Auteur Topic: Tweaks en consoorten...  (gelezen 8517 keer)

0 leden en 0 gasten bekijken dit topic.

Online rovara

  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 1418
Re: Tweaks en consoorten...
« Gepost op: 20 mei, 2017, 09:44:35 »
Ik heb me toch maar zo een Novum Initium aangeschaft . 't Staat hier al enkele dagen achter me op een rear speaker te blinken .

't Is wel iets moois om te zien . Allez, dat vind ik toch . 't Eerste dat ik uit probeerde , was om te horen hoe lang hij na trilde nadat je d'er een tik op gaf .
Bij zijn grotere broer ( die qua oppervlakte wel 4 keer groter is ) duurde dat wel een paar minuten . Bij deze kleinere Initium is dat  korter .  Wat me wel verraste was dat je hem nog zag trillen nadat de hoorbare toon was uitgestorven .  't Is een gevoelig schaaltje schijnbaar .

En doet hij wat met het geluid van de set ?

Tsja , ik ben  iemand die gevoelig is voor suggestie .  Dus 't is niet zeker of wat ik vertel voor iedereen geldt .  ^-^

Eerst viel dat tegen . Hij gaf precies meer hoog . En ik ben allergisch voor veel hoog . Maar dat was 's avonds van de eerste dag toen ik juist thuis kwam . ( ik ben dat spul gaan afhalen in Antwerpen ) Was ik wat vermoeid of ietwat " opgedraaid" ?    De volgende dag echter , klonk alles heel anders .  Wat ik dan hoorde klonk " levendiger " .  Bij wijze van spreken was het podium dieper geworden .  Dat is een subjectieve interpretatie natuurlijk . Hoe valt zo iets te bewijzen ?  Ik probeerde verschillende cd's uit en die positieve indruk bleef . 
Nu kan je zo een schaaltje gemakkelijk verplaatsen .  In een wip had ik dat in een berging gezet , weg van de set .  Curieus of ik nu een verschil zou horen ?  Yep , de boel klonk platter en saaier . Was ik mezelf nu echt in de doeken aan 't doen ?  ;D  Allez , die schaal terug op de rear speaker geplaatst en opnieuw mijn oren te luisteren gelegd . Tsja , alles klonk terug  " levendiger " .  Is dat onnozel schaaltje dan echt magisch ?  Bestaat voodoo echt ? Geen normaal mens die dat gelooft .

Het brengt niet op mijn vrouw ter hulp te roepen .  Haar interesseert dat allemaal niet .  Ze hoort pertang een stuk beter dan mij . Vooral de hoogste noten .  En muzikaal is ze een genie vergeleken met mij .  Vroeger speelde ze viool . Ze komt trouwens uit een muzikale familie . Haar broer speelt  ( heel goed ) klarinet en haar zus dwarsfluit .  Maar , alhoewel ze dus zelf muzikaal zijn ,  interesseren audiosets hen totaal niet . Dat is me trouwens nog opgevallen : nogal wat muzikanten hebben thuis geen echte audioset staan .  In elk geval geen high end . Maar er bestaan uiteraard uitzonderingen .  ;)

Wat mijn vrouw wel op viel , was dat ik met de set luider speelde .  En dat vind ik een onrechtstreeks bewijs dat het schaaltje een verbetering brengt in de klankkwaliteit .  Althans in mijn perceptie .  Daarover heb ik een eigen theorie : die van het kritisch volume .  Met kritisch volume bedoel ik de maximale geluidsdruk die men nog als aangenaam beschouwt .  Soms ervaart men de neiging om het volume wat op te draaien en soms heb je integendeel goesting om dat volume terug te draaien . Daar tussenin situeert zich het kritisch volume . Uiteraard is dat mede afhankelijk van allerlei factoren zoals de eigen gemoedstoestand ,  het opnameniveau van de gespeelde muziek en zo verder .  Maar één van die factoren is de audioset zelf  , gegeven de akoestiek waarin die geplaatst staat .  Bij velen van ons staat de volumeknop van onze set dikwijls in ongeveer dezelfde stand . Normaal gesproken is dat de stand waarop we het meest van de muziek kunnen genieten als we geen rekening hoeven te houden met buren , studerende kinderen of een kritische vrouw .  :))  Dan luisteren we op - wat ik noem - het kritische volume . 
Dat kritische volume is o.a. afhankelijk van de audioset .  Hoe beter de set , hoe hoger dat kritisch volume .  Welteverstaan altijd gezien binnen het kader van de persoonlijke appreciatie .  Elke luisteraar heeft zijn eigen kritisch  volume .  Dat is puur persoonlijk en psychologisch .

Tot daar mijn eerste beschouwing bij het beluisteren van de set met klankschaaltje .  Ik heb er verdorie veel woorden aan vuil gemaakt .  ;D