set elektrostaten is. Eerder hoorde ik elektrostaten met een dunne klank die zeker niet al te luid konden spelen. Erg mooi voor piano en klassieke muziek, maar zeker niet voor rock. Nu zijn deze elektrostaten aan de onderkant op 200 Hz afgekapt, en worden ze eigenlijk alleen als mid-hoogunits gebruikt. De rest wordt door die "subs" geleverd. Eigenlijk geen subs dus, maar lage toonsecties die ook nog eens heel diep doorlopen.

De muziek. Er wordt van alles gespeeld, Van Steely Dan tot klassiek piano en fusion. Maar ook Norah Jones en ACDC en een afspeellijst die door DAudio bij onze audioclub ooit was gespeeld. Helaas was ik op die betreffende avond niet aanwezig. Maar toch... de meeste stukken zijn heel herkenbaar. En ook behoorlijk stevig. Met een behoorlijk volume dus. Praten lukt niet echt meer....

Het klinkt strak, direct en met zeer weinig kleuring. Bovendien komen stemmen prachtig uit de verf. Het laag stuwt en gaat heel diep door. Zo zover alleen complimenten voor wat er "STAAT". Maar na wat langer luisteren vallen ook een paar dingetjes op. Niet echt storend, maar voor mij wél iets minder. Het laag integreert mooi met de elektrostaten. Een echt overgangsgebied is er niet, maar een contrabas als voorbeeld is moeilijk als contrabas herkenbaar. De aanslag en het uitklinken komen niet precies bij elkaar zodat het lijkt of er twee instrumenten spelen. Een voor de aanslag en de andere voor het uitklinken. Misschien dat dit met wat faseverschuiving nog nét wat beter te krijgen is. Die DSP moet dat kunnen lijkt me. Een ander puntje is de ruimtelijkheid. Net zoals ik eerder bij Guido, maar daarvoor niet eerder hoorde, was het stereobeeld prima. Door de onevenwichtige opstelling leken instrumenten links wat hoger afgebeeld dan rechts, maar daar is prima mee te leven. Ook qua diepte klopt het allemaal prima. Maar de ruimte zoals die in een grote kerk wordt opgenomen werd niet echt weergegeven. Ook het uitklinken van galm en klanken waren erg kort, dit verklaart misschien ook de mindere weergave van de ruimtelijkheid.

Verder was het een erg gezellige middag. Bloom weet enorm veel van computers en besturingssystemen. Ik begrijp nou wél waarom hij Linux aanhanger is. Ik zou willen dat ik de helft van die kennis had, dan kon ik ook naar Linux. Maar met 72 jaar waarvan zo'n 40 met Windows wordt dat best lastig.

Bedankt Bloom dat ik de kans kreeg om dit eens te ervaren. Heel bijzonder.

EEN PAAR KLEINE CORRECTIES:
De subwoofers achteraan zijn niet aangesloten, maar de achterste elektrostaten wel: dat zijn namelijk mijn achterkanalen in de surroundsetup. Alleen doen die niet mee bij gewone stereo en dat was wat we speelden. De vier Dayton 18" woofers in twee baffleless wooferkorven kunnen tot 8000 W in hun spreekspoel (elke woofer heeft er 2) dissiperen en elke wooferkorf heeft een eigen stereo eindversterker die 2x6000 W erin kan pompen. En elke wooferkorf dus maximum 12.000 Watt.

Offline Bebatoli

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 80
Re: Bezoek aan BlackMonk
« Reactie #22 Gepost op: 27 juni, 2023, 13:18:10 »
Ik vraag me af waarom je het belangrijk vind dat men een recensie schrijft over jou set. Ik heb daar totaal geen behoefte aan omdat voor mij enkel telt wat ik mooi vind en heb daar geen schouderklopje voor nodig heb. Ik heb je trouwens al toegezegd dat ik graag wil langskomen maar dat je van mij geen recensie moet verwachten en toen was de communicatie gedaan. Ik heb je ook bij mij uitgenodigd en daar heb je niet op gereageerd, en ik heb totaal geen behoefte aan een recensie over mijn set. Ik vind het een beetje zielig, het enige wat telt is dat jij het mooi vind en de rest is onbelangrijk. Voor mij is audio een middel om van muziek te genieten en eventueel te delen, in alle rust.

Offline rovara

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 2155
Re: Bezoek aan BlackMonk
« Reactie #23 Gepost op: 27 juni, 2023, 16:27:53 »
Recensies interesseren me ; ook die over een eigen set .

Mij valt het wel op dat velen geïnteresseerd zijn in muziek ,maar weinigen in high-end audio-sets .
Weinigen hebben zo een high-end audio-set in huis .

Wie daarover schrijft heeft in elk geval mijn interesse .


Offline BlackMonk

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 3896
 • Hifi = apparatuur (wetenschap!) + muziek (emotie!)
 • Locatie: Hasselt
  • ZenAudio Forum
Re: Bezoek aan BlackMonk
« Reactie #24 Gepost op: 27 juni, 2023, 17:04:16 »
Ik vraag me af waarom je het belangrijk vind dat men een recensie schrijft over jou set. Ik heb daar totaal geen behoefte aan omdat voor mij enkel telt wat ik mooi vind en heb daar geen schouderklopje voor nodig heb. Ik heb je trouwens al toegezegd dat ik graag wil langskomen maar dat je van mij geen recensie moet verwachten en toen was de communicatie gedaan. Ik heb je ook bij mij uitgenodigd en daar heb je niet op gereageerd, en ik heb totaal geen behoefte aan een recensie over mijn set. Ik vind het een beetje zielig, het enige wat telt is dat jij het mooi vind en de rest is onbelangrijk. Voor mij is audio een middel om van muziek te genieten en eventueel te delen, in alle rust.
Niemand is verplicht een recensie te schrijven en mag dat zelf beslissen. Van jou heb ik geen uitnodiging om langs te komen gezien, sorry. Normaal ga ik op elke uitnodiging om langs te komen in. En jij mag ook bij mij langskomen hoor, maar pas als ik volledig klaar ben met de verhuis en alles weer mooi ingeregeld is.

Ik ben er me van bewust dat meningen kunnen verschillen en dus ben ik meestal wel benieuwd naar wat anderen vinden van "mijn" klank. Als ze een review schrijven, censureer of bewerk ik die niet. Hun mening is valide en geldig, dus blijft die staan. Alleen als er fouten in staan (zoals hoger over mijn achterluidsprekers), dan voeg ik wel een correctie toe.

Offline missionman

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 1141
Re: Bezoek aan BlackMonk
« Reactie #25 Gepost op: 27 juni, 2023, 19:37:26 »
Recensies interesseren me ; ook die over een eigen set .

Mij valt het wel op dat velen geïnteresseerd zijn in muziek ,maar weinigen in high-end audio-sets .
Weinigen hebben zo een high-end audio-set in huis .

Wie daarover schrijft heeft in elk geval mijn interesse .

Ja, in eerste instantie is het de muziek die voor mij primeert.
De audio set staat voor mij in dienst van de muziek, en niet andersom.
Wat meestal als high-end bestempeld wordt is voor de meeste mensen financieel niet haalbaar.
De prijskaartjes van vele duizenden euro's per onderdeel is niet voor iedereen weggelegd.
Ik tracht in ieder geval het best mogelijke resultaat te halen binnen mijn budget.
Weliswaar heb ik maar een beperkte ervaring met high-end apparatuur, maar wat me wel opvalt is dat een bescheiden set in een goede akoestiek beduidend beter kan presteren dan dure apparatuur die niet behoorlijk is opgesteld.
Plaatsing en akoestiek zijn volgens mij nog vaak onderschat.
Ik ben dus ook wel degelijk geïnteresseerd in kwalitatieve sets, maar ik sta toch wel enigszins sceptisch tegenover de hoegenaamde (lees meestal peperdure) gadgets die de audiosets naar een "hoger" niveau zouden brengen.
Soms vraag ik me af of muziek niet te vaak gebruikt wordt om naar een hifi set te luisteren in plaats van andersom.

Offline BlackMonk

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 3896
 • Hifi = apparatuur (wetenschap!) + muziek (emotie!)
 • Locatie: Hasselt
  • ZenAudio Forum
Re: Bezoek aan BlackMonk
« Reactie #26 Gepost op: 28 juni, 2023, 08:52:34 »
Dat kan zeker en dat gebeurt ook vaak, maar voor mij geldt dat niet. Ik ga er juist prat op dat ik een high-end geluid kan maken met wat eigenlijk budgetapparatuur is. De enige uitzondering is mijn voorversterker: die kostte nieuw 4000 euro en is daarmee het duurste onderdeel. En de elektrostaten: die hebben ook zo'n 3000 euro het paar gekost., alles bijeen. Het meeste wat ik aan apparatuur heb staan kost maar een paar honderd euro.

Offline Jejepé

 • Sr. Member
 • ****
 • Berichten: 421
 • Locatie: Diest-Hasselt
Re: Bezoek aan BlackMonk
« Reactie #27 Gepost op: 28 juni, 2023, 16:47:04 »
De klank hier is voor mij nooit beter geweest als die wat ik nu heb, Magnepan .7 gekocht voor 1750€, Chinese versterking met aparte voeding voor pakweg 200€, Bluesound streamer voor 800€ en nog wat kabbeltjes natuurlijk. Bassis akoestiek wat aangepakt, alsook plaatsing speakers, klaar.
Ik ben erg trots vast te stellen dat ik met low budget toch een erg mooi resultaat heb behaald.
High-End is voor mij commercieel geleuter, veel blablabla heb ik kunnen vaststellen.

Offline missionman

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 1141
Re: Bezoek aan BlackMonk
« Reactie #28 Gepost op: 29 juni, 2023, 08:22:18 »
Dat is een mooie prijs voor die Magnepan's.
Als ik me niet vergis zijn die nu ongeveer een duizend euro duurder.
Fantastisch toch als je met een beperkt budget een set kan samenstellen die je veel voldoening geeft.

Nu alle high-end wegzetten als blabla, lijkt me ook wel erg kort door de bocht.
Ik heb ook al mogen ervaren dat er in bv versterking aardig wat verschillen kunnen zitten.
Neemt niet weg dat er naar mijn mening inderdaad veel lulkoek verkocht wordt, en dat er zaken verkocht worden aan exorbitante prijzen waarvan ik het nut ten zeerste in twijfel durf trekken.

Voer voor een hevige discussie  ;D

Offline Bebatoli

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 80
Re: Bezoek aan BlackMonk
« Reactie #29 Gepost op: 29 juni, 2023, 09:28:16 »
High-End is voor mij commercieel geleuter, veel blablabla heb ik kunnen vaststellen.

Wat een veralgemening, triestig....