Verdorie , ik heb weer wat meer tijd nodig gehad .

Maar allez , beter laat dan nooit .
Om te starten met mijn eindconclusie : voor mij is die Cambridge CXU zijn geld waard .
Maar er zijn pro's en contra's .
En - voor de verandering - start ik met de contra's .
Die Cambridge zit wel mooi verpakt , maar de papieren handleiding gaat in acht talen , behalve het Nederlands .
Dan maar de weg gezocht in de Engelstalige . Die is 14 bladzijden lang . Naderhand bleek de Engelse online handleiding 35 bladzijden lang . Je kan alles wel - via het set-up menu en het tv-scherm - omzetten naar het Nederlands als je het landcodenummer weet in te tikken . Dat codenummer ( 7876 ) vind je wel enkel op de Engelstalige online handleiding .
Ook enkel via de Engelse online handleiding verneem je welke instellingen je best kiest om een goeie weergave te verkrijgen . Die papieren handleiding blijkt - achteraf gezien - niet meer dan een start-up .
Oké , dan kan je starten .
Dan volgt een nieuw akkefietje : het on/off knopje op het toestel zelf is wel verlicht , maar je ziet nauwelijks het verschil tussen on en off . En het knopje : " lade open/toe " is onverlicht . in de praktijk betekent dat regelmatig " op de tast " gokken .
Je kan dat allemaal ook via de afstandsbediening . Dat is een mooie , die klasse uitstraalt . Idem trouwens voor het toestel zelf dat lekkerder aanvoelt dan gewoon een zwarte doos . Er staan evenwel - in mijn ogen - teveel knopjes op die afstandsbediening en die knopjes zijn behoorlijk klein .
Tot daar een paar contra's die er in feite weinig toe doen .
Wat me meer tegen viel , was de weergave van hdcd's , hdcd's zoals die van Reference Recordings . Zulke cd's zijn prima opgenomen . Die klinken dan ook prima , ook op de Cambridge . Maar ze klinken niet beter dan op mijn " normale " cd-speler . Daar had ik van de Cambridge wel iets meer verwacht .
Bij andere cd's was het telkens afwachten . Sommige klonken beter via de Cambridge , andere dan weer niet . Maar de Cambridge verraste meermaals aangenaam . Over het algemeen kan je stellen dat de Cambridge muziek vertolkt op een zeer beschaafde wijze , in kostuum en met een strikje . En met klasse : met iets meer podium en diepte . Dikwijls in het voordeel van klassieke opnames . Maar minder geschikt voor rauwe rock .
De Cambridge excelleert echter met blu-ray . Daar steekt hij cd-kwaliteit duidelijk voorbij . Echt knap . De moeite waard . Geen idee wat hij presteert met dvd-audio . Dat moet ik nog uitvissen .
Maar hij speelt wel alle formaten dvd's af , ook mijn zelf opgenomen oude dvd- r's . En met verve . Zoals de Cambridge de beelden op die zelf opgenomen dvd-r's laat zien , is hartverwarmend . Ook die blu-ray die ik ondertussen heb aangekocht ( nieuwjaarsconcert 2016 ) blinkt uit zowel qua beeld als klank . Een pure blu-ray audio overtreft ook moeiteloos cd-kwaliteit .
Ik gebruik de Cambridge ook als dac om de klank van de tv via de set te laten horen . Ook dat doet hij prima . Veel beter dan mijn vorig dacje . ( maar ja , dat was maar een prul ) De verbinding naar de tv loopt via een een HDMI-kabel die arc ( audio return channel ) compatibel is .
De Cambridge kan ook als netwerkspeler dienst doen . Maar daar heb ik geen kaas van gegeten . Geen idee wat hij waard is op dat vlak .
Het toestel is zeker zijn geld meer dan waard voor wie het concept kan gebruiken .