ZenAudio Forum

Meerkanaals/Surround Hardware => Bronnen => Topic gestart door: rovara op 12 december, 2015, 15:58:10


Titel: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: rovara op 12 december, 2015, 15:58:10
Vraagje van een blu-ray leek : is een blu-ray audio -versie   - indien voorradig natuurlijk en gespeeld op een blu-ray speler -   altijd te verkiezen boven een cd-versie gespeeld op een cd-speler ?
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: BlackMonk op 12 december, 2015, 16:13:12
Audio op blu-ray is ongecomprimleerd in LPCM:
Max. bitrate:    27.648 Mbit/s
Max. channel:    8 (48 kHz, 96 kHz), 6 (192 kHz)
Bits/sample:    16, 20, 24
Sample frequency:    48 kHz, 96 kHz, 192 kHz
dus technisch is dat zeer zeker stukken beter dan een cd en het staat ook boven een sacd.
Maar of het ook echt beter klinkt ligt aan de opname. Als die slecht is of kapotgecomprimeerd, maakt het niet uit waarmee je dat weergeeft: het zal altijd knudde klinken.
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: rovara op 12 december, 2015, 17:43:15
Dus technisch blijkt blu-ray een serieuze concurrent voor cd , zelfs voor sacd .
Is de aankoop van een blu-ray speler dan het overwegen waard ?
(  blu-ray spelers lijken niet zo heel duur , hé  )

Ik ben helemaal niet thuis in blu-ray . Bestaat er een markt van blu-ray audio die de moeite enigszins waard is ? Of is blu-ray qua audio eerder een randverschijnsel ? ( bijvoorbeeld meer bedoeld voor  iets als  filmscores )
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: BlackMonk op 12 december, 2015, 21:03:35
Er verschijnt wel het een en ander op bluray dat dus puur muziek is, maar gewoonlijk geen dingen die ook op cd verschijnen. Amused to Death is daar een uitzondering op. Bovendien hebben veel platenfirma's geen zin op dubbele (dure!) licenties te betalen om hun muziek op optische schijfjes te mogen zetten: één keer voor sacd en dan nog eens voor bluray. Daarom zie je veel platenfirma's in plaats daarvan zelf downloadbare studiomasters in FLAC/WAV/enz. met 96 of 192 kHz en 24 bit resolutie aanbieden. Dan hebben ze zelf alle winsten en hoeven ze niks af te dragen aan derden. Helaas zijn ze gulzig en vertalen ze dat niet in lagere aankoopprijzen voor eindgebruikers, wat logischerwijze eigenlijk zou moeten.
Maar BR-audio zit nog in het behoorlijk prille stadium. Zal het doorbreken? Persoonlijk denk ik dat optische schijfjes (ook voor beeld) eerder afgebouwd zullen worden en dat in de toekomst alles gedownload (hopelijk) of gestreamd (zeer zeker) zal worden.

Momenteel zou de beste aankoop daarom een speler zijn die zowel bluray als sacd kan afspelen: dan kun je alles wat er aan schijfjes aangeboden wordt afspelen en met een beetje geluk kan zo'n toestel ook nog als DAC dienen voor data op usb of via het netwerk. Oppo maakt bijvoorbeeld zulke allesspelers voor heel schappelijke prijzen.
Wil je het alleen voor stereo hebben of ook voor surround? Indien surround dan praten we over multichannel en dus meer luidsprekers en een daarvoor geschikte versterking.
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: rovara op 13 december, 2015, 02:32:40
Dit is een antwoord waar ik wat aan heb. Bedankt Johan .
Ik zou het bij stereo houden .
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: BlackMonk op 13 december, 2015, 11:12:47
En hoeveel wil je uitgeven aan zo'n speler? De Oppo BDP-103EU kost nieuw 699 euro (adviesprijs). Als dat teveel is, moeten we op zoek gaan naar een tweedehands exemplaar...

Ik heb wat zitten hoehelen en ik zie dat ze hier in België daar vaak 850 of 899 voor vragen!
Wellicht is dit dan interessanter: http://www.digithome.be/fr/lecteur-blu-ray/326-oppo-bdt-101-ci-eu.html
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: rovara op 13 december, 2015, 16:12:45
Ik weet nog niet wat ik ga doen .

Ik heb hier een JVC DR-MX1S . Dat is een apparaat met daarin een harde schijf , een videospeler/recorder en een DVD-speler/recorder .
Daarmee kon ik probleemloos dubben van 't één naar 't ander . Zo heb ik onlangs  voor familieleden enkele videobanden met filmpjes waarin hun kinderen nog te zien zijn in hun jongste jaren , gekopieerd naar enkele DVD-schijfjes na die filmpjes eerst te hebben " opgekuist"  via de harde schijf van datzelfde toestel . Dat gaf mooie resultaten .
Toen ik datzelfde wilde doen met filmpjes van mijn eigen kinderen , wilde de JVC geen DVD-schijfjes meer accepteren . Waarschijnlijk weigerde de laser . Tsja , die JVC is al rond de 20 jaar oud . Zijn daarvan nog lasers te krijgen ? Ik kwam op het onzalige idee om in de DVD-lade van die JVC eens duchtig te spuiten met contactspray omdat ik met die contactspray mijn oven ook terug in gang heb gekregen .  >:D
Heel die JVC naar de Filistijnen ! Een bevriende hifi-dealer kon alleen maar bevestigen dat die nu onherstelbaar is .

Dergelijke toestellen zijn niet meer te krijgen , behalve één obscuur merk waarvan geen Nederlandse handleiding te verkrijgen is .
Dus zou ik op zoek moeten naar een DVD-speler/recorder weliswaar zonder videomogelijkheden . Echte DVD-spelers lijken ook niet meer zo talrijk voor handen . Men raadde mij daarom een blu-ray-speler aan die backwords compatibel is , zodat ik er ook DVD-schijfjes mee kan afspelen .
Dat lijkt - tot nu toe - voor mij een weliswaar gedeeltelijke oplossing .

Toen ik via jouw post las dat zo een blu-ray-speler ook nog dienst kan doen als " super muziekbron " , zag ik plots het licht schijnen . ( allez , dat is wel wat overdreven , hé  :) )
Zo een Oppo kan zowel sacd - als Hdcd -schijfjes lezen . Zo heb ik er wel een paar . Da's dus meegenomen . Den Oppo 103 valt hier wel te krijgen aan € 749 . Da's niet  niks . Temeer omdat we - toevallig - deze week , na jarenlang beraad , besloten hebben om onze 20-jarige koel/vries-combinatie omwille van het elektriciteitsverbruik te vervangen door een zuiniger hedendaags model . Die nieuwe koelkast is ondertussen besteld , maar nog niet geleverd .
Ik zit dus momenteel nu al met extra geldelijke uitgaven . Maar toch zie ik een 2de handsmodel voor den Oppo niet direct zitten .  Niet omdat ik tegen 2de hands ben . Integendeel . Maar in dit geval zou ik toch liever voor nieuw gaan .


In elk geval is zo een Oppo ( of eventueel toch iets anders ? ) een denkpiste die ik koester . Maar niet voor onmiddellijk .
Mocht ik toch nog aan een gelijkaardig toestel geraken als die JVC DR-MX1S , zou dat voor mij ook een oplossing bieden .
Maar zo een Oppo met zijn extra mogelijkheden op audio-gebied , is héél verleidelijk . Dat kan ik niet ontkennen .
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: BlackMonk op 13 december, 2015, 17:43:19
Voor een dvd-recorder van 20 jaar oud ga je inderdaad geen onderdelen meer vinden. Zelfs voor high-end cd-spelers uit die tijd is dat nu al moeilijk geworden en soms zelfs onmogellijk. Recorders hebben zo goed als geen marktaandeel meer. De meeste mensen gebruiken immers hun pc als ze dvd's willen kopiëren of elders bemachtigde films op dvd-r/rw willen schrijven. En vermits meer en meer tv's standaard in staat zijn computervideobestanden af te spelen (zgn. "smart tv's") zal ook meer en meer de wens vervallen om zelf nog dvd's te kunnen schrijven.

De Oppo BDP-103 wordt hier in België veel te duur verkocht: 749 euro voor een toestel waarvan de adviesprijs 699 euro is???
Je hebt kennelijk het alternatief dat ik voorstelde niet geopend: http://www.digithome.be/fr/lecteur-blu-ray/326-oppo-bdt-101-ci-eu.html
Dat is geen tweedehands maar een nieuw toestel: een Oppo BDT-101CI-EU die 549 euro kost en ook doet wat je wenst.
Die Oppo's zie ik maar heel zelden tweedehands aangeboden worden, waarschijnlijk juist omdat ze zoveel functionaliteit aan boord hebben en zolang meegaan. De occasie's die ik zie zijn meestal dvd-spelers van Oppo. BR-spelers van Oppo zie ik maar zeer zelden tot nooit in occasie staan.
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: rovara op 13 december, 2015, 18:59:02

Je hebt kennelijk het alternatief dat ik voorstelde niet geopend: http://www.digithome.be/fr/lecteur-blu-ray/326-oppo-bdt-101-ci-eu.html


Ik heb dat " in de vlucht " gelezen en heb al te vlug de conclusie getrokken dat dit een ouder model was en nog 2de hands daarenboven .
Die OPPO BDT-101 CI EU blijkt echter een recent model , maar nog niet al te gekend en slechts te verkrijgen in ons Franstalig landsgedeelte ?
Ik woon hier vlakbij de Nederlandse grens . Misschien is het raadzaam ook eens over die grens te gaan kijken ?
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: BlackMonk op 13 december, 2015, 19:31:47
Stassen in Eindhoven heeft het toestel ook aan 549 euro.
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: rovara op 18 december, 2015, 16:18:31
Een mogelijke concurrent , weliswaar uit het hogere kader ,  zou de Cambridge Audio CXU kunnen zijn .
Googelend vernam ik dat sommigen de auditieve kwaliteiten ervan zelfs hoger inschatten dan die van de Oppo 105 .
Cambridge staat in elk geval bekend om zijn  klankkwaliteit . Misschien toch ook het overwegen waard ?
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: BlackMonk op 24 december, 2015, 13:15:01
Adviesprijs 1500 euro? Dat is wel een pak duurder...
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: rovara op 24 december, 2015, 14:32:36
Je kunt de Cambridge CXU  - ook in België - gemakkelijk bekomen voor € 1299 .

Dat is concurrentieel met Oppo 105 . De  Oppo BDT-101 CI EU blijft prijs/kwaliteit onklopbaar .
Puur qua audiokwaliteit zou de CXU verder gaan dan Oppo .
De CXU gebruikt vijf ( 5 ! ) Wolfson dacs WM8740 . Dat is bijvoorbeeld hetzelfde type Wolfson dac welke gebruikt wordt in de Lyngdorf CD 2 .

Dat zegt niet alles . De klank wordt door meer bepaald dan die chips alleen . Maar het zegt wel iets over de inzet van Cambridge om van hun CXU ook een serieuze cd-speler te maken . Er is ook een pure audiomode voorzien om alle signaal-interferentie met het videogedeelte te voorkomen .
Allez , 't ziet er niet slecht uit .  :)
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: BlackMonk op 24 december, 2015, 14:52:36
Ik zou zeggen: als de prijs geen bezwaar voor je is, ga ervoor! 't Is alleszins een heel leuk kerstcadeautje, al moet je het dan misschien aan jezelf schenken...
(http://www.sherv.net/cm/emo/christmas/christmas-candy-smiley-emoticon.gif)
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: rovara op 24 december, 2015, 15:23:12
Ik zou zeggen: als de prijs geen bezwaar voor je is, ga ervoor! 't Is alleszins een heel leuk kerstcadeautje, al moet je het dan misschien aan jezelf schenken...
(http://www.sherv.net/cm/emo/christmas/christmas-candy-smiley-emoticon.gif)

Als ik een muts op zet  , lijk ik een beetje op dat ventje .   :))

Alle gekheid op een stokje , zo een CXU is verleidelijk . Die speelt bijvoorbeeld - buiten Sacd -  ook Hdcd's af . Ik heb een hele rits Reference Recordings  in Hdcd . Op mijn goeie , ouwe Meridian 206 klinken die natuurlijk ook prima . Maar ik kan me moeilijk voorstellen dat die Meridian van meer dan 20 jaar oud het onderste uit de kan haalt . Op dat punt zou hij misschien het onderspit moeten delven tegenover de CXU ?
Blijft de prijs natuurlijk . Voor sommigen een detail . Voor mij ( en mijn vrouw   :-* )  een berg om over te klimmen .
Als ik nu eens goed mijn best doe ?   ;)
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: BlackMonk op 24 december, 2015, 15:24:40
De Oppo's doen ook HDCD! En die hoeven echt niet onder te doen voor zo'n 1500 euro kostend high-end model hoor.
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: rovara op 24 december, 2015, 16:38:43
Gij doet ne mens weer twijfelen , gij !!!    ;D
De Cambridge zou qua klankkwaliteit , bijvoorbeeld in het laag , toch wat beter presteren dan een Oppo .
Allez , als ik de reviews en bepaalde commentaren in forums op google mag geloven .  ???

En er is ook nog een psychologisch puntje : zo een Cambridge kan ik verkrijgen via mij bekende dealers , bijvoorbeeld HifiCorner en misschien zelfs via de plaatselijke hifidealer . Als ik de keuze heb en het product staat me aan, blijf ik daar toch de voorkeur aan geven .
( als het vergelijkbaar financieel plaatje niet te ver uit elkaar loopt natuurlijk )
Soit , we zien wel . 't Is nog niet voor onmiddellijk .


Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: BlackMonk op 24 december, 2015, 18:29:25
Op internet zijn vaak lovende reviews te vinden voor wat duurder is. Het is zaak van goed na te gaan of er iemand (zoals bij reclame-inkomsten) er voordeel bij heeft dat een product lovend besproken wordt. Dat is bijvoorbeeld het grote probleem met hifi.nl. Daar zul je geen woord van kritiek horen over producten waarvoor er op hun site reclame gemaakt wordt.

Als een dealer bij je in de buurt zo'n Cambridge heeft, kun je die wellicht wel eens in bruikleen krijgen om op je gemak naar te luisteren. En wellicht heeft hij ook nog elke BR's om hem mee uit te proberen (en anders heb ik die wel).
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: rovara op 24 december, 2015, 21:45:40
Als een dealer bij je in de buurt zo'n Cambridge heeft, kun je die wellicht wel eens in bruikleen krijgen om op je gemak naar te luisteren. En wellicht heeft hij ook nog elke BR's om hem mee uit te proberen (en anders heb ik die wel).

De dealer in de buurt verdeelt geen Cambridge . Hij kan er eventueel wel aan geraken , denkt hij, maar meer ook niet  . Zo een Cambridge dan nog in bruikleen krijgen zit er dus niet in .  HifiCorner te Schoten heeft wel een CXU in demonstratie staan .  Maar die uitlenen ? Ik heb het nog niet gevraagd . Naar 't schijnt  is er enerzijds redelijk wat  vraag naar en anderzijds lijken die toestellen niet à volonté aanwezig . Kortom , ik kan een uitleenbeurt altijd aanvragen , maar de kans daartoe acht ik niet zo groot.  Idem mocht ik elders een Oppo ter uitlening vragen .

Kortom , het zal altijd wel een sprong in 't duister wezen .   >:D
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: BlackMonk op 24 december, 2015, 22:28:16
Wel, als je gewoon eens wil horen hoe BR klinkt ben je welkom bij mij hoor. Ik heb nu zeeën van tijd tijdens het kerst- en eindejaarsverlof.
(http://thumbnails103.imagebam.com/26767/a2f724267662588.jpg) (http://www.imagebam.com/image/a2f724267662588)
Voor BR gebruik ik een Sony BDP-S5000-ES BR-speler, maar die doet geen dvd-a/sacd of hdcd.
(http://thumbnails105.imagebam.com/26767/4f9d90267662553.jpg) (http://www.imagebam.com/image/4f9d90267662553)
Voor die formaten gebruik ik een Denon DVD-3910 universele speler. Die kan ook cd's aan (de Sony BDP-S5000-ES ook), maar daarvoor gebruik ik dan een Sony CDP-XA20ES al is dat tegenwoordig eerder zelden omdat cd's stelselmatig geript worden en dan alleen nog via de streamer afgespeeld worden...
(http://www.martinlogan.com/insiders/systems/3251_420.jpg) (http://www.avx.hu/forum/uploads/monthly_02_2012/post-10895-022097500%201330082657.jpg)
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: rovara op 25 december, 2015, 01:53:46
Bedankt voor het aanbod , hé BM .

Maar de enige luistersessie die me echt verder zou helpen zou er een zijn bij mij thuis en met het machien dat ik voor ogen heb .
Die luxe zit er niet direct in , vrees ik .

Ik heb echter wel al een 2de handse interlink op de kop getikt van 2 m lang , een Van den Hul  integration hybrid .
En ik sta op het punt een HDMI kabel van Qed over te nemen van 1,5 m lang , een  eFlex Graphite .

Dat allemaal om een gebeurlijke allesspeler aangesloten te krijgen .
Ik vraag me wel af of ik met één HDMI kabel toekom als het de bedoeling is om zowel eventueel een DVD- of Bluray-schijfje af te spelen als om het tv-geluid via de dac van de allesspeler weer te geven ?
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: BlackMonk op 25 december, 2015, 10:18:58
Ik snap dat je diverse spelers bij je thuis wil vergelijken, maar mijn aanbod was bedoeld om je in staat te stellen het verschil tussen de diverse schijfformaten te laten horen.

Voor video heb je maar één hdmi-kabel nodig vermits zo'n BR-speler alle videoformaten aankan. En audio gaat doorgaans ook langs die hdmi-kabel en wordt dan weergegeven via de luidsprekers van je tv. Dat is de standaardinstelling omdat de meeste mensen dat zo willen. Die instelling is ook nog goed als er een surroundversterker in het spel is, want ook die wordt dan van speler via hdmi naar versterker en dan via hdmi naar tv aangesloten.

Wat jij wil doen is alleen video via hdmi naar de tv en alle audio naar analoog stereo uit. Dat laatste wordt dan via een gewone stereo analoge interlink afgetakt en naar een stereoversterker gevoerd. Bij sommige spelers is analoge stereo altijd af te takken, ook als er digitaal geluid naar buiten wordt gestuurd. Bij andere gaat het geluid alleen naar de gekozen aansluiting. In het laatste geval moet je dan in het instellingenmenu van de allesspeler de geluidsinstellingen aanpassen om alles naar analoge stereo om te zetten en dus via die aansluiting naar buiten te sturen.
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: rovara op 25 december, 2015, 11:33:26
Wat jij wil doen is alleen video via hdmi naar de tv en alle audio naar analoog stereo uit. Dat laatste wordt dan via een gewone stereo analoge interlink afgetakt en naar een stereoversterker gevoerd. Bij sommige spelers is analoge stereo altijd af te takken, ook als er digitaal geluid naar buiten wordt gestuurd. Bij andere gaat het geluid alleen naar de gekozen aansluiting. In het laatste geval moet je dan in het instellingenmenu van de allesspeler de geluidsinstellingen aanpassen om alles naar analoge stereo om te zetten en dus via die aansluiting naar buiten te sturen.

Dat is inderdaad de bedoeling . Jouw uitleg helpt me al een eind op weg .  :)

mijn aanbod was bedoeld om je in staat te stellen het verschil tussen de diverse schijfformaten te laten horen.

Dat zou inderdaad interessant kunnen zijn . In het verschil tussen beeldformaten heb ik weinig erg . Ik ben wel benieuwd of Sacd en Hdcd veel verschil maken tegenover een gewone cd . Maar een eventueel verschil zal ook wel afhangen zowel van de kwaliteit van de speler als van de opnamekwaliteit van het schijfje , veronderstel ik . Indien zo een allesspeler al die formaten aanbiedt , is dat in elk geval meegenomen , ook indien het verschil in klankkwaliteit minder groot zou zijn  dan verhoopt .

Ik snap dat je diverse spelers bij je thuis wil vergelijken,

Dat zou ik wel willen , maar dat zie ik niet gebeuren . In de praktijk zal het neerkomen op een soort van blinde keuze tussen een Oppo of een Cambridge .
De minst dure oplossing is gewoon alleen een bluray-speler kopen . Want alles is begonnen met het kapot spuiten ( met contactspray ) van mijn oude DVD-speler . Om de DVD's met filmpjes van vroeger terug te kunnen bekijken , moet ik me wel een bluray-speler aanschaffen want dvd-spelers worden niet meer gemaakt .
En van 't één komt 't ander , hé . Er bestaan bluray-spelers die ook sacd en hdcd kunnen weergeven . Zo een machien is meteen een opwaardering van de vintage-set . Is zo een machien zijn geld waard ?  Die afweging zal bij iedereen anders liggen . Zelf luister ik per dag uren intensief naar muziek .  ( Zo ik de kans krijg uiteraard .  ^-^  )  Mij lijkt het de investering waard . Blijft de vraag : Oppo of Cambridge ?  Ik neig naar Cambridge omdat die qua klankkwaliteit  iets beter zou zijn .  " Zou " is natuurlijk voorwaardelijke wijs . Ik zou beide toestellen hier thuis moeten kunnen vergelijken omdat zeker te weten . Zowel een Oppo als een Cambridge hier krijgen  acht ik echter niet mogelijk . Het zal wel bij een " blinde keuze " blijven , denk ik .
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: Nico op 26 december, 2015, 22:21:54
Eigenlijk komt het er op neer dat je een keuze zal maken tussen twee goeie toestellen. Je kan ook maar vergelijken als je beide naast elkaar hebt. Dus eenmaal je een toestel hebt gekocht, stopt het vergelijken en moet je enkel genieten van dat toestel. Het is niet dat je verkeerd kan kiezen, maar wel dat je jezelf moet overtuigen dat je een goed toestel in huis hebt gehaald. Kijk wel de specificaties na, zodat je zeker weet dat het toestel alle functies heeft die jij verlangt.
Voor de rest zou ik mij in al die reviews niet verdrinken. Geen enkele reviewer met zijn gouden oren heeft er ooit een miljoen dollar mee gewonnen.  ;)
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: rovara op 27 december, 2015, 19:49:26
eenmaal je een toestel hebt gekocht, stopt het vergelijken en moet je enkel genieten van dat toestel.

Hiermee gaan we een beetje de filosofische toer op . Maar je hebt meer dan gelijk .
Muziek dient om van te genieten ; uit welke set het ook mag komen . Ik krijg regelmatig kippenvel van muziek die ik hoor via het " keukensetje " van mijn vrouw . Dan koop ik dat cd'tje en hoop maar dat het via mijn "high end-set "  enigszins in de buurt komt . Maar duur of goedkoop , het heeft er niet altijd veel mee te maken .

Leren genieten , leren gelukkig zijn : daar zouden wij ons moeten op trainen .

Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: BlackMonk op 27 december, 2015, 21:05:48
Persoonlijk zou ik niet bereid zijn zomaar het dubbel uit te geven als ik moet kiezen tussen twee toestellen die allebei goede reviews krijgen zonder dat ik ze kon horen of zelf met elkaar kon vergelijken...(tikfoutje gecorrigeerd)
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: rovara op 28 december, 2015, 01:41:40
Yep , dat is het verstand dat spreekt .   ^-^

Maar ik volg Nico ook als hij stelt :
  Het is niet dat je verkeerd kan kiezen, maar wel dat je jezelf moet overtuigen dat je een goed toestel in huis hebt gehaald.

Van mijn vrouw moet ik trouwens wachten om 't één of 't ander te doen . Ze vindt dat ik de zaak ( nog verder ! ) moet laten bezinken .
Ze beschouwt me als impulsief . Ik ben er pertang al lang genoeg mee bezig , dacht ik .  :)
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: Nico op 30 december, 2015, 10:59:22
Het is niet filosofisch bedoeld, Rovara, maar een verstandelijke analyse. Mijnen 'franc' is jaren geleden gevallen in de Mediamarkt (en ik heb hem terug opgeraapt). Je hebt daar een wand aan TV's hangen, de een al mooier dan de andere. Je kan daar op kleur vergelijken, als je wat moeite doet ook specificatie, de prijzen vergelijken,... Maar dan nog zal je altijd het gevoel hebben dat je misschien niet het beste toestel hebt. Want er staat er ene die nog duurder is (over het budget) of ene die nog groter is (te groot voor de living of voor de WAF),...
Dus de boodschap is: zorg dat je geïnformeerd beslist volgens je eigen opgelegde parameters (specs, prijs, doel,...), kijk waar je het toestel koopt (prijs, eventuele promo's, ondersteuning achteraf indien gewenst,...), doe de aanschaf en verdiep je in je nieuwe aanschaf (waarbij je dan de andere toestellen selectief uit je geheugen wist). Om mijzelf te overtuigen van de beste aankoop, maak ik op een bepaald moment de beslissing, en dan laat ik mij toe om nog diverse reviews te gaan lezen die enkel mijn beslissing bevestigen. Een psychologisch proces, maar het garandeert mij het maximale genot eenmaal ik het bewuste toestel ook in handen heb.

It's all in the mind!
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: rovara op 30 december, 2015, 14:09:33
It's all in the mind!

Yep ! Daarmee gaan we eigenlijk toch weer de filosofische toer op .  ;)

Ik vind ook dat - eens de aankoop een feit is - je die niet meer in vraag moet stellen .
Op voorhand wegen we alles af . En dan moet men rekening houden met verschillende factoren . De prijs is er één van , maar niet de enige .
En - wat mij betreft - moet je bij het toestel ook een goed gevoel hebben . Dat is puur subjectief , natuurlijk .
En zo een houding biedt geen garanties . Maar 't is de aard van 't beestje .

Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: BlackMonk op 30 december, 2015, 14:26:02
Mijn advies is om voor de Oppo te gaan. Die gaat je zeker niet teleurstellen.
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: rovara op 30 december, 2015, 14:45:37
Dat zou een redelijk " safe " keuze zijn . Wie een Oppo heeft , schijnt er content van te zijn .

Maar het toestel dat ik wil , zou ook een " optical in " moeten hebben , omdat mijn tv enkel een optical out heeft voor het geluid .
En  aparte analoge stereo's  out , omdat mijn ( oude ) voorversterker enkel zulke ingangen heeft .

Als ik bij Oppo blijf , zou ik dan naar de Oppo 105 dienen te gaan , dacht ik .  Die is  ( nog ) duurder dan de Cambridge CXU .
Die laatste heeft ook een optical in en aparte analoge stereo's out .

Ik blijf neigen naar die Cambridge . ' k Vraag me wel af hoe het zit met de betrouwbaarheid van zowel Oppo als Cambridge : zit daar een zwakker broertje tussen ?
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: BlackMonk op 30 december, 2015, 14:48:53
Een van mijn vrienden heeft een Oppo BR-speler gekocht en die heeft die nu denk ik drie jaar. Hij is daar heel tevreden van.
Ik ken niemand met een Cambridge BR-speler.
Als je de speler ook als DAC wil kunnen gebruiken, heb je indrdaad de Oppo BDP-105 nodig en die is ongeveer even duur als de Cambridge. Maar ook in dat geval zou ik voor Oppo gaan.
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: BlackMonk op 02 januari, 2016, 11:25:42
Eerder schreef ik dat ik niet dacht dat platenfirma's dubbele licenties zouden gaan betalen om zowel sacd als BR te kunnen uitgeven.
Kennelijk zijn er toch die dat doen. Ik ontdek net dat ik deze schijf in mijn bezit heb:

(http://ecx.images-amazon.com/images/I/81taCVHCKpL._SL500_.jpg) (http://www.amazon.co.uk/dp/B00N3G3OSI)

en die bevat dus een Blu-Ray disc met 2.0 LPCM (24 bit 192 kHz) plus 5.0 DTS-HD MA (24 bit 192 kHz) en een hybride sacd-schijf (gewone cd-laag afspeelbaar in alle spelers plus een stereo sacd- en multichannel sacd-laag. Hiermee kun je dus perfect alle formaten met elkaar vergelijken. Dit album werd uitgegeven door het London Symphony Orchestra in eigen beheer.
Voor de prijs hoef je het niet te laten!
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: rovara op 02 januari, 2016, 14:40:12
Verdorie , inderdaad interessant om verschillende formaten met elkaar te vergelijken .
Ga ik proberen in gedachte te houden mocht ik ooit aan die allesspeler geraken .

Heb zojuist uit een Kiala-punt een Qed Hdmi eFlex Graphite -kabel van 1,5 meter afgehaald , ook al met het oogpunt op een mogelijke allesvreter .  :)
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: BlackMonk op 02 januari, 2016, 15:27:31
De uitnodiging om ondertussen bij mij te komen luisteren naar die formaten staat ook nog altijd open, maar mijn eindejaarsverlof loopt nu teneinde: a.s. maandag moet ik weer gaan werken en dan kan het alleen nog in het weekend (na afspraak).
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: rovara op 03 januari, 2016, 03:25:47
Nogmaals bedankt , Johan .

Maar kan je hier al niet een paar ervaringen posten in verband met een eventueel klankverschil tussen die verschillende formaten ?
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: BlackMonk op 03 januari, 2016, 15:28:57
Als we praten over dezelfde opname in verschillende resoluties, dan is het verschil hoorbaar zolang jouw gehoor in staat is het verschil in resolutie waar te nemen. En puur technisch is het dan: 1. Blu-Ray Audio, 2. sacd, 3. cd.
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: Nico op 03 januari, 2016, 15:59:15
4. Vinyl
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: BlackMonk op 03 januari, 2016, 16:29:20
Vinyl is puur analoog, de rest is digitaal. Technisch is vinyl inderdaad minderwaardig aan cd en dus ook aan sacd en BR-A, maar dan praten we wel over een perfecte opname. Bij popmuziek is het helaas vaak zo dat ze de digitale opnames kapotcomprimeren tot 0 dB dynamiek en een analoge opname voorzien voor vinyl waar nog zo'n 5 tot 10 dB dynamiek in zit. In dat specifieke geval krijg je ontegensprekelijk een veel beter geluid van vinyl.
Dus vinyl staat op 4) als de drie anderen een perfecte mastering hebben en op 1) als dat niet zo is maar voor vinyl wel.
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: rovara op 03 januari, 2016, 16:57:13
Voilà . Dat zijn duidelijke uitspraken .  :)

Met wel deze bemerking : aangezien BR-A de betere lijkt , is het spijtig dat er niet méér BR-A schijfjes te koop worden aangeboden   .
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: BlackMonk op 03 januari, 2016, 17:16:00
Dat komt wel, het is nog een redelijk nieuw formaat. Voor sacd duurde het indertijd ook even vooraleer er voldoende schijfjes op de markt waren.
Er zijn ook redelijk wat platenmaatschappijen die de kat uit de boom kijken: BR-A op de markt brengen of liever eigen 24/96 studiomasters in FLAC/WAV/... ? Dat laatste is evenwaardig aan BR-A.
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: rovara op 05 januari, 2016, 14:35:25
Als we praten over dezelfde opname in verschillende resoluties, dan is het verschil hoorbaar zolang jouw gehoor in staat is het verschil in resolutie waar te nemen. En puur technisch is het dan: 1. Blu-Ray Audio, 2. sacd, 3. cd.

en 4) vinyl .   ;)

Waar ergens in het rijtje zou streamen  ( in topkwaliteit ) een plaatsje vinden ?   
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: BlackMonk op 05 januari, 2016, 15:51:53
Vinyl heb ik hoger al besproken.

Streaming in 24/96 of 24/192 staat op hetzelfde niveau als BR-A, dus op plaats 1.
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: rovara op 05 januari, 2016, 16:26:04
Vinyl heb ik hoger al besproken.

Streaming in 24/96 of 24/192 staat op hetzelfde niveau als BR-A, dus op plaats 1.

Verdorie , dan delft Sacd het onderspit tegenover streamen !

Dat vind ik een reden om eventueel toch met streamen te beginnen .
Is er in de praktijk veel / genoeg aanbod wat betreft streamen in 24/96 of 24/192 ?
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: BlackMonk op 05 januari, 2016, 19:20:45
24/96 is equivalent met wat dvd-audio destijds bood en dat was technisch beter dan sacd, maar dat heeft sacd er niet van weerhouden de markt te veroveren. Waarom dvd-audio volgens mij de strijd verloor, is de compatibiliteit met cd. Sacd kwam pas van de grond toen er hybride schijfjes gemaakt werden: je kon die in alle spelers afspelen, en als je een sacd-speler had kon je de hogere kwaliteit beluisteren. Blu-Ray Audio heeft eigenlijk hetzelfde probleem als dvd-audio: een hogere kwaliteit, maar geen cd-laag. Zo'n schijfje kan dus niet afgespeeld worden in een gewone cd-speler en mensen willen niet meermaals betalen voor meerdere formaten. De uitgeverij van het London Symphony Orchestra heeft dat opgelost door een BRA-disc in een doosje te steken samen met een gewone cd. Probleem opgelost!

Is 24/96 of 24/192 streamen beter dan sacd? Op papier (puur technisch) wel, maar of je het verschil kan horen?

BR-A en sacd hebben één voordeel boven audio streamen: surround. Hoewel het mogelijk is om surroundinformatie in FLAC's te duwen, kan het niet in alle audioformaten en veel muziekstreamers ondersteunen het niet. Videostreamersoftware zoals Kodi kan het wel aan, maar dan moet je wel telkens je tv aanzetten als je meerkanaalsmuziek wil afspelen via Kodi. Bij BR-A en sacd hoeft het niet, maar hybride spelers (BR-spelers en sacd-spelers die ook video dvd of BR kunnen weergeven) willen meestal wel je tv aanzetten voor hun bediening. Bij mij kan ik meerkanaals-sacd's afspelen zonder mijn tv, maar voor BR-A moet die dus wel aan.

Dan is er nog de beschikbaarheid. Dat is momenteel in deze volgorde, van meest naar minst beschikbaar (in de winkel/webwinkel te koop):
Maar dat kan veranderen als een formaat plots populairder wordt. Als ik de keuze heb en de prijs is OK, koop ik in deze volgorde:
Een BR-A zonder cd of een pure sacd zonder cd-laag koop ik alleen als ik de opname echt wil hebben en die beslist niet te krijgen is in een van de andere formaten. Dat is met pure sacd's tien jaar geleden ongeveer wel een paar keer gebeurd en daar heb ik er een tiental van. BR-A zonder cd heb ik niet, wel een twee of drie BR's waar zowel muziek als muziek+video op staat.
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: rovara op 05 januari, 2016, 23:39:30
24/96 is equivalent met wat dvd-audio destijds bood en dat was technisch beter dan sacd, maar dat heeft sacd er niet van weerhouden de markt te veroveren. Waarom dvd-audio volgens mij de strijd verloor, is de compatibiliteit met cd. Sacd kwam pas van de grond toen er hybride schijfjes gemaakt werden: je kon die in alle spelers afspelen, en als je een sacd-speler had kon je de hogere kwaliteit beluisteren. Blu-Ray Audio heeft eigenlijk hetzelfde probleem als dvd-audio: een hogere kwaliteit, maar geen cd-laag. Zo'n schijfje kan dus niet afgespeeld worden in een gewone cd-speler en mensen willen niet meermaals betalen voor meerdere formaten. De uitgeverij van het London Symphony Orchestra heeft dat opgelost door een BRA-disc in een doosje te steken samen met een gewone cd. Probleem opgelost!

Is 24/96 of 24/192 streamen beter dan sacd? Op papier (puur technisch) wel, maar of je het verschil kan horen?

BR-A en sacd hebben één voordeel boven audio streamen: surround. Hoewel het mogelijk is om surroundinformatie in FLAC's te duwen, kan het niet in alle audioformaten en veel muziekstreamers ondersteunen het niet. Videostreamersoftware zoals Kodi kan het wel aan, maar dan moet je wel telkens je tv aanzetten als je meerkanaalsmuziek wil afspelen via Kodi. Bij BR-A en sacd hoeft het niet, maar hybride spelers (BR-spelers en sacd-spelers die ook video dvd of BR kunnen weergeven) willen meestal wel je tv aanzetten voor hun bediening. Bij mij kan ik meerkanaals-sacd's afspelen zonder mijn tv, maar voor BR-A moet die dus wel aan.

Dan is er nog de beschikbaarheid. Dat is momenteel in deze volgorde, van meest naar minst beschikbaar (in de winkel/webwinkel te koop):
  • cd
  • hybride sacd's
  • 24/96 studiomasters
  • BR-A discs
  • 24/192 studiomasters
Maar dat kan veranderen als een formaat plots populairder wordt. Als ik de keuze heb en de prijs is OK, koop ik in deze volgorde:
  • 24/96 of 24/192 studiomasters
  • cd+BR-A combinatie
  • hybride sacd's
  • cd
Een BR-A zonder cd of een pure sacd zonder cd-laag koop ik alleen als ik de opname echt wil hebben en die beslist niet te krijgen is in een van de andere formaten. Dat is met pure sacd's tien jaar geleden ongeveer wel een paar keer gebeurd en daar heb ik er een tiental van. BR-A zonder cd heb ik niet, wel een twee of drie BR's waar zowel muziek als muziek+video op staat.
Zoals gewoonlijk weer een heel helder antwoord  .  :)
Bedankt BM .

Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: BlackMonk op 06 januari, 2016, 09:18:43
En wat wil je nu gaan doen?
Wat wellicht ook nog een rol gaat spelen in dit verhaal, is videoweergave.

In mijn geval is de volgorde van gebruik van videoweergave als volgt:

Daarbij koop ik geen nieuwe dvd's meer en Blu-Ray video slechts heel spaarzaam. 99% van wat ik in huis haal is video om te streamen.
Een eigen collectie aanleggen met zeer grote volumes van harde schijven of een complete NAS (wat ik dus wel gedaan heb), hoeft nu niet meer. Je kunt probleemloos gebruik maken van diensten zoals Netflix en satelliet HDTV (wat een véél hogere kwaliteit biedt dan Telenet of Proximus).

4K-weergave begint nu in de lift te geraken, al is dat natuurlijk vooral de marketing van de verkoopsjongens die iedereen zeggen dat dit het "hot new thing" is dat beslist moet hebben. Net zoals die dat een paar jaar geleden deden met 3D.
Persoonlijk vind ik dat 3D en 4K-resolutie voor een thuissituatie met een scherm van pakweg 80 tot 120 cm diagonaal niet de moeite is. Voor hele grote schermen en projectie wel.
Ik doe momenteel niks met 4K, al kan mijn streamer het wel aan. Mijn tv is een ouwe Panasonic plasma van 120 cm diagnonaal die nog altijd prima werkt en een fantastisch mooi beeld levert. Zolang dat het geval is, ben ik niet van plan iets nieuws te kopen - ongeacht hoe luid de reclamejongens schreeuwen.
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: rovara op 06 januari, 2016, 11:09:22
Ik heb ondertussen prijs gevraagd voor die Cambridge cxu bij mijn plaatselijke hifidealer .
Dat zal me wel wat meer kosten , denk ik . Maar ik wil het hem gunnen .  Hij heeft me ook al geholpen .

Videoweergave is voor mij minder belangrijk . Trouwens een bepaald minpuntje van die Cambridge is dat hij geen Netflix aan boord heeft .
Dat wordt hem in nogal wat reviews zwaar aangerekend . Wij zijn echter geen filmliefhebbers .
Die Cambridge zal ik in de eerste plaats gebruiken als audiobron waarbij ik het o.a. apprecieer dat hij wel Hdcd en Sacd ondersteunt .
Dat toestel zal ik ook gebruiken als DAC om de klank van de tv weer te geven .
En ook om zelf opgenomen DVD-R 's af te spelen . ( dat had  natuurlijk ook met een veel goedkoper toestel gekund )
Tenslotte ga ik ook eens  (bekijken en )  beluisteren wat hij kan bieden met Blu-ray audio . Als allereerste ben ik van plan die Blu-ray van het laatste nieuwjaarsconcert o.l.v. Mariss Jansons te bestellen . Ik heb dat rechtstreeks op tv gezien en ik vond het knap gebracht .

Dat toestel heeft nog wel meer mogelijkheden . Maar met die bovenstaande ben ik eigenlijk al tevreden . Wie weet doet het me op termijn ook streamen ? Maar daar heb ik op dit moment niet veel goesting voor .

Mijn tv is een Samsung met ook een schermdiagonaal van 120 cm .  Destijds - 4 jaar geleden - werd hij door Testaankoop als beste bevonden . Tsja , maar ondertussen heeft hij last van " vertical banding " .  Als het scherm veel " effen " kleur weergeeft , zie je - vooral bij een schermvullend groen -  een gordijneffect met lichtere en donkere verticale , eveneens groene strepen . Bij gewone tv-beelden merk je daarvan weinig of niets van . Bij een voetbalwedstrijd echter valt het meer op . Mijn gebuur had het redelijk vlug gezien  .
Dat euvel valt niet te herstellen . Alleen een nieuw scherm kan soelaas brengen . Dat kost me dan wel een goeie € 400 en dat heb ik er niet voor over . En die goeie € 400 is dan nog een soort " tegemoetkomingsprijs " omdat de tv " slechts " 4 jaar oud is .
In elk geval voor mij geen Samsung meer .  :(

Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: BlackMonk op 06 januari, 2016, 12:20:27
Okee, dan heb je duidelijk je keuze gemaakt. Veel luistergenot ermee!
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: rovara op 06 januari, 2016, 13:55:59
Als ik hem binnen heb , laat ik wel iets weten .
Maar dat zal nog niet voor morgen zijn .
Mijn hifidealer heeft zelf geen Cambridge in huis . Hij moet daarvoor terecht bij een of andere collega .
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: Nico op 09 januari, 2016, 14:55:30
Om geen aparte topic te moeten starten: deze animated gif geeft een leuke visualisatie van de geschiedenis en het gebruik van de diverse media. Bluray zit er niet tussen, misschien wel meegerekend bij de CD. Ik had er geen idee van dat de cassette zo'n impact gehad heeft.

(https://media.giphy.com/media/lPU2LX2PSJ3qg/giphy.gif)
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: BlackMonk op 09 januari, 2016, 14:59:27
Cassettes zijn heel populair geweest om zowel vinyl als cd op mobiele systemen te kunnen afspelen. Met dat laatste bedoel ik de Walkman (voordat de discman in de jaren '90 populair werd, ook al bestond die al sinds 1984) en de autoradio's die toen nog wel een cassette- maar geen cd-speler aan boord hadden. Ook dat kwam pas in de jaren '90 tot volle bloei. In de jaren '80 heb ik om die reden ook druk gebruik gemaakt van cassettes.
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: Nico op 03 februari, 2016, 10:14:28
Als ik hem binnen heb , laat ik wel iets weten .
Maar dat zal nog niet voor morgen zijn .
Mijn hifidealer heeft zelf geen Cambridge in huis . Hij moet daarvoor terecht bij een of andere collega .

Even informeren hoever het hiermee staat. Al iets ontvangen? Of is het wachten op de paashaas?
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: rovara op 03 februari, 2016, 16:34:16
Ik hoop dat mijn hifidealer de paashaas voor is .  ;D

Vorige week eens gebeld om te vragen hoe ver het ermee stond . Deze week zou het toe kunnen komen werd mij verzekerd .
Tsja , ik heb het al eerder vermeld : mijn hifidealer verdeelt niet zelf Cambridge , hij hangt hiervoor af van een collega .
Elders heb ik ook al gehoord dat dit type van Cambridge niet à volonté geleverd wordt of dat het  ( te kleine ? ) aanbod niet genoeg is om aan de vraag te voldoen .
Anderzijds lees ik bij Coolblue voor datzelfde toestel : " Vandaag besteld , morgen bij u thuis ! "  ( ze hebben het echter ook nog niet zo lang in voorraad )

Hier bij mij thuis liggen de kabeltjes al klaar en ,  voor zo ver mogelijk ,  aangesloten . Ik sta paraat .  :)Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: rovara op 19 februari, 2016, 12:33:06
De Cambridge is ondertussen al een weekje binnen .
Ik ben hem volop aan het uitproberen . Hij valt mee en ook al eens tegen .
Volgende week ga ik er dieper op in .

Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: rovara op 03 maart, 2016, 21:59:43
Verdorie , ik heb weer wat meer tijd nodig gehad .  :(
Maar allez , beter laat dan nooit .

Om te starten met mijn eindconclusie : voor mij is die Cambridge CXU zijn geld waard .
Maar er zijn pro's en contra's .

En  - voor de verandering - start ik met de contra's .

Die Cambridge zit wel mooi verpakt , maar de papieren handleiding gaat in acht talen , behalve het Nederlands .
Dan maar de weg gezocht in de Engelstalige . Die is 14 bladzijden lang . Naderhand bleek de Engelse online handleiding 35 bladzijden lang . Je kan alles wel - via het set-up menu en het tv-scherm - omzetten naar het Nederlands als je het landcodenummer weet in te tikken . Dat codenummer ( 7876 ) vind je wel enkel op de Engelstalige online handleiding .

Ook enkel via de Engelse online handleiding verneem je welke instellingen je best kiest om een goeie weergave te verkrijgen . Die papieren handleiding blijkt - achteraf gezien - niet meer dan een start-up .

Oké , dan kan je starten .
Dan volgt een nieuw akkefietje : het on/off  knopje op het toestel zelf is wel verlicht , maar je ziet nauwelijks het verschil tussen on en off . En het knopje : " lade open/toe " is onverlicht . in de praktijk betekent dat regelmatig " op de tast " gokken .
Je kan dat allemaal ook via de afstandsbediening . Dat is een mooie , die klasse uitstraalt . Idem trouwens voor het toestel zelf dat lekkerder aanvoelt dan gewoon een zwarte doos . Er staan evenwel - in mijn ogen - teveel knopjes op die afstandsbediening en die knopjes zijn behoorlijk klein .

Tot daar een paar contra's die er in feite weinig toe doen .
Wat me meer tegen viel , was de weergave van hdcd's ,  hdcd's zoals die van Reference Recordings .  Zulke cd's zijn prima opgenomen . Die klinken dan ook prima , ook op de Cambridge . Maar ze klinken niet beter dan op mijn " normale " cd-speler . Daar had ik van de Cambridge wel iets meer verwacht .

Bij andere cd's was het telkens afwachten . Sommige klonken beter via de Cambridge , andere dan weer niet . Maar de Cambridge verraste meermaals aangenaam . Over het algemeen kan je stellen dat de Cambridge muziek vertolkt op een zeer beschaafde wijze , in kostuum en met een strikje . En met klasse : met iets meer podium en diepte . Dikwijls in het voordeel van klassieke opnames . Maar minder geschikt voor rauwe rock .

De Cambridge excelleert echter met blu-ray . Daar steekt hij cd-kwaliteit duidelijk voorbij . Echt knap . De moeite waard . Geen idee wat hij presteert met dvd-audio . Dat moet ik nog uitvissen .
Maar hij speelt wel alle formaten dvd's af , ook mijn zelf opgenomen oude dvd- r's . En met verve . Zoals de Cambridge de beelden op die zelf opgenomen dvd-r's laat zien , is hartverwarmend . Ook die  blu-ray die ik ondertussen heb aangekocht  ( nieuwjaarsconcert 2016 ) blinkt uit zowel qua beeld als klank . Een pure blu-ray audio overtreft ook moeiteloos cd-kwaliteit .

Ik gebruik de Cambridge ook als dac om de klank van de tv via de set te laten horen . Ook dat doet hij prima . Veel beter dan mijn vorig dacje . ( maar ja , dat was maar een prul ) De verbinding naar de tv  loopt via een een HDMI-kabel die arc ( audio return channel )  compatibel is .
De Cambridge kan ook als netwerkspeler dienst doen . Maar daar heb ik geen kaas van gegeten . Geen idee wat hij waard is op dat vlak .

Het toestel is zeker zijn geld meer dan waard voor wie het concept kan gebruiken .
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: rovara op 13 maart, 2016, 11:43:10
Dit is die Cambridge CXU allespeler :

(http://fotoalbum.seniorennet.be/incl/getimage2.php?imageid=3984859&albumid=58053&typeid=4)


Als je linksonder kijkt zie je een embleempje met de kleuren van Groot-Brittannië .


Echter , als je het van dichtbij bekijkt zie je :

(http://fotoalbum.seniorennet.be/incl/getimage2.php?imageid=3984860&albumid=58053&typeid=4)

Wie op zichzelf stoeft , stoeft op ne goeien .  :))


Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: rovara op 15 juli, 2016, 15:55:39
Een serieuze concurrent voor de Cambridge CXU :

Electrocompaniet EMP 3


(https://static.afbeeldinguploaden.nl/1607/181030/nE7IaHBB.jpg)


Hier (http://www.audiovideo2day.com/electrocompaniet-emp-3-review/)  kan je er meer over lezen .


Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: BlackMonk op 15 juli, 2016, 19:24:31
Maar meer dan het dubbel van de prijs terwijl er bitter weinig (behuizing en andere DAC's) veranderd werd aan de Oppo BD103 waarop deze gebaseerd is?
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: rovara op 15 juli, 2016, 19:35:40
Yep , BM .

Ik ga er van uit dat Electrocompaniet hier zijn naam te gelde wil maken .
Ik zie ook niet direct waarop dat nieuwe toestel het verschil zou moeten maken versus bijvoorbeeld een Cambridge CXU .

Maar het benieuwt me wel . Je weet maar nooit .

Ondertussen blijf ik wel heel erg gecharmeerd door die Cambridge  CXU .
Waar ik aanvankelijk dacht er maar een klein - passend - gedeelte van mijn cd-collectie mee te laten spelen , blijkt ondertussen dat ik meer dan 90% van mijn cd's speel via de Cambridge . Dat toestel valt echt mee , ook op klankgebied .
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: BlackMonk op 15 juli, 2016, 19:41:57
Zelf speel ik bijna nooit meer cd's via een fysieke speler, waarvan er immers drie in mijn rek staan (cd, sacd/dvd-audio en Blu-Ray). Dat is alleen het geval als ik eens een cd wil afspelen uit de grote hoop die nog niet geript is. Maar eenmaal geript, speel ik uitsluitend via mijn streamer af. Ik kan met de beste wil van de wereld geen enkel verschil horen tussen muziek weergegeven via mijn streamer of via mijn cd-speler... En het bedieningsgemak van een streamer is zeer hoog verheven boven dat van een cd-speler.
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: rovara op 15 juli, 2016, 20:05:55
Wat het bedieningsgemak betreft , is de zaak duidelijk
Maar  - puur qua klankkwaliteit - heb ik nog maar één keer een streamer horen spelen naar mijn goesting . Dat is de dag van vandaag - in streamershype - een stoute uitspraak . Maar zo is het . Heb ik wellicht te weinig ervaring op dat gebied ? Best mogelijk .  Maar ik heb wel al heel wat streamers ( op hoog niveau ) horen spelen .
Laatst nog hoorde ik hetzelfde nummer via LP en via streamer . En de lp won , handen in de broekzak .  Dat was wel geen vergelijk met een digitaal schijfje . Maar de streamerklank kon me weer niet overtuigen . Wel dus , één keer , bij Corner Hifi , bij Roger . Toen hoorde ik een streamer via een Lyngdorf voorversterker met roomcorrectie en via Avantgarde Duo hoornluidsprekers . Dat was de moeite . Maar buiten budget .  >:(
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: BlackMonk op 15 juli, 2016, 23:30:24
Moet je eens bij mij komen luisteren naar mijn streamer. Ik heb geen vinyl, maar wel vinylrips op die streamer. En ik kan hem laten horen in vergelijking met mijn cd-speler en dat is een Sony uit de ES-reeks.
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: rovara op 16 juli, 2016, 13:32:44
Is het verschil tussen de Sony en de streamer dan zo duidelijk ?  Voor alle muziek ?
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: BlackMonk op 17 juli, 2016, 11:15:41
Er is geen verschil hoorbaar. Voor alle muziek. Logisch ook: de DAC is in beide gevallen hetzelfde en bij de streamer is het loopwerk van de cd-speler geëlimineerd, dus slechter gaat die zeker niet klinken.

Streamers die slecht klinken zijn vaak commerciële ontwerpen die op niks trekken om wat voor reden ook, en de data van hot naar her zitten te converteren, te "bewerken" of meermaals van digitaal naar analoog gaan en weer terug. Vooral dat laatste is funest. Een goeie streamer moet bij mij de data van de muziekbestanden ZONDER enige bewerking en precies zoals ze zijn bitgewijs aanbieden op zijn digitale uitgang. Da's al. Mijn DAC doet dan de rest.

24/96 of vinylrips kunnen via de streamer wel beter klinken dan de cd met dezelfde muziek, vanwege een verschillende opname en mixing bij de cd en zeker als bij deze laatste dynamiekreductie gebruikt is.
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: ThomasMan op 18 juli, 2016, 10:03:15
Ik volg je hierin BM, enkel dat ik persoonlijk ondervind dat afspelen van vinyl toch beter (anders?) klinkt dan een vinylrip van hoge kwaliteit.

Wat ik dan weer niet begrijp is dat, in analogie met mijn vorige posts ivm DAC's en voorversterkers, mensen beweren een aanzienlijk verschil te horen bij verschillende streamers; meestal streamers met een behoorlijk prijskaartje. Als ik het goed begrijp zou een streamer niet meer moeten doen dan bepaalde funtionaliteiten toevoegen aan het beheren en afspelen van muziek, de uiteindelijke weergave zou (op de eventueel ingebouwde DAC na) identiek moeten zijn, niet?
Misschien dat er een klein verschil zou kunnen komen bij de gebruike ripper, maar da's dan ook alles. Of zie ik dit weer verkeerd?
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: BlackMonk op 18 juli, 2016, 20:41:45
Heel wat mensen gebruiken de analoge uitgangen van een streamer, dus met diens ingebouwde DAC. En dan is er wel degelijk heel wat kwaliteitsverschil en dus klankverschil mogelijk. Dat geldt voor alles wat analoog is en op voorwaarde, natuurlijk, dat het verschilsignaal een voldoende hoge amplitude heeft om hoorbaar te zijn.

Als de digitale uitgang van tien streamers gebruikt wordt en aan dezelfde DAC aangeboden, zouden die tien streamers exact hetzelfde moeten klinken. Maar wel op voorwaarde dat ze geen bewerkingen van de digitale data uitvoeren!

Bij vinyl afspelen wordt de klankkwaliteit bepaald door de platenspeler, de gebruikte arm en naald, het element en hoe alles afgeregeld is. Bij vinylrips ben je dus afhankelijk van de keuzes die daar gemaakt werden inzake de door mij genoemde elementen. Nadat de rip gemaakt is, liggen die namelijk vast. Ripsoftware en zelfs afspeelsoftware kan een verschil uitmaken. En vaak is dat omdat ze zich niet aan de regel houden dat ze zelf niks mogen toevoegen of weghalen van het oorspronkelijke muzieksignaal.
Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: ThomasMan op 18 juli, 2016, 23:02:01
En dan komen we natuurlijk in het gebied waar alles en iedereen zijn eigen plek kan verantwoorden en er altijd mensen zullen zijn dit net deze plek als hun ideaal zullen beschouwen. Sorry voor de filosofische toon. Bepalen wat beter of slechter is wordt dan natuurlijk uiterst subjectief.

En dan is de self-made streamer van BM eigenlijk, gezien de prijs/kwaliteit (weliswaar Linux based), een no-brainer... Doet perfect wat hij moet doen voor een fractie van de kost van ietwat 'commerciële' streamer.
En bijkomend investeren in een goede DAC, versterking en weergevers, die ook weer niet de duursten hoeven te zijn.Titel: Re: Blu-Ray voor muziek
Bericht door: BlackMonk op 19 juli, 2016, 18:50:24
Dat is natuurlijk altijd mijn devies geweest: met wetenschappelijk ondersteunde argumenten de JUISTE apparatuur kiezen en daarmee een installatie samenstellen. Alleen bij de keuze van de luidsprekers moet je rekening houden met de afmetingen en akoestiek van je luisterruimte, je gewenst luistervolume en het soort muziek dat je liefst speelt. En dan de versterker kiezen die het best bij die luidsprekers past.

Dat mijn streamer onder Linux werkt is geen uitzondering hoor: 99% van de commerciële streamers werkt daar ook onder. Alleen de 1% van >4000€ kostende streamers zijn vaak Win7 pc's. Maar ik raad geen Windows aan voor het bouwen van een streamer, tenzij je heel goed weet wat je doet. Linux heeft als voordeel dat het uit de doos al bitperfect werkt en niets verandert aan een digitaal signaal. En bedienen doe je hem met ofwel een smartphone ofwel een netbook. Eenmaal geïnstalleerd, is daar verder geen Linux kennis voor vereist.