Auteur Topic: Phono preamp  (gelezen 73 keer)

0 leden en 0 gasten bekijken dit topic.

Offline BlackMonk

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 3340
 • Hifi = apparatuur (wetenschap!) + muziek (emotie!)
 • Locatie: Hasselt
  • ZenAudio Forum
Phono preamp
« Gepost op: 02 oktober, 2021, 10:25:09 »
Er is enorm veel discussie over phono-voorversterkertjes. Die hebben maar één doel: ze moeten het zwakke signaal van een platenspeler (afhankelijk van het type cartridge tussen enkele tientallen en enkele honderden mV) versterken tot "lijnniveau" (zo'n 1 V) zodat het aangeboden kan worden aan een hoofdversterker. Zo'n hoofdversterker kan al een phonopré aan boord hebben, maar vaak is die niet al te best van kwaliteit. Het goede nieuws is, dat je ook een phonopré kunt aansluiten ook al zit er een ingebouwd. Een phonopré moet je altijd aansluiten op een lijningang van je hoofdversterker: AUX, CD, Tape of Tuner: afhankelijk van wat nog vrij is. Tegelijkertijd met de versterking naar 1 V moet een phonopré nog een tweede, zeer belangrijke taak vervullen: de RIAA-correctie uitvoeren. Bij het persen van een vinylplaat worden de bassen verminderd met zo'n 20 dB en de hoge tonen versterkt met zo'n 20 dB, zodat het voor de naald veel beter wordt om zowel de wilde bewegingen nodig voor bassen als de veel fijnere voor hoge tonen te volgen en bijvoorbeeld niet uit de groef te vliegen. Maar dat betekent wel, dat bij het afspelen die "verminking" weer ongedaan gemaakt moet worden en de bassen weer versterkt en de tonen wat verminderd.

Op zich is dat allemaal vrij eenvoudig te doen qua elektronische schakeling en bijgevolg vind je phonopré's van enkele tientallen euro's maar voor de rijke audiofiel zijn er ook van ettelijke tienduizenden euro's.
Ik stel er hier een paar voor voor elk budget. Ze doen alleen minstens MM-cartridges (de meest voorkomende), al doen sommige ook MC.
Zelf speel ik geen vinyl en heb er dus geen enkele ervaring meer. Ik geef het maar voor wat het waard is.

1. HIGH-END

(<klik!)

Lehmann Black Cube SE: ±800€

Solid state. Forumlid ThomasMan heeft er zo een gekocht en is er in de wolken over.

2. MIDDENKLASSE

(<klik!)

Pro-Ject Tube Box S2: 349€

Buizenphonopré. Gebruikt twee ECC83/12AX7 buizen. Pro-Ject krijgt over het algemeen zeer goede reviews voor allerlei hifiproducten die zeer betaalbaar zijn.
85% van de Amazon-kopers geven vijf op vijf sterren.

3. BUDGETKLASSE

(<klik!)

Fosi Audio Box X2: 60,99€

Buizenphonopré. Gebruikt twee 6J2 buizen. Blijkt verrassend goed te scoren. 73% van bijna 1000 kopers op Amazon geven vijf op vijf sterren.
Sommige exemplaren van dit toestel blijken een brom te laten horen, maar dat doen ze dus niet allemaal. Kwestie van geluk hebben. De kritiek gaat meestal daarover.
Tja. Voor minder dan 70 euro kun je niet de hoogste kwaliteit van onderdelen verwachten, he.
Er zitten blauwe leds in de buisvoet ingebouwd. Zelf ben ik van zulke nutteloze blauwe leds geen fan en ik vind die blauwe schijn vaak eerder irritant. Maar dat zal een kwestie van smaak zijn zeker?
« Laatst bewerkt op: 02 oktober, 2021, 11:50:55 door BlackMonk »

Offline ThomasMan

 • Full Member
 • ***
 • Berichten: 233
Re: Phono preamp
« Reactie #1 Gepost op: 02 oktober, 2021, 15:26:53 »
Klopt, de Lehmann Black Cube is echt een mooie phono pre. Ik had hiervoor een Clearaudio Smartphono V1, ook al een referentie. Maar deze Lehmann gaat verder, meer realisme, haalt echt meer uit de opname. Aangekocht via https://www.luxurymusic.be/ , mooie service gekregen => ruim te tijd gekregen om hem thuis te beluisteren alvorens aan te kopen. En daarbovenop een zeer correcte prijs.