ZenAudio Forum

Stereo Hardware => Accessoires => Topic gestart door: Nico op 19 januari, 2016, 08:38:12


Titel: Tweaks en consoorten...
Bericht door: Nico op 19 januari, 2016, 08:38:12
In de sectie klankschaaltjes (plaatje aanklikbaar, oppassen voor de overvloed aan onzin  ::))

(http://www.synergisticresearch.com/sophic/wp-content/uploads/2013/10/HFT-6321.jpg) (http://www.synergisticresearch.com/new-synergistic-research-technology-ueft-uniform-energy-field-technology/)
Titel: Re: Tweaks en consoorten...
Bericht door: BlackMonk op 19 januari, 2016, 11:20:45
Je moet het maar kunnen om als Amerikaans bedrijf twee joekels van taalfouten tegen het Engels te publiceren in zo'n foldertje. Dat wekt al veel vertrouwen. En als ik de webpagina van die firma bekijk, zie ik nog veel meer taalfouten en allerlei tweaks én extreem dure kabels die je het hifi-walhalla moeten bezorgen. Voor een (hoge) prijs, natuurlijk.

Ik hoop dat niemand van jullie zich door zoiets om de tuin laat leiden. En als het kriebelt, lees dan mijn artikel over kabels (http://zenaudio.be/accessoires/kabels-hoe-kies-je-ze/msg6) nog eens door...
Titel: Re: Tweaks en consoorten...
Bericht door: rovara op 19 januari, 2016, 16:20:09
Als tweakfreak sta ik paraat om me om de tuin te laten leiden .
En ik heb al kabels beluisterd van Synergistic Research waarvan ik vond dat ze een verschil  maakten .  ( we waren trouwens met twee , wat nog altijd geen waterdichte garantie biedt , dan niet  :) )

Maar hier heb ik toch ook niet het gevoel dat hun transducers , ondanks hun 30-day money back guarantee , het verschil gaan maken .

Mocht ik echter een aparte stroomkring hebben voor audio , dan zou ik nog durven vallen voor die SR20 Quantum Fuses.
( ik moet mijn faam van freak ergens verantwoorden , hé  ;) )
Titel: Re: Tweaks en consoorten...
Bericht door: BlackMonk op 19 januari, 2016, 16:34:20
Er bestaan kabelfabrikanten die filters inbouwen in hun producten. Natuurlijk hoor je dan verschil. Maar of het dan beter is? En of de filter dan toevallig "juist" staat voor jouw specifieke situatie?

Bovendien speelt de menselijke psyche een grote rol als allerlei tweaks of kabels beoordeeld worden terwijl de luisteraars weten waar ze naar luisteren en met grote waarschijnlijkheid daarover verwachtingen koesteren. Dat kleurt dan zelfs onbewust hun oordeel, dat is ruimschoots wetenschappelijk aangetoond.
Daarom worden alleen dubbelblinde testen aanvaard voor een wetenschappelijk gefundeerde vergelijking. Dubbelblind wil zeggen dat nog de testdeelnemers, noch de testuitvoerder weten welk product getest wordt. Dat ook de testuitvoerder blind tewerk moet gaan is, omdat bewezen is dat een wetende uitvoerder al dan niet onbewust invloed kan uitoefenen op het panel.
Titel: Re: Tweaks en consoorten...
Bericht door: rovara op 19 januari, 2016, 17:03:43


 Zoals jij het beschrijft is dat een ideaal scenario .
Echter , wanneer je eerder  "à l'improviste "  kabels beluistert , krijg je uiteraard een ander scenario . 

In dit geval kwam ik binnengevallen bij een vriend waar de plaatselijke hifiboer  aanstalten maakte om 3 luidsprekerkabels van dat merk te demonstreren .
Die hifidealer was geen verdeler van Synergistic Research , maar had tijdelijk de beschikking over die drie kabels en hij was er mee naar die vriend getrokken omdat die ooit wel eens had laten vallen te willen  investeren in andere kabels .

Men nodigde me uit om mee te luisteren . Tsja , waarom niet ?  Ik was zeker geen kandidaat- koper omwille van de prijs , maar dat deerde hen niet .
De hifiboer zelf geloofde ook niet mordicus in die al te dure kabels , maar - bijna verontschuldigend - merkte hij op dat hij nu eenmaal een week de beschikking kreeg over die kabels en hij dacht daar mijn vriend eventueel een pleziertje mee te doen . ( mijn vriend doet voor hem wel wat klusjes )

Bij de eerste twee kabels keken we elkaar aan . Veel verschil hoorden we niet . Allez , we hoorden eigenlijk geen enkel verschil .
Bij de derde kabel echter vonden we alle drie dat er nu wel een redelijk duidelijk positief verschil te horen was .
Beïnvloedden we elkaar ? Zat er één of andere filter in die kabel ? ( 't was toevallig wel de duurste   ;D )
We hernamen die drie kabels  , maar het verdict bleef hetzelfde .
Soit , de hifidealer stelde voor de kabel er nog een paar dagen achter te laten , dan kon die vriend op zijn gemaksken de zaak nog eens beluisteren .
( andere liefhebbers voor die kabel leken er niet te zijn  - ons dorp is maar een soort gehucht , hé - )

't Komt er op neer dat de kabel - ondanks zijn forse prijs - werd aangekocht .
Hij is er nog altijd content van .
Titel: Re: Tweaks en consoorten...
Bericht door: BlackMonk op 19 januari, 2016, 18:30:21
Ik ben blij dat je vriend content is van zijn aankoop, maar de hamvraag is of hij die dure kabel er op zijn eigen installatie nog steeds zou kunnen uithalen als hij niet weet welke speelt en de persoon die verwisselt ook niet kan zien? Ik voorspel van niet. En dan heeft hij natuurlijk gebakken lucht gekocht.

Dit is natuurlijk alleen waar als het om een echte naakte kabel gaat, niet als er een filter ingebouwd zit. Dat kun je namelijk meestal wel goed horen.
Titel: Re: Tweaks en consoorten...
Bericht door: Nico op 20 januari, 2016, 21:14:07
Ik vond nog dit bizarre artikel op het internet: Peter Belt (http://www.positive-feedback.com/Issue30/belt.htm).
Absurdistan...
Titel: Re: Tweaks en consoorten...
Bericht door: Nico op 12 februari, 2016, 13:05:47
En terwijl we bezig zijn, nog meer kwakzalverij: de Blue Horizon Pro Burn (http://www.bluehorizonideas.com/cgi-bin/products.pl?id=26). Ik heb al serieuze bedenkingen bij het kabelgedoe, laat staan dat je deze moet "inbranden", laat staan dat je daarvoor al speciale apparaatjes hebt...
De prul kost maar eventjes 700 euro (allez, je krijgt nog een euro terug).
Hier (https://s3.amazonaws.com/hifi.nl/Music-Emotion/ME10-09-BlueHorizon.pdf) nog even een onzinnige bespreking. Het bespaart je wel een ticketje standup comedy.

(http://www.dacapohighend.nl/images/merken/blue-horizon/groot-blue-horizon-pro-burn-da-capo-high-end-audio.jpg)
Titel: Re: Tweaks en consoorten...
Bericht door: BlackMonk op 12 februari, 2016, 13:41:52
Ik heb even gelachen met de review, maar het zielige is dat veel mensen daar intrappen en hun zuurverdiende 700€ het raam uitsmijten...
Titel: Re: Tweaks en consoorten...
Bericht door: cor op 16 februari, 2016, 17:34:09
Laat me duidelijk zijn, ik zal nooit - nooit - iets dergelijks kopen. Daar steek ik geen geld in.
Maar ik zal ook niet iets naar het rijk der fabels verwijzen zonder argumentatie. Behalve dan "het kan niet".
Moest deze redenering stand houden, dan zaten we nog altijd in grotten.
Titel: Re: Tweaks en consoorten...
Bericht door: Nico op 16 februari, 2016, 19:32:01
Je maakt wel een punt, Cor. Er moet een argumentatie zijn.
Bij kabels is het, in mijn bescheiden kennis en uitleg heel simpel: een kabel dient voor 'transport' van elektronen. Hoe kunnen deze nu vlotter bewegen, omdat er al meerdere vooraf zijn geweest? En moest dit nu nog zo zijn, waarom inspelen zoals ze al twee jaar gebruikt zijn? Waarom geen 6 maanden of 10 jaar? Waar is hun wetenschappelijke onderbouw? Nergens, juist, maar ik heb wel reden om te twijfelen (alhoewel, twijfel zou ik het niet noemen).
Titel: Re: Tweaks en consoorten...
Bericht door: rovara op 05 mei, 2017, 12:46:19
Over klankschaaltjes gesproken , deze vind ik wel interessant  :

(https://static.afbeeldinguploaden.nl/1705/259390/Kp5BlTyD.jpg)

Een High End Novum Initium .

Dat is een klankschaal ( tje ) gemaakt van " klokkenbrons " .
Ik heb ooit zijn grotere broer ( de premium ) gezien en gehoord . Wat zeker is , is dat - als je er een tik tegen gaf - die schaal 2 à 3 minuten hoorbaar bleef natrillen met een zeer aangename toon .
Het zou de klank van een audioset ten goede komen . Vandaar dat ik het hier te berde breng .

Dat klinkt uiteraard voodoo-achtig .  Voor mij geen probleem .  ;D

Voor de liefhebbers van meetresultaten zijn er ook onderstaande grafieken :

(https://static.afbeeldinguploaden.nl/1705/259393/FP4M998Y.png)

Ik kan zelf geen Duits . Valt hier iets bij te verzinnen ?

Titel: Re: Tweaks en consoorten...
Bericht door: rovara op 20 mei, 2017, 09:44:35
Ik heb me toch maar zo een Novum Initium aangeschaft . 't Staat hier al enkele dagen achter me op een rear speaker te blinken .

't Is wel iets moois om te zien . Allez, dat vind ik toch . 't Eerste dat ik uit probeerde , was om te horen hoe lang hij na trilde nadat je d'er een tik op gaf .
Bij zijn grotere broer ( die qua oppervlakte wel 4 keer groter is ) duurde dat wel een paar minuten . Bij deze kleinere Initium is dat  korter .  Wat me wel verraste was dat je hem nog zag trillen nadat de hoorbare toon was uitgestorven .  't Is een gevoelig schaaltje schijnbaar .

En doet hij wat met het geluid van de set ?

Tsja , ik ben  iemand die gevoelig is voor suggestie .  Dus 't is niet zeker of wat ik vertel voor iedereen geldt .  ^-^

Eerst viel dat tegen . Hij gaf precies meer hoog . En ik ben allergisch voor veel hoog . Maar dat was 's avonds van de eerste dag toen ik juist thuis kwam . ( ik ben dat spul gaan afhalen in Antwerpen ) Was ik wat vermoeid of ietwat " opgedraaid" ?    De volgende dag echter , klonk alles heel anders .  Wat ik dan hoorde klonk " levendiger " .  Bij wijze van spreken was het podium dieper geworden .  Dat is een subjectieve interpretatie natuurlijk . Hoe valt zo iets te bewijzen ?  Ik probeerde verschillende cd's uit en die positieve indruk bleef . 
Nu kan je zo een schaaltje gemakkelijk verplaatsen .  In een wip had ik dat in een berging gezet , weg van de set .  Curieus of ik nu een verschil zou horen ?  Yep , de boel klonk platter en saaier . Was ik mezelf nu echt in de doeken aan 't doen ?  ;D  Allez , die schaal terug op de rear speaker geplaatst en opnieuw mijn oren te luisteren gelegd . Tsja , alles klonk terug  " levendiger " .  Is dat onnozel schaaltje dan echt magisch ?  Bestaat voodoo echt ? Geen normaal mens die dat gelooft .

Het brengt niet op mijn vrouw ter hulp te roepen .  Haar interesseert dat allemaal niet .  Ze hoort pertang een stuk beter dan mij . Vooral de hoogste noten .  En muzikaal is ze een genie vergeleken met mij .  Vroeger speelde ze viool . Ze komt trouwens uit een muzikale familie . Haar broer speelt  ( heel goed ) klarinet en haar zus dwarsfluit .  Maar , alhoewel ze dus zelf muzikaal zijn ,  interesseren audiosets hen totaal niet . Dat is me trouwens nog opgevallen : nogal wat muzikanten hebben thuis geen echte audioset staan .  In elk geval geen high end . Maar er bestaan uiteraard uitzonderingen .  ;)

Wat mijn vrouw wel op viel , was dat ik met de set luider speelde .  En dat vind ik een onrechtstreeks bewijs dat het schaaltje een verbetering brengt in de klankkwaliteit .  Althans in mijn perceptie .  Daarover heb ik een eigen theorie : die van het kritisch volume .  Met kritisch volume bedoel ik de maximale geluidsdruk die men nog als aangenaam beschouwt .  Soms ervaart men de neiging om het volume wat op te draaien en soms heb je integendeel goesting om dat volume terug te draaien . Daar tussenin situeert zich het kritisch volume . Uiteraard is dat mede afhankelijk van allerlei factoren zoals de eigen gemoedstoestand ,  het opnameniveau van de gespeelde muziek en zo verder .  Maar één van die factoren is de audioset zelf  , gegeven de akoestiek waarin die geplaatst staat .  Bij velen van ons staat de volumeknop van onze set dikwijls in ongeveer dezelfde stand . Normaal gesproken is dat de stand waarop we het meest van de muziek kunnen genieten als we geen rekening hoeven te houden met buren , studerende kinderen of een kritische vrouw .  :))  Dan luisteren we op - wat ik noem - het kritische volume . 
Dat kritische volume is o.a. afhankelijk van de audioset .  Hoe beter de set , hoe hoger dat kritisch volume .  Welteverstaan altijd gezien binnen het kader van de persoonlijke appreciatie .  Elke luisteraar heeft zijn eigen kritisch  volume .  Dat is puur persoonlijk en psychologisch .

Tot daar mijn eerste beschouwing bij het beluisteren van de set met klankschaaltje .  Ik heb er verdorie veel woorden aan vuil gemaakt .  ;D
Titel: Re: Tweaks en consoorten...
Bericht door: BlackMonk op 20 mei, 2017, 14:32:59
Tja, alles wat meetrilt kun je horen en beïnvloedt dus de geluidskwaliteit. Dat jij er tevreden mee bent, is toch alles wat telt?
Titel: Re: Tweaks en consoorten...
Bericht door: cor op 20 mei, 2017, 16:35:06
'k Zou toch niet te snel aan Voodoo gaan denken. Waarom zou dat niet werken? Het verwondert me alleen dat zo'n klein schaaltje zo'n groot effect heeft. Maar bekijk dit Tube filmpje eens:
https://www.youtube.com/watch?v=JiWAQImBcHw
1,50 x 0,50m, 1000Hz-4000Hz.
Het effect hoor je duidelijk. Maar hoe omschrijf je dat? Levendiger? Meer op de voorgrond? Of op de achtergrond? Helderder? Zeer moeilijk. Ik vind alleszins dat het een verschil maakt dat in zijn fijnheid de moeite is.

Ik ben hier aan de akoestiek van mijn living aan 't werken (ja Thomasman, het is er toch van gekomen  ;) ) en heb ook zo'n verschil waarvan ik zeg: hoor ik het nu of hoor ik het niet? Maar het bevalt me precies wel.
Ik heb eerst een nis naast de schoorsteelmantel opgevuld met een absorber. Dat geeft zeker een positief effect; daarvoor had ik veel te veel galm. De klank wordt meer gedefinieerd, en vooral minder vermoeiend, omdat de klank rechtstreeks van de boxen meer op de voorgrond komt (minder reflecties). Op de schoorsteenmantel (recht tegenover de set) heb ik nu een eenvoudige (maar mooie) diffuser geplaatst. Alles zelfbouw en dus geen geld eigenlijk. En daarvan heb ik (meen ik) dat ondefinieerbare fijne klankverschil. Google maar op "Leanfuser" en bekijk de tweede afbeelding (maar dan slechts 2 modules i.p.v. 5 op de afbeelding).
Als alles klaar is post ik wel enkele foto's.
Nu staat er nog zo'n Skyline diffuser als in het filmpje op het programma, maar iets kleiner (1m x 0,50m).

We zullen wel zien, zei de blinde tegen den dove.
En als ge curieus zijt Thomasman, kom maar af.
Titel: Re: Tweaks en consoorten...
Bericht door: rovara op 20 mei, 2017, 16:39:33
Diffusers maken zeker een verschil , hé . Daar valt niet aan te twijfelen .
Titel: Re: Tweaks en consoorten...
Bericht door: rovara op 20 mei, 2017, 16:40:44
Ik herhaalde hier de post van hierboven  .  ( soms ben ik te vlug , heel soms maar  :D )
Titel: Re: Tweaks en consoorten...
Bericht door: ThomasMan op 23 mei, 2017, 19:47:47
Yep Cor, ik ben zeker curieus!
Titel: Re: Tweaks en consoorten...
Bericht door: cor op 28 mei, 2017, 14:41:30
Belofte maakt schuld, dus voilà: fotootjes. Juist de laatste latjes gelijmd.  :)
Ik was absoluut niet tevreden over de akoestiek in mijn living, maar het moet een living blijven. Dus geen grote bas-traps in de hoeken of allerlei demping aan het plafond. Daarenboven staat mijn muziekinstallatie aan de lange zijde van de kamer, met teveel resonantie over de korte zijde tot gevolg (ca. 40 Hz).

Een nis naast de schouw is opgevuld met een grote absorber om teveel aan nagalm in te tomen. Een 18 cm diepe kader (18 mm MDF) werd opgevuld met 10 cm Rockwool 221 (iets hogere densiteit) en een luchtspleet van 8 cm voor de wand. De voorkant werd afgedekt met stofjes van Ikea (€5 per m) met voldoende geluids-doorlaatbaarheid.
Daar resonanties zich vooral opbouwen in de hoeken (hoek tussen wanden, tussen wand en plafond en tussen wand en vloer) bouwde ik nog twee absorbtie-kolommen in twee hoeken.

Meer uit nieuwsgierigheid en voor het esthetische kwam er op de schouwmantel nog een eenvoudige leanfuser. Hij hangt recht tegenover de set, dus effectief tegen de dwarsresonantie. Ik wilde hem  meer crème-wit, maar de vrouw verkoos crème, dus ...
Lean-fusers zijn eenvoudig te bouwen en effectieve sound-diffusers, opgebouwd in modulen (twee in mijn geval).

Ik heb nog niet uitgebreid geluisterd (in de zomer zit ik meer in de tuin), maar de nagalm is alleszins verbeterd en de dwarsresonantie ingetoomd.

Nu staat er nog een Skyline diffuser op het programma (nog een mooi hoopke werk  ;D ). En dan misschien nog een absorber in polyesterwol in de lengteligging van de kamer.

Ik heb hier de nodige meetapparatuur, en dacht mooie metingen te doen voor en na. Maar na de initiële meting heb ik mijn boxen verzet.  :-X
Ik zou dus opnieuw moeten beginnen. Alles is wel gewoon afneembaar van de muur, maar ik zie op het ogenblik op tegen dat werk. 't Zal dus voor later zijn.

Als iemand geïnteresseerd is om te komen kijken en/of de nodige uitleg, geef maar een seintje, hé. Ik zit in Antwerpen.

(http://thumbnails103.imagebam.com/55073/2caf4c550727768.jpg) (http://www.imagebam.com/image/2caf4c550727768)

(http://thumbnails103.imagebam.com/55073/23fc5c550727772.jpg) (http://www.imagebam.com/image/23fc5c550727772)

(http://thumbnails103.imagebam.com/55073/409a46550727778.jpg) (http://www.imagebam.com/image/409a46550727778)

(http://thumbnails103.imagebam.com/55073/acc8b8550727779.jpg) (http://www.imagebam.com/image/acc8b8550727779)
Titel: Re: Tweaks en consoorten...
Bericht door: rovara op 29 mei, 2017, 01:52:32
Dat is in elk geval esthetisch geslaagd . 
Zowel qua vorm als kleur .  ( met dank aan de vrouw  :) )

Succes met de rest .
Titel: Re: Tweaks en consoorten...
Bericht door: rovara op 14 juni, 2017, 12:39:45
Een eerste reflectie op :

(https://static.afbeeldinguploaden.nl/1705/259390/Kp5BlTyD.jpg)

Een verrassing : zowel positief als negatief .

Het maakt een verschil . Dat lijkt positief , want niet per se verwacht .  Maar dat verschil is niet altijd positief .

Bij prima opgenomen cd's klinkt alles nog een beetje " voller " : van hoog tot laag . Ik zou zweren dat het ook wat gedetailleerder klinkt . Teksten lijk ik beter te verstaan bijvoorbeeld . Ik druk me voorzichtig uit omdat het allemaal wat voodoo-achtig klinkt .  :)  Maar je kan dat spul makkelijk eventjes verhuizen om één en ander te checken ; iets wat ik om de haverklap heb gedaan .  Maar dan nog blijft het een kwestie van perceptie ; een fa wordt geen la , hé .  Plaats je de Novum vlug in een andere kamer , dan klinkt alles terug wat " fletser" , wat " droger " .  So far , so good .

Maar ik draai ook regelmatig muziek  dat minder goed is opgenomen , bijvoorbeeld pop uit de jaren '60 en '70 .  Of cd's die onderhevig zijn aan de  " loudnesswar " .
In het laag : geen probleem . Raar , maar waar :  die schaaltjes laten dat - miraculeus - ook daar wat voller klinken .  Maar dan komt de kat op de koord : minder aangename hoge tonen worden ook extra in de verf gezet . Daar ben ik allergisch aan .  Ik heb geprobeerd dat te voorkomen door dat schaaltje op een andere plaats te zetten . Maar niets gekort . Bij momenten zag ik me verplicht die Novum gewoon te verwijderen .  Ik zou er tinnitus van krijgen ! Ik overwoog hem zelfs van de hand te doen .

Conclusie tot nu toe :  voorlopig houd ik hem  voor de betere cd's , vooral de klassieke .  En als ik mijn " mindere goden " draai  ,  zet ik hem wel even in de berging achter me .   Ik luister ongeveer 50% naar klassiek en ongeveer evenveel naar pop , oud of jong .  Zoveel heen-en-weer-geloop zal het me nu ook weer niet kosten , want tijdens één luistersessie houd ik me aan dezelfde soort muziek .   Maar een 100% gelukte tweak kan ik het niet noemen . In het echt ziet ze er wel beeldig uit . Yep , dan bekijk ik de Novum als vrouwelijk .  :))  En , yep , de muziek moet met haar matchen . Zo kennen we haar . Dat moeten we erbij nemen . O0
Titel: Re: Tweaks en consoorten...
Bericht door: Gie663 op 28 juni, 2017, 15:43:15
Een eerste reflectie op

(http://thumbnails104.imagebam.com/55280/c4c8ce552796153.jpg) (http://www.imagebam.com/image/c4c8ce552796153)

Rovara, je verhaal klonk mij als de zoveelste snake oil versie, maar ik moet mijn mening grondig herzien.
Onder de spikes van de Vpi staan nu de bronzen schaaltjes van Novum Initium (in feite horen daar de bijpassende spikes bij, maar die stonden al onder de draaitafel).
Ik ben een groot scepticus van dit soort tweaks, en omdat de schaaltjes niet echt goedkoop zijn, wilde ik het enkel zonder aankoopverplichting proberen, wat gelukkig geen probleem was  :). Dat er iets veranderd is, is al bij de eerste lp duidelijk : het stereogeluid wordt breder, alle schrilheid is uit de hoogste tonen verdwenen en de bas klinkt, ja, als een bronzen klok : diep en duidelijk. Nooit gedacht dat enkele grammen klokkenbrons zo'n wereld van verschil konden maken. In alle geval een mooie upgrade.
Titel: Re: Tweaks en consoorten...
Bericht door: rovara op 28 juni, 2017, 16:21:16
Proficiat met jouw upgrade .

En ook proficiat met jouw ingeving toch die schaaltjes uit te proberen ondanks jouw tweaktwijfel .

Niet alle tweaks zijn een schot in de roos . Maar ze allemaal onder de mat vegen gaat ook weer een brug te ver .

Mijn ervaring met tweaks is wel dat ze set - en toestel -afhankelijk zijn .  Bij jou helpen ze onder de draaitafel .
Heb je ze ook al uitgeprobeerd onder een cd-speler of dac ?

En knap van de dealer dat hij ze zonder aankoopverplichting heeft meegegeven . Niet vanzelfsprekend . Goeie dealer .  :)
Titel: Re: Tweaks en consoorten...
Bericht door: Jejepé op 28 juni, 2017, 19:53:40
Heb hier ook een tweak gedaan, met verrassend resultaat moet ik zeggen ...
Er komt namelijk een mooier / beter geluid uit mijn speakers nu ik pluggen zowel aan speaker als aan versterkerzijde heb verwijderd en de speakerkabel dus bare ware heb aangesloten.
Titel: Re: Tweaks en consoorten...
Bericht door: Gie663 op 28 juni, 2017, 22:44:56
Proficiat met jouw upgrade .

En ook proficiat met jouw ingeving toch die schaaltjes uit te proberen ondanks jouw tweaktwijfel .

Niet alle tweaks zijn een schot in de roos . Maar ze allemaal onder de mat vegen gaat ook weer een brug te ver .

Mijn ervaring met tweaks is wel dat ze set - en toestel -afhankelijk zijn .  Bij jou helpen ze onder de draaitafel .
Heb je ze ook al uitgeprobeerd onder een cd-speler of dac ?

En knap van de dealer dat hij ze zonder aankoopverplichting heeft meegegeven . Niet vanzelfsprekend . Goeie dealer .  :)

Nog niet onder versterker of dac geprobeerd - op het ogenblik ben ik vooral met de platenspeler bezig : er speelt een nieuw element in (een audio technica oc9mkiii) in combinatie met een nieuwe preamp en de klank was te schriel naar mijn aanvoelen. De bronzen schoteltjes hebben de klank evenwichtiger gemaakt, de platenspeler lijkt meer te 'zingen'.
Titel: Re: Tweaks en consoorten...
Bericht door: missionman op 09 april, 2020, 09:15:47
Hop met zijn allen naar de winkel  ;)

250€ is toch niks hé

(https://www.alpha-audio.nl/wp-content/uploads/2020/03/Chord.jpg.webp)

https://www.alpha-audio.nl/2020/04/chordohmic-contactvloeistof-hou-het-schoon/
Titel: Re: Tweaks en consoorten...
Bericht door: BlackMonk op 09 april, 2020, 09:59:58
Als het met een wattenstaafje gebruikt moet worden, is de kans zelfs groot dat het om isopropanol gaat. Dat kost zo goed als niks: ik heb ooit een grote bruinglazen fles vol gekocht bij de lokale apotheek en die nog in franken betaald, en ik heb die fles nog altijd en ze is nog voor 3/4de vol. Beste aankoop ooit. Ik maak daar mijn brilglazen mee schoon, vroeger de koppen van cassettedecks en videorecorders en ja - ook contacten van draai- en drukschakelaars bij allerlei apparaten.
Er zullen altijd gekken zijn die daar 250 euro voor over hebben en dan denken dat ze een "haajend" reinigingsproduct gekocht hebben.
Titel: Re: Tweaks en consoorten...
Bericht door: rovara op 09 april, 2020, 11:49:35
Ik ben niet vies van voodoo .
Maar € 250,00 vind ik ook wat veel .

Praktisch gezien kan ik ook moeilijk aan mijn kabels .

Ik vraag me ook af - natuurlijk - of zo iets een verschil kan maken .
En zo ja  , is het dan positief ?

Hoe minder kabels , hoe beter .
Dus : viva de actieve speakers ?
Titel: Re: Tweaks en consoorten...
Bericht door: BlackMonk op 09 april, 2020, 11:57:09
Actieve speakers hebben voor- en nadelen. Voornaamste nadeel: als de versterker kapot gaat of voor onderhoud binnen moet, ben je ook de luidspreker kwijt. Bij een klassieke oplossing met passieve luidsprekers niet, daar kun je een reserveversterker gebruiken. Voordeel: je hebt geen eindversterker meer nodig en logischerwijze zou de gebruikte eindversterker volledig afgestemd moeten zijn op de luidspreker zelf. Langs de andere kant weten wij dat voor de keuze van een eindversterker ook de luisterafstand en de akoestiek van de kamer een rol speelt, en dat heb je niet bij een actieve luidspreker - daar moet je dan maar hopen dat het voldoende is.
Zelf ben ik daarom nooit een fan geweest van alles-in-één-oplossingen. Ja, het is vaak goedkoper en het neemt minder plaats in. Maar als het ooit kapot gaat of onderhouden moet worden, ben je meteen alles kwijt. Daarom heb ik gekozen voor ALLES gesplitst. Ik heb aparte voor- en eindversterkers, aparte bronnen voor alles en zelfs mijn video- en audiostreamer zijn gesplitst.
Titel: Re: Tweaks en consoorten...
Bericht door: rovara op 09 april, 2020, 12:18:46
Bij mij staat ook alles apart . En dat blijft zo .

Maar indien ik terug van nul zou moeten beginnen ?
De paar keer dat ik actieve speakers heb gehoord , viel dat best mee .
( bijvoorbeeld Kef LS50 )

Zo iets bespaart plaats en kritiek van moeder de vrouw .  :)
Titel: Re: Tweaks en consoorten...
Bericht door: missionman op 09 april, 2020, 12:31:17

Maar indien ik terug van nul zou moeten beginnen ?
De paar keer dat ik actieve speakers heb gehoord , viel dat best mee .
( bijvoorbeeld Kef LS50 )

Zo iets bespaart plaats en kritiek van moeder de vrouw .  :)

Of deze actieve transmissielijnen van PMC als de bankrekening het toelaat (+- 75000 euro dacht ik)

(https://www.pmc-speakers.com/sites/default/files/product_images/web-MB2-XBDSE-active.jpg)

https://www.pmc-speakers.com/products/consumer/se-active-series/mb2-xbd-se-active
Titel: Re: Tweaks en consoorten...
Bericht door: rovara op 09 april, 2020, 15:18:30
Ik begin al te sparen .  ;D
Titel: Re: Tweaks en consoorten...
Bericht door: BlackMonk op 09 april, 2020, 15:19:01
Die foto laat wel passieve luidsprekers zien, geen actieve. Ik zie namelijk luidsprekerconnectoren, geen RCA en geen stroomaansluiting en die laatste twee heb je normaal nodig voor actieve luidsprekers.
En 75.000 euro? Slik! Dat is te gek voor woorden als je bedenkt wat ik bereikt heb in mijn woning en voor een FRACTIE van die prijs.
Titel: Re: Tweaks en consoorten...
Bericht door: rovara op 09 april, 2020, 16:03:36

En 75.000 euro? Slik! Dat is te gek voor woorden

Yep . Toch zullen er gekken zijn . Allicht niet veel .