Auteur Topic: Crown 2502  (gelezen 2708 keer)

0 leden en 0 gasten bekijken dit topic.

Offline ThomasMan

 • Full Member
 • ***
 • Berichten: 244
Crown 2502
« Gepost op: 22 april, 2020, 19:47:49 »
Dus blijft mijn queeste naar mijn ideale versterker bestaan (zie vorige post Audio Artistiek).

Ik speel nog tot zeer grote tevredenheid met mijn Vetelec. Deze geraakte na enkele reacties op dit en andere fora begrijpelijkerwijze niet verkocht. Soit, blijft een toptoestel.

Genoeg gezeverd: Van Blackmonk een tip gekregen: de PA eindversterker Crown 2502. Lees en bekijk de vele goede reviews op het net.
Dit toestel staat sinds vandaag te spelen in mijn luisterkamer. Jongens, wat een krachtpatser van slechts 5kg. Luid, luider en luidst; hij blijft onverstoorbaar met mijn elektrostaten. Over de kwaliteit van de weergave (is dit mijn smaak of niet?) ga ik nog niets zeggen, dat heeft enkele dagen tijd nodig. Wordt vervolgd.

Offline ThomasMan

 • Full Member
 • ***
 • Berichten: 244
Re: Crown 2502
« Reactie #1 Gepost op: 23 april, 2020, 16:53:56 »
Dag 2 Crown 2502: blijkt dat deze lichte jongen 'live' zeer goed kan weergeven: plots is er een zaal en een publiek! bv Diana Krall, live in Paris. Maar ook andere jazz en Hooverphonic, Sit down and listen, klinken zeer live en direct.
Overweging: misschien omdat dit een PA versterker is klinkt di type geluid me bekend in de oren, nml. zoals ik dit ervaar bij live optredens waar de meeste tijd de muziek ook versterkt wordt, zelfs bij sommige akoestische optredens.

Offline ThomasMan

 • Full Member
 • ***
 • Berichten: 244
Re: Crown 2502
« Reactie #2 Gepost op: 24 april, 2020, 12:08:57 »
Ik denk dat Blackmonk het volgende graag zal lezen.
De kogel is dus door de kerk. Zoals gezegd beschik ik zelf over mijn geliefde Vetelec, heb ik een Nikko Alpha 1 van Blackmonk in bruikleen en de net gekochte Crown 2502. In deze volgorde ook oplopend wat vermogen betreft. Na enkele dagen vrij intensief naar de Crown te hebben geluisterd was het gisterenavond tijd voor een directe vergelijking. Weliswaar een betrekkelijk korte vergelijking maar toch voldoende om enkele dingen aan te tonen. Enkele nummers de revue laten passeren:
-Never let me down again, Music for the masses, Depeche Mode, CD
-Bright horses, Ghosteen, Nick Cave and the bad seeds, download Cd-rip
-Within, Random Access Memories, Daft Punk, download CD-rip
-Departure Bay, The girl in the other room, Diana Krall, SACD
Zoals in mijn eerdere berichten reeds aangegeven laat de Crown alles, maar dan ook alles horen, het aanslaan van een pianosnaar, het tokkelen aan een gitaarsnaar, de pedalen bij een piano, gekuch en het vastnemen van een instrument alvorens te beginnen spelen. Live opnames klinken echt live maar toch had ik er weinig of geen gevoel, allez het ontbreken van gevoel. Ja, ik hoorde allemaal nieuwe dingen. Maar alles is te perfect. Je hoort alles maar toch is er geen lucht rond de verschillende instrumenten aanwezig, wat dit ook mogen betekenen... zoals ik het zeg, dus.
Bij DM klinker er na enkele seconden op het rechterkanaal een soort geblazen tonen, kort daarna komt er eentje bij en wisselt dit van recht naar links. De stemmen zijn behoorlijk gevoelig opgenomen. Bij de Crown is dit er allemaal wel maar er klinkt vrij plat. Op de Nikko, jongens toch, wat een autoriteit en gevoel. En die stemmen. Jaja, die jongens wisten wat ze deden. Vetelec zelfde verhaal enkel een beetje minder.
Bij NC, de hoge stemmetjes enkele seconden in het nummer. Geen gevoel, klink bijna niet als stemmen. Bij de Nikko hoor je zelf de veranderingen van de keelklanken. Dit zijn mensen!
DP, de cimbalen rond de 40 seconden klinken zo sprankelend op de Crown, cimbalen en slagwerk klinken op de Crown altijd geweldig. Een cimbaal glanst als ze aangeslagen wordt en een bassdrum kickt! Echter opnieuw, de piano, weinig gevoel, geen ontzag. Trouwens dit klinkt fantastisch op vinyl. Heb ik mogen horen op de Vetelec.
En ten slotte DK, prachtig nummer, uiterst subtiel en gevoelig, geweldig opgenomen. Het is er wel allemaal als de Crown speelt, de bassen zijn super onder controle maar hier hoor je ook het meest duidelijk het verschil tussen goed en geweldig weergegeven. Wat maakt iets geweldig, waarom pakt het ene kunstwerk je meer als het andere, de ene performance om nooit te vergeten, de andere gewoon zeer goed. Het zijn net die uiterst kleine verschillen die we misschien niet kunnen benoemen waarover ik hier spreek. En ja, bring on the Nikko. Hier word je stil van, hiervan krijg je tranen in de ogen. Opnieuw hetzelfde voor de Vetelec, enkel altijd net dat tikje minder. geen tranen maar toch natte ogen.
Dus, is de Crown te perfect, is het een geval van het klasse D principe? Hij heeft kracht te over, STAY uit Interstellar heb ik nog nooit zo weten klinken en die weergave zal ik ook niet snel vergeten, voor de eerste keer kunnen horen dat dit effectief een orkest met koor is, dat samen met het orgel speelt. Maar voor de rest word ik er niet stil van, doet het me weinig, alle details die ik nog nooit gehoord heb ten spijt.
De Crown gaat dus terug. Helaas. Laat er geen misverstand over bestaan; voor nog een 600 euro kan hier niets tegen op, je krijg waar voor je geld. Enkel tegen die goeie ouwe uitzonderlijke versterkers kan hij niet tegen op. Doemme wat had ik graag die ML333 gehoord!

Offline rovara

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 2165
Re: Crown 2502
« Reactie #3 Gepost op: 24 april, 2020, 12:32:33 »
Met veel plezier gelezen .

Doemme dat het zo vlug voorbij ging . Al is het een hele boterham .  :))


Offline BlackMonk

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 3916
 • Hifi = apparatuur (wetenschap!) + muziek (emotie!)
 • Locatie: Hasselt
  • ZenAudio Forum
Re: Crown 2502
« Reactie #4 Gepost op: 24 april, 2020, 12:49:54 »
@Thomasman: Je hebt dus geconcludeerd dat het eigenlijk niks uitmaakt om heel veel vermogen extra te hebben en dat het erom gaat om genoeg te hebben. De Nikko heeft dat en doet dat in mijn opinie ook beter dan de Vetelec. De Vetelec kan high-end presteren dank zij de Sanken eindtransistoren die in de jaren '80 erg goedkoop waren en daarom veel in allerlei PA-versterkers terecht kwamen en de Vetelec is zo'n PA-versterker uit de jaren '80. Maar ook high-end hifimerken uit die jaren '80 maakten gebruik van die bepaalde transistoren omdat ze gewoon héél erg goed waren. Sanken is ondertussen terziele en dat heeft van de transistoren uit de jaren '80 echte hebbedingetjes gemaakt die zeldzaam en daardoor heel duur geworden zijn.

De Nikko is een versterker uit 1976 of 1977 en dus ruim tien jaar ouder dan de Vetelec. In mijn opinie heeft hij een veel sterkere voeding dan de Vetelec en dat voel je ook als je ze beide optilt: de Nikko is zwaarder. Ik denk dat dat meespeelt waarom je soms de Nikko beter vindt klinken en op ander momenten de Vetelec muzikaler vindt.
Het probleem is natuurlijk dat je niet beide eindversterkers kunt verenigen tot één: de perfecte eindversterker zou de Nikko zijn maar met de Sanken eindtransistoren van de Vetelec.
Als ik zelf zou moeten kiezen tussen de Vetelec en de Nikko, zou ik voor de Nikko gaan. Omdat ik altijd gevonden heb dat met alle muziek die ik geprobeerd heb, hij beter klonk dan de Vetelec. Daarom heb ik ook alle Vetelecs die ik had (drie stuks) doorverkocht en de Nikko gehouden als reserveversterker.

Klasse D versterkers kunnen ook heel goed klinken, maar zoiets als die Crown is natuurlijk ontworpen om zoveel mogelijk power te kunnen geven en bij PA-toepassingen hoef je niet verfijnd te zijn. Een ander einde van die schaal is klasse D met bijvoorbeeld die Hypex UcD en nCore chipsets waar het effectief de bedoeling was om wél verfijning en grotere muzikaliteit in de weergave te bieden. Ik heb altijd gevonden dat die goudkleurige zelfbouw van mij met een Hypex UcD ook héél erg goed klinkt.

Offline ThomasMan

 • Full Member
 • ***
 • Berichten: 244
Re: Crown 2502
« Reactie #5 Gepost op: 24 april, 2020, 13:00:41 »
Ik vermoed dat die andere, muzikale klasse D's (rond de 2000 euro!) niet beter zullen klinken dan die Crown. Hij is echt goed hoor, maar het zit em in die kleine dingen. Het is te lang geleden dat ik die goudkleurige van jou nog gehoord heb. Als ik me goed herinner, vond ik hier ook iets ontbreken.
Helaas voor jou en mij wordt er op de tweedehandsmarkt te weinig betaald voor goeie oude klassebakken. Te weinig bekend, te weinig naam en moeilijk verder te verkopen. Jouw Nikko is zeker 1000 euro waard, en zelfs meer, maar ik vrees of effectief iemand dit zal willen betalen.

Offline BlackMonk

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 3916
 • Hifi = apparatuur (wetenschap!) + muziek (emotie!)
 • Locatie: Hasselt
  • ZenAudio Forum
Re: Crown 2502
« Reactie #6 Gepost op: 24 april, 2020, 13:12:33 »
De meest recente hifi-eindversterker die ik ken met Sanken transistoren is de Luxman M-03. Daar wordt nog wel wat geld voor neergeteld.
Waar je wel mee moet opletten, is als ooit zo'n eindversterker met Sanken transistoren defect raakt en er transistoren vervangen moeten worden. Op Ebay en allerlei elektronicawebsites STERFT het van spotgoedkope Sanken transistoren, maar dat is allemaal Chinese namaak die zal teleurstellen.

En er is echt wel een duidelijk hoorbaar verschil tussen Hypex klasse D systemen en die van andere merken.

Offline missionman

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 1146
Re: Crown 2502
« Reactie #7 Gepost op: 24 april, 2020, 14:47:16 »
Luxman versterkers.

Ik herinner me nog dat ik ooit erg onder de indruk was van een Luxman versterker (mid jaren 80 toen ik mijn eerste set aan het samenstellen was) in combo met B&W Matrix speakers (juiste type weet ik niet meer).

Was misschien ook zo eentje met van die Sanken transistors. ::)

Offline ThomasMan

 • Full Member
 • ***
 • Berichten: 244
Re: Crown 2502
« Reactie #8 Gepost op: 24 april, 2020, 16:00:58 »
Klopt, dat beetje extra vermogen is wel leuk maar niet noodzakelijk. Zoals je zelf zegt GENOEG is genoeg. Maar dit kan wel behoorlijk veel zijn in het geval met mijn electrostaten.

Offline ThomasMan

 • Full Member
 • ***
 • Berichten: 244
Re: Crown 2502
« Reactie #9 Gepost op: 24 april, 2020, 16:05:04 »
Goh, indertijd bij Radioscoop in Maasmechelen, ik vermoed die Luxmann die Blackmonk vermeld met de bijpassende pre in combinatie met de B&W Matrix 801. Als kleine kerel van toen, was dit echt genieten. Helaas hebben deze mooie ervaringen geleid tot mijn hifi-ziekte, ook wel hobby genoemd ;-)

Offline missionman

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 1146
Re: Crown 2502
« Reactie #10 Gepost op: 27 april, 2020, 08:24:02 »
Goh, indertijd bij Radioscoop in Maasmechelen, ik vermoed die Luxmann die Blackmonk vermeld met de bijpassende pre in combinatie met de B&W Matrix 801. Als kleine kerel van toen, was dit echt genieten. Helaas hebben deze mooie ervaringen geleid tot mijn hifi-ziekte, ook wel hobby genoemd ;-)

Dat waren ze volgens mij, die Matrix 801

Mijn studentenbudget echter reikte niet verder dan de B&W DM22 (staan trouwens nog ergens op zolder)


Offline BlackMonk

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 3916
 • Hifi = apparatuur (wetenschap!) + muziek (emotie!)
 • Locatie: Hasselt
  • ZenAudio Forum
Re: Crown 2502
« Reactie #11 Gepost op: 27 april, 2020, 12:26:37 »
De B&W Matrix 801 zagen er zo uit:
(<klik!)

Offline missionman

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 1146
Re: Crown 2502
« Reactie #12 Gepost op: 27 april, 2020, 12:36:42 »
De B&W Matrix 801 zagen er zo uit:
(<klik!)

Inderdaad. 
Was en is misschien nog steeds een fantastische speaker

Offline BlackMonk

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 3916
 • Hifi = apparatuur (wetenschap!) + muziek (emotie!)
 • Locatie: Hasselt
  • ZenAudio Forum
Re: Crown 2502
« Reactie #13 Gepost op: 27 april, 2020, 16:58:26 »
Ik heb ze gehoord. Geen reden om van mijn elektrostaten te willen afstappen, vrees ik...