Auteur Topic: Black Monk  (gelezen 50687 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline BlackMonk

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 3861
  • Hifi = apparatuur (wetenschap!) + muziek (emotie!)
  • Locatie: Hasselt
    • ZenAudio Forum
Re: Black Monk
« Reactie #30 Gepost op: 23 september, 2017, 10:55:48 »
Bij een klasse D versterker wordt veel minder vermogen vereist van de voeding. Je kunt dus met succes computerachtige uitbreidingskaarten maken. De getoonde kast van Emotiva biedt ruimte voor in totaal 7 kaarten en dus 7 kanalen. Een koper moet er wel rekening mee houden dat het steeds dezelfde voeding is die dat vermogen moet leveren. Of je nu twee kanalen hebt of zeven. Zelf heb ik nooit een meerkanaalseindversterker gekocht om die reden: een te krappe voeding voor 5 of 7 kanalen. Daarom doe ik het met stereo-eindtrappen: dat zijn meer toestellen, maar ze laten me wel toe het juiste vermogen te kiezen voor elk aan te sturen stereopaar luidsprekers. Ik kon toekomen met twee stereo-eindversterkers omdat ik een 4.1 systeem heb staan. Ik koos ervoor om geen centrumluidspreker te gebruiken vermits de hotspot in het midden tussen de twee voorluidsprekers waar ook de tv staat, is en hij dus overbodig is. Ik heb wel geëxperimenteerd met een centrumluidspreker, maar het was moeilijk om een elektrostaat daarvoor opgesteld te krijgen en ik vond niet dat het de klank verbeterde. Integendeel: ik vond het beter klinken als ik de hoofdluidsprekers een virtueel centrum liet creëren.

Mijn eigen versterker is een klasse AB (op internet vind je dat het een klasse A zou zijn, maar dat is niet correct) en die heeft dus een veel krachtiger voeding nodig. Als je in de geopende kast van de Musical Fidelity kijkt, zie je dat de inhoud het meest gevuld wordt door de zeer krachtige voeding in het midden. Uiterst links en uiterst rechts zie je de versterkermodules voor de beide stereokanalen. Je kunt zien dat alles dubbel mono opgebouwd is: elk kanaal heeft zijn eigen voeding (eigen trafo, gelijkrichting en elco's). De eigenlijke versterkermodules uiterst links en uiterst rechts doen wel wat denken aan de versterkerkaarten van de Emotiva. Alleen zijn ze bij Musical Fidelity vast ingebouwd en niet uitwisselbaar noch uitbreidbaar.
En voor de achterkanalen gebruik ik dus een Advance Acoustic MAA-406.

Ook hier zie je een dual-mono opbouw met de twee versterkermodules uiterst links en rechts en een dubbele voeding in het midden.