Auteur Topic: Subwoofer aansluiten zonder lange kabels  (gelezen 23 keer)

0 leden en 0 gasten bekijken dit topic.

Offline BlackMonk

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 3916
  • Hifi = apparatuur (wetenschap!) + muziek (emotie!)
  • Locatie: Hasselt
    • ZenAudio Forum
Subwoofer aansluiten zonder lange kabels
« Gepost op: 07 juli, 2024, 12:54:39 »
Vaak is het probleem dat subwoofers en bepaalde luidsprekers niet in de buurt van de geluidsinstallatie staan, soms zelfs helemaal aan de andere kant van de kamer. Je kunt dan platte kabels kopen en die onder een tapijt leggen, maar wat als je een mooie parketvloer hebt? Bij het leggen van de vloer zou je rekening kunnen houden met dit soort vraagstukken en kabels onder de vloer leggen. Maar wat als je daarna je inrichting wil veranderen en je luidsprekers en subwoofer moeten elders opgesteld staan?

Een mogelijke oplossing daarvoor is het draadloos versturen van geluidssignalen. Zoiets: https://www.amazon.com.be/-/nl/dp/B0BN1WDSR3 of https://www.bol.com/be/nl/p/marmitek-ws400-wireless-audio-transmitter-en-receiver-voor-subwoofer-wireless-audio-receiver-transmitter/9300000172551567/
of - duurder - https://www.amazon.com.be/-/nl/dp/B07F6WLWSR

In deze toepassing werk je met signalen van laag niveau, dus waarvoor je normaal interlinks zou nodig hebben. Voor luidsprekers moet je werken met ofwel actieve luidsprekers (dus met ingebouwde eindversterker) ofwel met luidsprekers waarbij de eindversterkers bij elke luidspreker op de vloer of een tafeltje opgesteld worden. Je plaatst dan een zender bij je geluidsinstallatie en een ontvanger bij je subwoofer of luidspreker. Gebruik je een externe crossover voor je subwoofer, dan sluit je de zender na die crossover aan. Wil je dit met meerdere luidsprekers doen, dan heb je in principe voor elke luidspreker een zender/ontvanger nodig. Als luidsprekers dicht genoeg bij elkaar zouden staan kan ook een paar luidsprekers op één zender/onvanger aangesloten worden. Je hebt de keuze een stereosignaal dan wel een monosignaal (alleen het linkerkanaal, o.a. voor de sub) door te sturen.

Dit is een heel handig systeem dat lange kabels vermijdt. En o ja: het gebruikt zijn eigen draadloos systeem en belast dus je Wifi of Bluetooth niet.
« Laatst bewerkt op: 07 juli, 2024, 12:57:25 door BlackMonk »