Auteur Topic: Actieve speakers  (gelezen 1174 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline BlackMonk

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 3849
  • Hifi = apparatuur (wetenschap!) + muziek (emotie!)
  • Locatie: Hasselt
    • ZenAudio Forum
Re: Actieve speakers
« Gepost op: 22 juli, 2020, 16:11:43 »
Ik merk dat meer en meer mensen denken om over te gaan op actieve speakers.
Zo zag ik dat de Fusion amps  aangeraden worden om speakers actief te maken / ombouwen.
Wie verteld mij hier in simpele bewoordingen meer over?
En, ik kom uitdrukkingen tegen als roon en DSP ... geen ervaring mee maar het lijkt erop dat het een regel programma is ofzo? ... is DSP bruikbaar voor onervaren mensen?
Wat is roon? ...
Ik probeer bij te leren ...
Ik zou gewone niet-actieve luidsprekers zeker niet actief proberen te maken. Er is in die luidsprekers geen ruimte voorzien voor het inbouwen van een eindversterker en doe je dat toch, dan ben je aan het zagen in de luidsprekerkast en verminder je het volume van diezelfde kast, wat weer een invloed heeft op het geluid. Een actieve luidspreker is ontworpen om een eindversterker aan boord te hebben.
Wat je wel kunt doen, natuurlijk, is een eindversterker bij elke luidspreker plaatsen en dan werken met korte luidsprekerkabels en een lange interlink naar je voorversterker toe.
Veel moderne actieve luidsprekers worden geleverd met ingebouwde DSP en dat gebeurt ook al een tijdje met subwoofers. Een DSP (de afkorting staat voor Digital Signal Processor) is een soort van toonregeling, maar meestal voor vele honderdduizenden frequenties tegelijk. De bedoeling is dat je met een microfoon meet hoe je luidsprekers presteren in de ruimte waarin ze staan. Dat levert dat een "grafiek" op met pieken (te luid) en dalen (te zacht) en dat vertelt de DSP welke frequenties hij moet versterken of juist afvlakken om een zo recht mogelijke frequentiekarakteristiek te krijgen. En ja, wat Rovara zegt klopt ook: je kunt ook zelf voorkeurinstellingen opgeven zodat als je van meer bas houdt, je dat kunt doen.
RoonLabs is een producent van commerciële DSP-systemen en Roon is de software waarmee je hun systemen kunt laten meten en je luidsprekers inregelen.
Dat kan ook gratis, met open source software en goedkope hardware. Maar: meestal is dat niet goed te doen voor mensen die er echt niks vanaf weten. Gelukkig is op een forum zoals dit wel alle hulp te krijgen. ;)
« Laatst bewerkt op: 22 juli, 2020, 17:30:20 door BlackMonk »