Auteur Topic: Crown 2502  (gelezen 2635 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline BlackMonk

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 3861
  • Hifi = apparatuur (wetenschap!) + muziek (emotie!)
  • Locatie: Hasselt
    • ZenAudio Forum
Re: Crown 2502
« Gepost op: 24 april, 2020, 12:49:54 »
@Thomasman: Je hebt dus geconcludeerd dat het eigenlijk niks uitmaakt om heel veel vermogen extra te hebben en dat het erom gaat om genoeg te hebben. De Nikko heeft dat en doet dat in mijn opinie ook beter dan de Vetelec. De Vetelec kan high-end presteren dank zij de Sanken eindtransistoren die in de jaren '80 erg goedkoop waren en daarom veel in allerlei PA-versterkers terecht kwamen en de Vetelec is zo'n PA-versterker uit de jaren '80. Maar ook high-end hifimerken uit die jaren '80 maakten gebruik van die bepaalde transistoren omdat ze gewoon héél erg goed waren. Sanken is ondertussen terziele en dat heeft van de transistoren uit de jaren '80 echte hebbedingetjes gemaakt die zeldzaam en daardoor heel duur geworden zijn.

De Nikko is een versterker uit 1976 of 1977 en dus ruim tien jaar ouder dan de Vetelec. In mijn opinie heeft hij een veel sterkere voeding dan de Vetelec en dat voel je ook als je ze beide optilt: de Nikko is zwaarder. Ik denk dat dat meespeelt waarom je soms de Nikko beter vindt klinken en op ander momenten de Vetelec muzikaler vindt.
Het probleem is natuurlijk dat je niet beide eindversterkers kunt verenigen tot één: de perfecte eindversterker zou de Nikko zijn maar met de Sanken eindtransistoren van de Vetelec.
Als ik zelf zou moeten kiezen tussen de Vetelec en de Nikko, zou ik voor de Nikko gaan. Omdat ik altijd gevonden heb dat met alle muziek die ik geprobeerd heb, hij beter klonk dan de Vetelec. Daarom heb ik ook alle Vetelecs die ik had (drie stuks) doorverkocht en de Nikko gehouden als reserveversterker.

Klasse D versterkers kunnen ook heel goed klinken, maar zoiets als die Crown is natuurlijk ontworpen om zoveel mogelijk power te kunnen geven en bij PA-toepassingen hoef je niet verfijnd te zijn. Een ander einde van die schaal is klasse D met bijvoorbeeld die Hypex UcD en nCore chipsets waar het effectief de bedoeling was om wél verfijning en grotere muzikaliteit in de weergave te bieden. Ik heb altijd gevonden dat die goudkleurige zelfbouw van mij met een Hypex UcD ook héél erg goed klinkt.