Recensies: forumleden bezoeken elkaar > Recensies: forumleden bezoeken elkaar

Bezoek aan BlackMonk

(1/8) > >>

BlackMonk:
Forumleden Macel Dali en Renes van het www.hififreaks.nl hebben me gisteren bezocht.
Hun recensie vind je hier: http://www.hififreaks.nl/index.php/topic,3145.0.html
In Nederland gebruik ik als pseudoniem 'Bloom', in België is het 'BlackMonk'.

BlackMonk:
Oudere recensie op dat forum van mijn set:
Forumlid a.b.d.o.n.

BlackMonk:
Het tweede forumlid van www.hififreaks.nl, Renes, heeft zijn review ook gepubliceerd:
http://www.hififreaks.nl/index.php/topic,3145.msg171699.html#msg171699

BlackMonk:
ma 26 okt 2009, 18:59: Bezoek Blue Ice

Afgelopen zondag heb ik ook even van de Limburgse gastvrijheid van blackmonk genoten. Ik was geďntrigeerd geraakt door zijn kennis over vintage apparaten, zijn duidelijke gastvrijheid tav andere forumleden en het gebruik van de losse beresford DAC in een hifi set.

 De set van black monk is gebaseerd op (gemodificeerde) Audiostatic Elektrostaten, SVS subwoofer, een stevige musical fidelity P270.2 eindtrap (voorkanalen). De achterkanalen worden verzorgd door een Nikko Alpha I. Vintage Philips CD624 cd-speler als loopwerk (demo-opstelling, normale cd-speler is een gemodificeerde Yamaha CDX-993), gekoppeld aan beresford DAC (weliswaar niet het laatste type met extra opamp, zijnde de caiman). De luisterruimte bevat een impressionante collectie van cd’s en Dvd’s, en uiteraard de opvallend aanwezige elektrostaten (x4). Normale cd-speler is een gemodificeerde Yamaha CDX-993.

 Bij de inkom stond de set reeds te spelen (een rustige folkcd). Ik heb geen luisterervaring met elektrostaten of magnetostaten, en had enkel beschrijvingen gelezen in de vroege jaren 90 van dit type luidspreker in het Nederlandse Hifi video test magazine. Voor de rest bestond mijn luisterervaring enkel uit het luisteren naar basreflexen en monitoren.

 Er werd vooral pop/rock muziek beluisterd uit de eigen collectie, sporadisch klassiek.

 Onmiddellijk vielen voor mij de levendigheid en luistervriendelijkheid van deze tweedehands elektrostaten op, zeker voor deze prijsklasse (EUR 700 per set geloof ik zonder revisie). Zeker geen gevoel naar een doos te luisteren, zoals ik wel heb met basreflexboxen, zeker als ze in deze prijsklasse vallen (bvb mijn goedkopere audio engine’s A5 rond de EUR 300), of zelfs veel duurdere speakers (bvb Proac Response D80). Ook de basweergave was overtuigender, zonder enig gemis van bas. Herhaaldelijk werd de SVS uitgeschakeld, zonder noemenswaardig verschil. Dit had ik echt niet verwacht want, puur theoretisch op basis van de vele indrukken in magazines, had ik gedacht dat elektrostaten killer en scherper zouden klinken met een duidelijk gemis in fundament. Niet dus in deze set die ook voor pop/rockliefhebbers overeind blijft, en zeer neutraal scoort op het weergeven van het middengebied.

 Als ik moet zoeken naar nadelen, dan kan ik enkel volgende punten aanhalen :

• De grootte maakt hen niet echt WAF-vriendelijk. Ik hoor mijn vrouw nu al zeggen dat die “grote planken” niet in huis komen…

• Opvallende ruimtelijkheid was er, zeker in de 4.1 opstelling via de sacd van bjork en de sacd uitvoering van de dire straits klassieker “money for nothing), maar de fysieke plaatsing van instrumenten en het live gevoel kon ik niet echt ervaren. Subjectief wellicht, maar hier scoorde voor mij de (iets duurdere) set die link audio voor mij samenstelde iets beter. Eerlijkheidshalve liet ik BM op dit punt reageren omdat ik dit op het moment zelf niet als dusdanig verwoordde. Zijn reactie per PM : “Het verwondert me wel, vermits ikzelf geen enkele moeite heb om instrumenten te positioneren. Je kunt zelfs individuele instrumenten in een orkest herkennen en volgen, of individuele stemmen in een koor. Bij andere luidsprekers is dat altijd een soep van geluid waar je geen verdere details meer in kunt onderscheiden.”
Akkoord, ik bedoelde het subtieler, ik voelde het niet aan als een gebrek om instrumenten te kunnen volgen, maar ze eerder driedimensioneel in de ruimte te kunnen plaatsen. Is subjectief en kan aan mij en de relatief korte luistersessie of de ruimte liggen. Deze subtiliteit is m.i. het leuke aan de hobby

• De revisie dient uiteraard door betrouwbare lieden te gebeuren met kennis van zaken. In België zijn er blijkbaar weinigen die een goede revisie van dit type luidsprekers kunnen aanbieden. BM stelt zelf dat hij elektrostaten, versterkers en cd-spelers in voorraad heeft staan. In een navolgende reactie stelde hij dat hij zichzelf niet als verkoper ziet en “dat dient eigenlijk meer als testappratuur en wordt alleen doorverkocht als iemand daar zelf om vraagt. Het pure reviseren kan ook in België bij TubeAudio. Het is voor de modicatie met Audio4-trafo's dat ik bij Audio4 in Nederland (Den Haag) terecht kom.”

Al bij al een set die in zijn prijs/kwaliteitscategorie veel nieuwe sets naar huis zal spelen.

 Er volgde nog een discussie over de pros en contra’s van aankopen van chinese hifi, een aantal hifizaken en de aandachtspunten voor een goede prijs/kwaliteit bij analoge bekabeling

 Nogmaal bedankt blackmonk voor je geduldige uitleg en de lekkere Limburgse fruittaart. Als ik mijn DAC aangeschaft heb (wellicht januari) ben ik alvast benieuwd naar een A/B vergelijking met de Beresford.

 Wordt (wellicht) vervolgd …

BlackMonk:
Bezoekverslag 17 maart 2012 van hififorum.nl lid Zee:

https://www.hififorum.nl/index.php?topic=24730.0

Als ik de link geef naar een ander forum, zijn de berichten te lezen zonder dat je geregistreerd of ingelogd moet zijn.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie