Voodoo & Vintage .Reeds als kleuter werd ik gefascineerd door muziek . ’t Is van het weinige dat ik me herinner uit die tijd .
Rond mijn 20ste had ik mijn eerste hifiset . Tientallen jaren lang heb ik daaraan geschaafd en gesleuteld .
Met vallen en opstaan en uitproberen zit ik nu met een poespas aan voodoo & vintage .
Mocht ik opnieuw bouwen dan voorzag ik een aparte stroomkring voor audio met audiofiele zekeringen .
Yep , ik ben een “ beleaver “ .

Nu begint mijn set aan het stopcontact .

Die lichtblauwe kleur verraadt een Supra Lorad stroomkabel , prijs/kwaliteit een interessante optie .
De Supra Lorad gaat naar de Terminator , een door ingenieur De Vriese ontworpen apparaat dat de stroom terug in balans brengt : een mono to two phase convertor met daarenboven een multi stage interference suppression filter , een multi stage RF absorber en een ultra fast spike killer .

In combinatie daarmee zitten op de twee uitgangen van de kabelcontactdoos een aardlus onderbreker voor de FM en TV kabel .

Bovenop de Terminator ligt er een kleine tegel van shungite met daar bovenop een piramide uit hetzelfde materiaal . Shungite is een apart soort koolstof dat de geluidskwaliteit verbetert . ( of zou moeten verbeteren

)

De Terminator heeft 4 analoge uitgangen en 4 digitale uitgangen . ( en een aparte voor een platendraaier ) Eén van de analoge uitgangen is verbonden met de voeding van de Michell Argo voorversterker via weer een Supra Lorad stroomkabel . ( rechts op de foto )

De Argo krijgt zijn muzieksignalen van een Meridian 206 Delta Sigma cd-speler
of een Thorens TRT 2000 RDS-tuner ( op speciale , dempende voetjes ) .

Beide sturen ze hun muzieksignaal via een Van den Hul The Second interlink naar de voorversterker . Alle in - of uitgangen van de Argo voorversterker die niet in gebruik zijn , worden afgedicht met Audioquest noise – stoppers .
Van de voorversterker loopt het muzieksignaal verder via Deskadel interconnects naar de twee Michell Alecto eindversterkers .

Die Alecto’s staan op drie voetjes waarvan één onder de ringkerntransfo . Onder dat voetje heb ik een stuk van 20 cent geplaatst omdat bij het warm worden de monoblok schijnbaar een beetje uitzet en daarbij een enkele keer een lichte “piep” laat horen . Dat stuk van 20 cent brengt soelaas . Een voodootruc van mezelf !

Op de ringkerntransfo staat er een bol gepolijste shungite : een andere , dit keer officiële voodootruc .

De Deskadel interconnects zijn via een Rothwell attenuater ingeplugd in de Alecto’s .

Van de Alecto’s gaat het bi wired via Qed X-tube XT 350 luidsprekerkabels naar de Sonus Faber Electa Amators II .

Achteraan de Electa's is er een passieve radiator , iets wat schijnbaar terug in de mode komt (– Franco Serblin zaliger was zijn tijd vooruit - ) .

De Electa’s staan op zelf getekende stands

met onderaan Soundcare high end SuperSpikes .
( gekocht voor ’t uitzicht , maar ’t is precies of ze ook de klank een beetje beïnvloeden , wat technisch gezien een onmogelijkheid lijkt ) .

Achter de Electa’s hangen er aan de muur klankschaaltjes van Franck Tchang . Een zilveren voor de hoge tonen en een koperen voor de lage tonen . Die klankschaaltjes staan al een eeuwigheid ter discussie , maar ik kon ze 2de hands op de kop tikken en ‘k kon aan de voodoodwang niet weerstaan .

Ik gebruik echter ook nog een tweede parallel spelende set om die eerste aan te vullen . Het hart daarvan bestaat uit een Yamaha “add on” surround sound processor , de DSP E-1000 .

Die levert een muzieksignaal naar twee extra voorluidsprekers KEF Q10,

twee parallel geschakelde centerspeakertjes ,

twee rear speakers KEF 104.2

en een subwoofer , een Celestion CSW MKII .

Die laatste drie noem ik mijn bassectie en staan opgesteld achter de luisterzetel .

Die DSP E-1000 heeft 12 DSP programma’s ( met 11 subprogramma’s ) waarvan de 4 parameters ( initial delay , room size , liveness en low pass filter ) zijn afgestemd op muziekweergave en niet op het optimaal weergeven van film scores . Die DSP E-1000 werkt onafhankelijk van de “hoofd set “ met een aparte volumeknop . Je kan dus ten allen tijd afwegen in welke mate die mag meespelen . In de praktijk wordt de originele klank in grote mate gerespecteerd , maar worden er bepaalde accenten aan de klank van de cd toegevoegd zodat die meer klinkt zoals jezelf verkiest of zodat die meer klinkt zoals jij je de klank herinnert van vroeger of van een live optreden , voor zover jouw auditief geheugen je natuurlijk niet in de steek laat . J
Deze rare verzameling bestaat dus uit veel voodoo en vooral veel vintage . Ook de kast waarin alles een plaatsje heeft gevonden oogt eerder vintage

en het feit dat ik alleen werk via cd’s wordt de dag van vandaag ook al als vintage beschouwd .

Die vintage echter klinkt zeer muzikaal . Zelfs na urenlang geboeid luisteren kan ik me er maar moeilijk van losrukken . Maar al klinkt die set 100% naar mijn goesting , het is een set uit het verleden . De toekomst is aan de draadloze streamers met actieve ( liefst kleine ) speakers . WAF verzekerd !
PS : als laatste voodootruc heb ik ook nog een Audio Desk CD Sound Improver . Die schuint de cd-rand af onder een hoek van 36° , waarna je de rand zwart kan kleuren . Aldus wordt het cd-schijfje perfect rond gemaakt en verhinder of verminder je strooilicht binnenin de cd-speler . Aanvankelijk “ behandelde “ ik enkel cd-schijfjes waarvan de klank me maar matig beviel . Ondertussen jaag ik er elke cd doorheen , ook mijn duurste xrcd’s .

Wie deze voorstelling tot het einde heeft uitgelezen en uitgekeken , verdient een dikke pluim .