Auteur Topic: Lekker eten ?  (gelezen 2512 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline rovara

  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 2131
Lekker eten ?
« Gepost op: 19 februari, 2017, 16:00:16 »
Lekker eten ?






Offline Nico

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 330
Re: Lekker eten ?
« Reactie #1 Gepost op: 01 maart, 2017, 23:43:45 »
Ziet er alleszins mooi uit.  :o

Offline rovara

  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 2131
Re: Lekker eten ?
« Reactie #2 Gepost op: 02 maart, 2017, 00:53:28 »
Ziet er alleszins mooi uit.  :o



Yep , maar ik heb het nog nooit gegeten . Ik leef nog .   

Offline BlackMonk

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 3861
  • Hifi = apparatuur (wetenschap!) + muziek (emotie!)
  • Locatie: Hasselt
    • ZenAudio Forum
Re: Lekker eten ?
« Reactie #3 Gepost op: 05 maart, 2017, 22:30:20 »
BlackMonk's Pastasaus



INGREDIËNTEN

voor een grote soepketel vol.

Vlees

1 kg gemengd gehakt runds/varken of lamsgehakt
½ kg soepballetjes (door de slager gemaakt, niet uit een blik!)
½ kg worstenvlees (bij slager, wat hij in darmen stopt om er worsten van te maken)
of een cervelaworst (look), in kleine blokjes gesneden

Groenten

6 grote uien, in brunoise (blokjes) snijden
1 volledige bol look, alles uitpersen met lookpers en bij de uien voegen als die bakken
3 paprika's (rood, groen, geel), in julienne (reepjes) snijden
zak groenten 500 g voor juliennesoep (prei, wortel, selder etc.) of die groenten vers in julienne of brunoise snijden
1 blik champignons in stukjes of kleine verse versneden
desgewenst 1 blik mexicaanse rode bonen of witte bonen zonder saus
desgewenst klein blik zoete maïskorrels
6 verse romatomaten
4 scherpe pepers inclusief pitjes fijngesneden (evt. vervangen door jalapenopepers in blik voor wat beter verdraagbare hitte of weglaten indien geen tolerantie voor pikant)

Condimenten (kruiden en saus)

olijfolie (om te bakken dus geen extra vierge)
extra vierge olijfolie
½ liter rode wijn
1 liter tomatenpassata
1 blik tomatenpuree
20 cl room
zout of Aziatische vissaus (gezonder)
drie theelepels sambal oelek (weglaten als de scherpe pepers te pikant zijn of indien geen tolerantie voor pikant)
citroenpeper (mengeling van zwarte peper en gedroogde citroenzeste)
madras currypoeder
evt. 100 tot 200 g ansjovisfilets
desgewenst verse basilicum
oregano, rozemarijn, thijm, laurierbladeren, andere Italiaanse, mediterraanse of Provencaalse kruiden
1 bol mozarella of meer naar smaak
zelfgeraspte pittige kaas (parmesaanse, piccorino, ...) naar smaak

BEREIDINGSWIJZE

Doe wat olijfolie (geen extra vierge) in de soepketel en stoof daar alle zelfgesneden groeten in aan: uien, paprika, pepers, look en de zak groenten. Voeg de tomatenpuree en de sambal toe en bestrooi rijkelijk met de citroenpeper. Nog geen zout gebruiken. Er mag wel madrascurry bij. Niet teveel, dit is geen indische schotel he.
In een andere pan alle vlees aanbakken. Eerst het gehakt, daarna de soepballetjes, dan het worstenvlees. Elke pan met bruingekleurd vlees in de soepketel storten en omroeren.
Blussen met rode wijn. Laten doorkoken totdat die grotendeels verdampt is.
Tomatenpassata toevoegen en de blikgroenten. Oregano, rozemarijn, thijm en laurier toevoegen. Als het om gedroogde kruiden gaat, voeg je die best eerder toe, namelijk als je de uien en look bakt.
Zet het vuur zacht en laat een uurtje sudderen.
Roer regelmatig om en vermijd zo aanbaksels op de bodem. Proef na een uurtje de saus. Voeg naar smaak zout of vissaus toe, eventueel meer citroenpeper of meer curry. Roer de room eronder (kan weggelaten worden, maar geeft een rijkere smaak). Laat nog een uurtje of twee verder sudderen op een zacht vuurtje en roer regelmatig om. Helemaal op het laatst de in brunoise gesneden verse tomaten en de ansjovisfilets toevoegen en omroeren. Desgewenst kan hier ook een hoeveelheid verse basilicum aan toegevoegd worden en eventueel een in blokjes gesneden stuk mozarella. Nog wat extra vierge olijfolie erin roeren en dan vuur uit.
Laten afkoelen en daarna in plastic bakjes scheppen en invriezen. Deze saus smaakt de dag erna en opnieuw opgewarmd nog veel beter!

OPDIENEN

Kook de pasta beetgaar ("al dente") en meng de warme saus eronder. Bestrooi rijkelijk met de geraspte kaas en voeg eventueel enkele basilicumblaadjes en nog wat citroenpeper toe. Drup er wat extra vierge olijfolie over. Smakelijk!