Auteur Topic: Zoemende Naim versterker  (gelezen 294 keer)

0 leden en 0 gasten bekijken dit topic.

Offline Willy

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 32
 • Locatie: Mechelen
Zoemende Naim versterker
« Gepost op: 21 september, 2021, 16:25:18 »
Graag advies. Enkele dagen geleden een Naim Atom (combi streamer/versterker) aangeschaft. Het geheel laat een lichte zoemtoon horen in de omgeving van het toestel. Dus niet in de luidsprekers. Wat rondkijken leert me dat dit vaker voorkomt bij Naim versterkers. De voedingstransfo (een ringkern) zou gevoelig zijn aan "gelijkstroom componenten" (wat dat ook mag zijn) in de voedingsspanning. Ik heb hier al de meest uiteenlopende merken over de vloer gehad van super eenvoudig tot super gecompliceerd maar daarbij nog nooit en voedingstransfo horen zoemen. Iemand hier die dat ook ondervonden heeft bij Naim? En zo ja, of je er een remedie tegen gevonden hebt. Het is wel niet hoorbaar vanaf de luisterplaats maar toch. Alle advies welkom.

Offline BlackMonk

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 3828
 • Hifi = apparatuur (wetenschap!) + muziek (emotie!)
 • Locatie: Hasselt
  • ZenAudio Forum
Re: Zoemende Naim versterker
« Reactie #1 Gepost op: 21 september, 2021, 17:38:52 »
Voedingstrafo's kunnen wel degelijk zoemen en zelfs brommen hoor. Gewoonlijk doet zich dat alleen voor bij oudere toestellen.
Trafo's bestaan uit spoelen en dat zijn dus draden die rondom een kern gewikkeld zijn. Die wikkelingen kunnen speling vertonen en dat doet hen dan bewegen als er een elektrische lading doorheen loopt en het zo gegenereerde elektromagnetische veld die bewegingen van die wikkelingen veroorzaakt. Daarom worden trafo's in hars gegoten, zodat bij het hard worden van die hars ook die wikkelingen muurvast zitten en er dus geen gezoem of gebrom te horen is. Bij oudere systemen kan die hars kraken en  uiteen beginnen te vallen: dan krijg je weer speling in die wikkelingen waardoor ze kunnen trillen en dus geluid maken.
Bij een nieuw toestel of een dat voldoende jong is (jonger dan pakweg 15 jaar) zou zich dat niet mogen voordoen. Soms kunnen slechtwerkende voedingselco's ook gezoem tot gevolg hebben.
Er zal dus wat detectivewerk nodig zijn om uit te vissen wat er precies aan de hand is. De versterker openmaken, aanzetten en als je gezoem hoort je vinger eens op de trafo leggen en zachtjes drukken op de wikkelingen. Als dan het gezoem minder wordt of verdwijnt, heb je het pijnpunt gevonden. Dan gaat het om een mechanische zoem. Behalve bij speling in de wikkelingen kan die ook veroorzaakt worden door onvoldoende vast aangedraaide montageschroeven voor de trafo. Soms zijn er tussen de wikkelingen van een trafo plaatjes gemonteerd en als die niet vastzitten kunnen ze ook gaan trillen.

Oplossingen? Als er montageschroefjes losgekomen zijn, zou het gezoem moeten verdwijnen als die weer aangedraaid worden. Als het gaat om gekraakte hars en bewegende wikkelingen of plaatjes, is dat heel wat moeilijker. Dan is de beste optie de trafo te vervangen door een nieuwe.