Auteur Topic: Psychoakoestiek  (gelezen 2276 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online rovara

  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 2114
Psychoakoestiek
« Gepost op: 23 september, 2017, 02:54:08 »

Wat is psychoakoestiek ?

Psychoakoestiek is de wetenschap die zich bezighoudt met hoe mensen geluid waarnemen. Het gaat hier vooral om de relatie tussen subjectieve waarneming (psychologie) en objectieve natuurkundige aspecten (akoestiek) van klank. In veel toepassingen van akoestiek en audio signaal bewerking is het van belang om te weten wat mensen eigenlijk horen. Geluid, dat bestaat uit drukgolven in de lucht, kan exact gemeten worden met geavanceerde meettechnieken. Het begrijpen van de manier waarop deze geluidsgolven worden opgevangen in het oor, en hoe ze worden omgezet in gedachten en waarnemingen in de hersenen is echter niet makkelijk. Geluid is een continu analoog signaal dat in theorie een oneindige hoeveelheid informatie kan bevatten. De objectieve , natuurkundige aspecten van klank worden echter wel subjectief waargenomen .

Offline Nico

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 330
Re: Psychoakoestiek
« Reactie #1 Gepost op: 23 september, 2017, 10:10:10 »
De wetenschap van de klankschaaltjes?   ;D

Online rovara

  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 2114
Re: Psychoakoestiek
« Reactie #2 Gepost op: 23 september, 2017, 12:31:00 »
De wetenschap van de klankschaaltjes?   ;D

Boenk erop !  :D

Alle gekheid op een stokje ,  het is wel een stokpaardje van mij dat alles wat we horen  héél persoonlijk en dus subjectief is omwille van het feit dat te beginnen bij onze oorschelpen  en eindigend bij het deeltje van onze hersenen dat ons de aangeleverde klankimpulsen bewust maakt ,  verschillen  van persoon tot persoon , zoals vingerafdrukken . 

Dat geldt dan ook voor wat we zien , voelen , enz .. . 

We leven eigenlijk in onze eigen , subjectieve , individuele wereld . Maar daarvan zijn we ons nauwelijks bewust . We hebben de stellige indruk dat diegene waarmee we praten hetzelfde ziet  en hoort .  En die indruk wordt bekrachtigd door opmerkingen zoals : " Ja ,  je hebt gelijk , die Mahler heeft toch overweldigende muziek geschreven , hé . " , terwijl je samen naar een symfonie van die gast zit te luisteren . Of een opmerking zoals : " Amai , dat klinkt schel  ! "
En dat zal dan wel overweldigend of schel klinken , maar dan toch voor beiden ietsje anders .

Toen ik dat artikel over psychoakoestiek las , had ik iets van : " Eureka ! Men heeft het ei van Colombus ontdekt . "   ;D