Auteur Topic: Bezoek aan BlackMonk  (gelezen 1463 keer)

0 leden en 0 gasten bekijken dit topic.

Offline missionman

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 951
Re: Bezoek aan BlackMonk
« Reactie #15 Gepost op: 10 mei, 2020, 12:33:40 »
Bezoek aan de luisterruimte van BM
07 juli 2012

Het was al lang afgesproken, en het begin van de vakantie bleek een goed moment om mijn nieuwsgierigheid te bevredigen, zeker na de verslagen van de vele forumleden die deze verplaatsing al gemaakt hadden.
Al in de deuropening valt de ‘natuurlijkheid van de muziek op : niks geforceerds en overal waar je staat in de luisterruimte blijft het klankbeeld vol en moeiteloos 'echt'; bij het binnenkomen van de luisterruimte pakt de muziek je in – verkeerdelijk dacht ik aan de vijfde symfonie van Joachim Raff (die ik toevalligerwijs zelf de avond voordien gehoord had), maar het bleek een deel uit de eerste suite van Raff te zijn (overigens op dezelfde cd te vinden).

BM is een echte spraakwaterval die zijn liefde voor de audiotechniek graag en enthosiast met je deelt : zo werd me het verschil tussen elektrostaten en magnetostaten haarfijn uitgelegd en waarom de hot spot bij een magnetostaat veel minder kritisch is dan bij klassieke luidsprekers.
In de luisterruimte is er de volte : dvd's, een grote flatscreen, nog veel meer cd's en vier uit de kluiten gewassen luidsprekers : de twee gemodificeerde Audiostatics en nog twee andere electrostaten om de surround te creëren, En nog een boel audio-apparatuur : van elk stuk weet BM me te vertellen waarom en wanneer het een plaats in zijn collectie heeft gekregen. Ik leer dat Sherwood en Kenwood ooit bij kenners gerespecteerde high-end-merken waren, dat grote kleppers als de Audiostatics veel ruimte om zich heen nodig hebben (vandaar dat ze ook midden in de luisterruimte gepositioneerd werden, dat basreflex-luidsprekers op een bepaalde frekwentie dubbel hard blazen om de lagere regionen te maskeren, dat een cd-speler met een lampenuitgang niet samenspoort met een op-amp. Deze spitstechnologische bedenkingen zijn niet altijd aan mij besteed, maar BM is zo'n gedreven verteller dat de tijd erg aangenaam voorbijvliegt. En in de archiefkamer staat nog meer fraais, o.a. cd-spelers van allerlei pluimage (tot een nieuwe Chinese high-endcd-speler toe)

En dan, bij een glaasje ongezoet fruitsap laten we de muziek spreken.
Ik ben erg geďnteresseerd hoe de Beresford tc-7520 DAC het geluid verwerkt (zelf wil ik de klank van mijn oude Marantz 63mkIIwat upgraden : plaats ik een DAC of opteer ik meteen voor een nieuwe speler ?) We beginnen te luisteren naar de Mercury-symfonie van Haydn : eerst analoog (zeer goed), dan met de DAC : beter, vooral veel ruimtelijker. Het is niet altijd makkelijk om het verschil in klankkleur onder woorden te brengen,
The Planets van Holst (deel 3 'Mercury, the winged messenger') in een RCA-uitvoering met Eugene Ormandy uit 1975 klinkt erg helder en 'modern' – de discussie gaat over de opnametechnische kwaliteit en de esthetische kwaliteit : hoeveel water kan je bij de wijn doen om naar oude opnames te luisteren met weliswaar een formidabele uitvoering, maar met een schabouwelijke klankkwaliteit ?
We steken nog een tandje bij : BM is erg lyrisch over SA-cd's en surround : nog maar eens The Planets in een demonstratieopname van Chandos met Andrew Davis : het orkest gromt, overweldigt, ontroert, en wie beweert dat dit soort luidsprekers de diepste bassen ontwijken moet dringend een bezoekje brengen aan dit heiligdom.
De kwaliteiten van de DAC zijn onmiskenbaar : ruimtelijkheid en controle ! Ga ik voor de betere cd-speler of kies ik voor een loopwerk met een DAC – ik ben er nog niet uit.
Tijd voor wat jazz (Bert Joris 'Only for the honest') - de Audiostatics presenteert het kwartet met een verbluffende vanzelfsprekendheid – naar deze muziekweergave kan je ongetwijfeld uren luisteren zonder vermoeidheidsverschijnselen. En het krasse is dat BM hiervoor geen fortinen hoeft uit te geven : slim aankopen en zo nodig enkele modificaties aanbrengen laten de setup superb klinken.
Tot slot nog Brother in Arms (Dire Straits) in een surround-opname : de stem van Mark Knopfler is van erg dichtbij opgenomen : je hoort elke inflectie, elke nuance, elke zucht, maar je kan je afvragen of deze close miking niet over the top is.

Na een auditief bad van drie uur keer ik opgemonterd huiswaarts, en mag ik de Chinese cd-speler vrijblijvend even aan de tand voelen – wat een weelde !

Dank voor de gastvrijheid en een erg aangename namiddag – hopelijk komt er nog een vervolg.

Offline missionman

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 951
Re: Bezoek aan BlackMonk
« Reactie #16 Gepost op: 10 mei, 2020, 12:34:25 »
Na wat heen en weer mailen, uiteindelijk toch beslist om op de motor te kruipen en tussen de druppeltjes door, die uit de grijze dreigende wolken naar beneden dwarrelden, richting Hasselt te rijden.
Mijn bestemming vandaag ........... Black Monk.

Vrij snel werd ik vriendelijk verzocht om binnen te komen, helm op tafel gelegd, motorjas uit en terwijl waren we reeds aan de praat.
Stilletjes vorderend kwamen we in de luisterkamer terecht waar me vooral de elektrostaten direct in het oog sprongen, maar er stond ook audio/video apparatuur, veel apparatuur, nee, heel erg veel apparatuur.
Nadien bleek dat er in een extra kamer nog meer van al dat moois te zien was!

Via het thema "kabels en de verschillen die we denken te horen", naar "kamerakoestiek" en zo verder naar "muziek en audio streamen", het kwam allemaal aan bod.
Het viel me op met welk een gedrevenheid en kennis van zaken Black Monk over al deze thema's wist te vertellen, boeiend.
Wat een kennis en uitgebreid pallet aan interesses heeft deze man .......het mag gezegd, ik was onder de indruk.
Als afsluiter mocht ik getuigen zijn en genieten van de heerlijke klanken die zijn set, zowel in stereo als in surround, de kamer instuurde.
Dat het erg meesleepend was getuigde mijn voeten die lekker mee trapte op het ritme van de muziek.
BlackMonk, ik heb een mooie leerrijke namiddag gehad waarvoor mijn uitdrukkelijke dank.

Offline missionman

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 951
Re: Bezoek aan BlackMonk
« Reactie #17 Gepost op: 10 mei, 2020, 12:34:53 »
Afgelopen zaterdag was ik te gast bij Blackmonk, na heel wat heen en weer mailen, veel bijstand gekregen van een gretige Blackmonk via elektronische weg, dat was niet altijd even gemakkelijk voor iemand die net om de hoek komt piepen. Nochtans kan het soms heel eenvoudig zijn je oren bedriegen je niet.
Ondanks en naast je subjectieve smaak is er ook een heel wetenschappelijk en theoretische kant aan ieder aspect van een setup en dan ben je Blackmonk aan het goede adres.

Ik werd vriendelijk onthaald, de muziek lokte je naar de living :violin: . Zoals in eerdere posts al beschreven wat een setup, ik vermoed dat we al snel een drie kwartier kwijt waren voor we aan het luisteren toekwamen. Zowel een stereo als surround setup. Een bibliotheek om U tegen te zeggen. Dragers waar ik nog niet van gehoord had enz...

Het waren niet mijn eerst elektrostaten dat ik gehoord had, ik had recentelijk nog Martin logan's mogen beluisteren in een zaak, maar dit type nederlandse elektrostaten had ik nog niet gehoord.
Wat me onmiddellijk opviel was de neutraliteit en getrouwe weergave, eerst mijn CD beluisterd die ik normaal altijd bij me heb om te testen. De setup loog niet, ieder foutje werd in de verf gezet.. wat mede door de hoge resolutie kwam.
Na mijn cd kwam er wat muziek die Blackmonk had gekozen, en wat een goede keuze, de jazzy muziek, met heerlijke vocals, er passeerde oa het volgende de revue : hayley westenra, bjork, patricia barber, jacintha ...
de elektrostaten deden dat voortreffelijk, heerlijk, ik hou persoonlijk van iets warmere setups maar dat is persoonlijke smaak.

Na een lekker hasselts taartje nog eens een film met surround beluisterd, saving private ryan als ik me niet vergis. 4 elektrostaten en een klepper van een sub. Deze surround setup was meer dan indrukwekkend !
Voor ik het wist was het al donker aan het worden buiten en was de namiddag om..

Bedankt voor je gastvriendelijkheid, je deskundige uitleg bij een verscheidenheid aan onderwerpen :D

Het was een leerrijke ervaring op verschillende vlakken,

Thx BM

Offline missionman

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 951
Re: Bezoek aan BlackMonk
« Reactie #18 Gepost op: 10 mei, 2020, 12:35:55 »
 di 24 apr 2012, 09:32
Delange 23 april 2012

Ik was al geruime tijd nieuwsgierig naar die elektrostaten van BM en gisteren was het lange wachten voorbij. Het bezoek had in hoofdzaak twee reden: uiteraard de elektrostaten gaan beluisteren en BM wilde graag mijn MDAC horen op zijn set.
Voor dit bezoek had ik dus ook wat CD's meegenomen. Bij het selecteren van de CD's ging het al bijna fout; ik had al snel door dat ik in een mum van tijd mijn koffer vol met CD's zou gestoken hebben. Uiteindelijk heb ik het kunnen beperken tot 11 albums.

Enfin, we zijn begonnen met Aniron van Enya. Dim, deze is trouwens ook een aanrader voor jouw. Zeer mooie stem en het is een goeie test voor de bassen. Het is niet bombastisch maar de bassen dragen de muziek op een perfecte manier (het mag tevens luid staan...). Op een goeie set krijg je er kippenvel van.
Terug naar de elektrostaten. Ik ben zelf heel lang op zoek geweest naar degelijke speakers voor mijn set. In de hifi wereld heb ik die nooit gevonden. Zelfs tot vandaag heb ik nog geen hifi speaker gehoord die mij heeft kunnen bekoren en dat is het geval in zowel de goedkopere als de zeer dure reeksen. Heel wat luidsprekers missen "het ruimtelijke", en dit is meestal heel duidelijk bij stemmen. Ik kan het moeilijk verwoorden maar het is alsof de stemmen aan de kasten blijven hangen. Maar tot mijn grote verbazing is dat niet het geval met BM's elektrostaten. Zeer ruimtelijk, maar ook zeer zacht van klank. Vooral in het hoog zijn ze nogal zacht, maar zonder verlies van enig detail. De bassen daar hebben elektrostaten het moeilijker mee, maar ook dat kan je oplossen. BM heeft er dus ook een sub bij staan. In sommige stukken blijf ik toch wat op mijn honger zitten wat het laag betreft maar ik neem aan dat dit instellingen zijn die je kan aanpassen aan persoonlijke smaak. Samengevat: zeer onder de indruk van deze speakers.

Nadat mijn CD's erdoor waren gedraaid hebben we de MDAC aangesloten. BM kon met zijn afstandsbediening de sources omschakelen (Beresford of MDAC). Uiteraard heeft BM zijn eigen muziek gedraaid. Om een lang verhaal kort te houden, er was inderdaad een verschil te horen tussen de twee DAC's. De MDAC gaat meer "open" en dat verschil hebben we gehoord in de set van Lucky. Maar bij BM was dat verschil minder uitgesproken. De enige uitleg die ik daarvoor kan vinden is dat BM's speaker zachter en ruimtelijker spelen (ik bedoel niet minder luid).

Enfin, het was een zeer interessante dag gisteren. Tevens ook nog wat nieuwe muziek leren kennen. BM bedankt voor het hartelijke onthaal, en niet te vergeten de lekkere koffie!
« Laatst bewerkt op: 12 mei, 2020, 09:21:32 door BlackMonk »

Offline BlackMonk

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 3547
 • Hifi = apparatuur (wetenschap!) + muziek (emotie!)
 • Locatie: Hasselt
  • ZenAudio Forum
Re: Bezoek aan BlackMonk
« Reactie #19 Gepost op: 26 juni, 2021, 10:34:54 »
Het is zover! Ik heb mijn twee coronavaccins gehad en de tweede is een dikke maand geleden, dus de bescherming zou nu optimaal moeten zijn. Het vaccin was Moderna.

Dus als jullie zin hebben om eens langs te komen voor een luistersessie met de gewijzigde setup met de baffleless wooferkorven, zijn jullie weer van harte welkom! Contacteer me maar!
« Laatst bewerkt op: 26 juni, 2021, 10:40:04 door BlackMonk »

Offline MisterCountach

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 2
 • Locatie: Lekkerkerk Nederland
Re: Bezoek aan BlackMonk
« Reactie #20 Gepost op: 07 juli, 2022, 21:24:54 »


Posted zojuist

En ik ben ondertussen terug van een kleine Vakantie.

En ben inderdaad bij onze vriendelijke Belg geweest, om zijn buitengewone geluidsinstallatie mogen horen en zien, Hihihihihi

Ik heb geluisterd naar zijn mooie sterkgemodiverseerde , AudioStatic ES100 plus zijn nieuwe subwoofer korven, Phooeee Phoeee WAT EEN GEWELD   ;Dwas dat.

Uiteraard ben ik zelf ook groot Audiostatic Fan, en uiteraard in combinatie met een Open Baffle Subwoofer.

Kan ik daar aan tippen ??? NOU IK DACHT HET NIET, alles klinkt toch anders als bij mij thuis, maar er zijn ook erg veel overeenkomsten.

Zoals het onmiskembare Elektrostaten geluid, is en blijft gewoon geweldig, dan natuurlijk ook heel belangrijk de SUBWOOFER , Whoooow WAT EEN POWER  :P geeft die korf subwoofer, dat had ik zelf niet verwacht, maar het allerbelangrijkste is natuurlijk, hoe  intrigeert het met de Elektrostaten, nou GEWELDIG. :P :P

Hierbij wil ik Bloom nog hartelijk danken, en voor zijn Gastvrijheid TOP , later word er wellicht meer geschreven hier over.

Mvg. Martin