Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
https://www.youtube.com/watch?v=oxE888pgLW0
Volledig album: https://www.youtube.com/watch?v=oxE888pgLW0&list=OLAK5uy_kdh4yMv8r0iz2ZdIqxi2zNOqU_wLvMNA8
Wu Man (pipa), Kronos Quartet - Tan Dun: Ghost Opera
Dit album is een juweeltje met een enorme dynamiek van maar liefst DR19! Dat is de grootste dynamiek die ik in huis heb.
2
Digitale bronnen / Re: Dure cd-spelers: heeft dat nog zin?
« Laatste bericht door BlackMonk Gepost op Vandaag om 08:45:59 »
Mijn voornaamste reden om van cd's naar flac's over te stappen had te maken met volume. Ik heb meer dan 8.000 cd's en het was mij niet langer mogelijk die zo op te slaan dat ze netjes georganiseerd zijn en ik er vlug in iets kan terugvinden. Dat kan niet als ze in archiefdozen zitten en alleen een beperkte voorraad in rekken. Vandaar mijn beslissing om de cd helemaal uit mijn luisterruimte te verbannen (op een paar uitzonderingen na, zoals hdcd's, sacd's, dvd-audio's en blu-ray's) en die dan te vervangen door flac's. Ik heb wel gekozen voor een directory per album en daarin een flac per track. Je zou er ook voor kunnen kiezen één grote flac per cd te maken en dan er een zogenaamd cue-bestand bij te voegen waarin de info staat over waar iedere track begint en eindigt. Het is dus zeker mogelijk ook bij het afspelen van een flac te skippen in een nummer of tussen tracks. Als je een afspeellijst samenstelt, kun je zelf de volgorde daarvan bepalen en zelfs terwijl de lijst afgespeeld wordt daar nog veranderingen in aanbrengen. Tijdens het afspelen wordt alle relevante informatie getoond en afhankelijk van met welk programma op welke desktopomgeving dat je dat doet, kun je vaak ook meer info krijgen over de artiest en/of het album. Voor cd's die ik zelf bezit sla ik ook altijd een kopie van het boekje in PDF of in een jpg per pagina op in de directory van het album. Als ik dat wil zien, kan ik dat dus makkelijk oproepen. Een willekeurig muziekstuk oproepen en afspelen? Gewoon de zoekfunctie gebruiken. Werkt uit de kunst!

En mijn problemen met Qobuz hebben te maken met mijn eigen ervaring: ik ontdekte dat ze geümpsampelde cd's aan het verkopen waren als "high-res 24/96". Voor dat laatste moest je bijna het dubbel betalen. En dan upsampling verkopen? Dat is gewoon fraude wat mij betreft. Toen ik hen daarover contacteerde, schreven ze terug dat "ze dat zo gekregen hadden van de platenfirma". Ik naar de website van de platenfirma en daar kon je - tegen betaling uiteraard - een hi-res 24/96 flac van alle tracks van het album downloaden. Heb ik gedaan en gecontroleerd. En het was échte hi-res 24/96. Ik heb een programma waarmee ik dat kan zien. Toen ik hen daarmee confronteerde, kreeg ik geen antwoord meer. Dus besloot ik geen zaken meer met hen te doen. Dat is ondertussen wel al weer een paar jaar geleden.
Maar er is natuurlijk bij elke muziekclouddienst die twijfel: wat precies bieden ze je aan? Kunnen ze zonder enige mededeling zelf de kwaliteit beïnvloeden, bijvoorbeeld om netwerkbandbtreedte te besparen, en doen ze dat ook? Ze willen winst maken, dus lijkt me dat voor de hand te liggen.
Bij mijn eigen flac's verandert de kwaliteit nooit. En ik krijg ze nu al nooit meer allemaal beluisterd in de rest van mijn leven, dus waarom zou ik dan nog een muziekclouddienst willen?
3
Digitale bronnen / Re: Dure cd-spelers: heeft dat nog zin?
« Laatste bericht door rovara Gepost op 03 oktober, 2024, 23:19:38 »
Cd's zijn tastbaar , zoals vinylplaten . Ze voelen  ook " echt " aan .
Maar ze verslijten  niet . 

In tegenstelling met vinyl-platen  kan je cd's random beluisteren . En je kan eventueel skippen .

Met veel plezier zoek ik me telkens een cd'tje uit .

4
Digitale bronnen / Re: Dure cd-spelers: heeft dat nog zin?
« Laatste bericht door Bebatoli Gepost op 03 oktober, 2024, 17:28:11 »
Heeft het nog zin is iets wat persoonlijk is. Ik ga echt mijn CD collectie niet rippen dus voor mij is een CD speler nog belangrijk. Omdat in mijn Mola Mola de Tambaqui DAC zit gebruik ik mijn speler zuiver als loopwerk en dat is een Pioneer PD 75. Voor deze oudere speler heb ik een reserve laser gekocht zodat ik die nog jaren kan blijven gebruiken.
Ik weet dat jij septisch bent tegenover Qobuz maar ik gebruik dat veel. Ik ben veel minder bezig met het onderste uit de kan maar meer met het genieten van muziek bezig. Wat Qobuz voor mij aanbied vind ik top. Ik wil niet neurotisch omgaan met of het nu wel of niet High Res is. Zelf begrijp hoe langer hoe minder hoe "audiofielen" bezig zijn met hun set. De constante verbeteringsvirus heb ik al een hele tijd achter mij gelaten en zo heb ik meer budget om naar concerten te gaan.
5
Muziek, artiesten, componisten, optredens en concerten / Re: Naar welke muziek luister je momenteel?
« Laatste bericht door rovara Gepost op 02 oktober, 2024, 14:09:51 »
Mooi om zien .
En mooi om horen .
6
Muziek, artiesten, componisten, optredens en concerten / Re: Naar welke muziek luister je momenteel?
« Laatste bericht door BlackMonk Gepost op 02 oktober, 2024, 12:09:56 »
https://youtu.be/CaFjdJGDUXw
Pussycat - My Broken Souvenirs

Uit een tijd dat mensen nog écht goed konden zingen. Deze video is natuurlijk wel duidelijk playback, maar de dames kunnen hoorbaar erg goed zingen.
Als ik naar de haarkleur kijk, zou het een voorloper van K3 kunnen zijn!
7
Humor: grappen en grollen / Re: Grappige plaatjes
« Laatste bericht door BlackMonk Gepost op 30 september, 2024, 18:02:08 »

Tekst op het t-shirt:
"Ik heb geen Google nodig, mijn vrouw weet alles."
8
Digitale bronnen / Dure cd-spelers: heeft dat nog zin?
« Laatste bericht door BlackMonk Gepost op 30 september, 2024, 09:41:26 »
Heeft het nog zin om voor dure cd-spelers te kiezen? Met duur bedoel ik: ettelijke duizenden euro's, zelfs tweedehands. En zeker als er goedkopere bestaan, een paar honderd of zelfs enkele tientallen euro's.

Alles draait wat die cd-speler moet doen in je installatie. Als je hem analoog wil aftakken omdat je een volledig analoge stereo-installatie hebt, dan wil je een zo goed mogelijk analoog uitgangsdeel in zo'n cd-speler. Voorts hangt het er dan ook nog vanaf hoe goed de rest van je installatie is. Als je effectief verschil kunt horen tussen verschillende analoge uitgangstrappen, dan heb je een installatie met wat men noemt een hoog oplossend vermogen.
Je kunt voor analoge situaties twee paden kiezen: ofwel een dure cd-speler met een goed loopwerk én een zeer goede DAC en zeer goede analoge uitgangstrap. Dan praten we over meerdere duizenden euro's voor zo'n speler. Een alternatief is een externe DAC aanschaffen. Er bestaan er ook zeer dure, maar echt goeie kun je ook vinden voor budgetprijzen hoor.

Als je een cd-speler digitaal aftakt naar een externe DAC toe, praten we over een cd-loopwerk want daar wordt het dan alleen voor gebruikt. Je kunt een specifiek cd-transport kopen daarvoor, maar omdat dat type zeldzamer verkocht wordt zal het ook duurder zijn. Het ligt dus voor de hand om een goedkope cd-speler als loopwerk in te zetten. Helaas schept dat ook problemen: bij een budgetspeler zal het loopwerk vooral uit plastic bestaan en niet met grote nauwkeurigheid werken. Dat geeft aanleiding tot allerlei leesfouten. Niet bij het uitlezen van de putjes in het cd-oppervlak, want daarvoor is wél foutencorrectie voorzien, maar voor de transport van die bits naar de externe DAC toe want daar is geen foutencorrectie voor voorzien in het S/PDIF-systeem en bovendien speelt de methode van bemonstering daar ook een rol in. Is het éénbit? Is het 16-bit maar met oversampling en wellicht upsampling?

Eénbit-systemen zijn niet aan te raden. Die genereren meestal meer ruis en vallen daarom af. Die éénbitsystemen zijn vooral in de late jaren '80 plots opgang beginnen maken en gelukkig is men daar vlug weer vanaf gestapt. Oversampling betekent dat je elk record van de cd meermaals inleest en het idee is dat als het bijvoorbeeld acht keer doet (8x oversampling), dat je dan een grotere kans hebt om een foutloos record in de lijst te hebben. De foutencorrectie van het loopwerk zou daarbij moeten helpen. Upsampling is volledig zinloos, maar toch zie je dat zeker tegenwoordig vaak als marketing-argument. Upsampling betekent het opschalen van 16 bit 44,1 kHz naar 24 bit 96 kHz of zelfs 384 kHz heb ik al gezien. Opschalen is een mathematische extrapolatie-berekening. Je voegt dus geen details doe, ook al wil men je dat doen geloven. Daarom is het voor een cd-speler zinloos.

Als je digitaal aftakt, kun je heel goeie resultaten bereiken met Philips cd-spelers uit de CD600-serie. Ik heb al jaren een CD624 in mijn archiefkamer staan en die speelt nog altijd probleemloos alles wat ik erin steek. Maar zijn DAC en analoge uitgang zijn ook budget. Dus als je installatie te goed is, tak deze dan digitaal af en koop een uitstekende externe DAC. Dat is tegenwoordig véél goedkoper dan te zoeken naar een uitstekende cd-speler.

Mocht je zoeken naar uitstekende cd-spelers op de tweedehandsmarkt, hou er dan rekening mee dat de uitstekende cd-spelers uit de tweede helft van de jaren '80 en de jaren '90 ook tweedehands weggaan voor grote bedragen. Helaas is van die cd-spelers vaak niets meer van onderdelen te krijgen. Gaat er dus iets mis, dan kun je het betrokken onderdeel niet zomaar meer vervangen. En dan komt zo'n uitstekende cd-speler op het recyclagepark terecht. Of soms houden mensen hem tegen beter weten in bij en staat hij ergens in huis te verstoffen.
Ook hier geldt dat je vaak uitstekende resultaten kunt boeken met een goedkopere cd-speler als loopwerk en een uitstekende moderne externe DAC die dan ook vrij goedkoop kan zijn: hooguit een paar honderd euro.

Als je je nu afvraagt wat ik gekozen heb? Wel, ik gebruik tegenwoordig helemaal geen cd-speler meer. Ik rip cd's op mijn computer naar flac-bestanden toe en speel die dan af met een zelfbouwstreamer. En daar ben ik volledig tevreden over.
9
Digitale bronnen / Re: CD-speler ter ondersteuning of vervanging ?
« Laatste bericht door BlackMonk Gepost op 30 september, 2024, 08:00:24 »
Zoveel vraag ik niet voor die van mij hoor. Zie je persoonlijk bericht.
10
Digitale bronnen / Re: CD-speler ter ondersteuning of vervanging ?
« Laatste bericht door Joshua Orbit Gepost op 30 september, 2024, 03:53:34 »
S/PDIF heeft géén foutencorrectie aan boord, helaas. Het loopwerk van een cd-speler heeft wel foutencorrectie bij het uitlezen van de optische informatie op een cd, maar eenmaal dat de bits daarvan binnen zijn wordt het zonder foutencorrectie naar een interne of externe DAC gestuurd.
Loopwerken van Sony of Philips (de uitvinders van de cd) of Mashushita (Technics en Panasonic) horen bij de beste. Niet de goedkope plastic rommel van bepaalde budgetspelers, maar de degelijke zware metalen loopwerken van weleer. Vanaf het nieuwe millennium vind je dat echter zo goed als niet meer. Plastic is veel goedkoper he.

De allerbeste cd-speler die ik hier nog heb staan in mijn archiefkamer is een Technics SL-P1000 (zoek hem maar eens op op internet). Ik gebruik hem niet meer omdat ik geen cd's meer afspeel: ik rip ze naar flac en speel dan alleen nog maar die flacs af. Maar als ik jou daar een plezier mee kan doen, mag je die Technics zeker van me overnemen. Hij speelt perfect en heeft geen enkel mankement. Contacteer me maar via privémail.

Hoi Blackmonk ! Dank je voor het aanbod, maar in die prijsklasse van de P1000 wil ik niet gaan. Ik zag op EBay een exemplaar aan 2.230 € maar dat vind ik voor een backup CD-speler best veel geld.
Een hobby druk je niet uit in geld, maar ik moet nu even vooral erg voorzichtig zijn met mijn budget en onkosten van en aan mijn huis b.v.

Toch bedankt voor dat aanbod !! Die Technics ken ik zelfs nog zeer goed van in mijn service dagen bij een Service Center.
Pagina's: [1] 2 3 ... 10