Auteur Topic: Ik wil wel muziek maar geen luidsprekers, zegt mijn vrouw...  (gelezen 12298 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline BlackMonk

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 3849
  • Hifi = apparatuur (wetenschap!) + muziek (emotie!)
  • Locatie: Hasselt
    • ZenAudio Forum
Ik wil wel muziek maar geen luidsprekers, zegt mijn vrouw...
« Gepost op: 05 november, 2017, 17:29:03 »
Niet schrikken, natuurlijk gaat deze column niet over de lezers van deze site. Mensen die niet geïnteresseerd zijn in onze muziek en audiohobby hebben op hier immers niks verloren? Maar zoals het mij regelmatig opvalt zal het bij jou niet veel anders gaan. Ik ken namelijk best veel mensen in mijn dagelijkse omgeving, familie, vrienden, collega’s, die, ondanks mijn immer getoonde enthousiasme over mijn muziek en audiohobby, die er niks over hebben voor (een beetje) fatsoenlijk geluid in hun woonkamer. En als ze het zelf wel willen ligt een partner wel dwars: ‘Mijn vrouw wilde de luidsprekers de kamer niet meer in hebben na de verbouwing’, of: ‘De woonkamer is geen studio!’.


Een luidspreker is geen mooi meubel?

Gek, grote en kleine meubels, die er alleen maar staan, waar je hooguit wat in kunt verbergen, zijn nooit een probleem. Een paar echte luidsprekers die dagelijks de oren verwennen? Geen denken aan, die lelijke dingen in de kamer!Audio moet in het gros van de moderne huishoudens zo goed als mogelijk onzichtbaar zijn en bekabeling mag er helemaal niet te zien zijn (‘Wat moeten die tuinslangen daar?). Met een beetje mazzel mag er een soundbar onder de flatscreen, maar het liefst wel draadloos!Hoe vaak dient de moderne woonkamer niet domweg als kille showroom, met galmende akoestiek, ingericht om de ogen te plezieren, niks meer…brrrr…Zou dit de reden zijn dat de markt de laatste jaren is overspoeld door excessief veel merken en types dure tot extreem kostbare hoofdtelefoons… Ieder in zijn eigen cocon met z’n eigen personal muziek en beeld op de tablet, lekker gezellig en sociaal…

Toen ‘t nog wel mocht…

Vroeger was alles echt niet alles beter maar in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw, inderdaad, de gouden eeuw van de audio, waren grote audioapparaten en grotere luidsprekers in bijna geen enkel huis een issue, die stonden daar gewoon.Ik werkte destijds bij een onderdeel van Philips en was tussen de middag regelmatig in de personeelswinkel te vinden. Medewerkers van Philips kochten vaak ook Philips Tv’s en audiospullen. Het was nog in de tijd dat Philips mooie luidsprekerunits maakte en luidsprekersystemen die bepaald niet als compact konden worden aangeduid. Of het moest een MFB-systeem zijn…


Hondenhokken

Toch klinken de grote hondenhokken met grof geweven donkerbruine doekfront met het Philips logo, dankzij het forse formaat, de kwaliteit en het formaat van de luidsprekerunits, die ook nog eens een heel fijn rendement hebben, nog steeds opvallend goed. Philips gebruikte geen wegterende foamranden rond de conussen, maar degelijk rubber. Zie je eens zo’n paar Philips luidsprekers, hoe groter hoe beter, in de kringloop of rommelmarkt voor een paar euro, gewoon arresteren. Schroef het luidprekerfilter eruit, vervang de oude gaar geworden bipolaire elco’s voor MKP-condensatoren, soldeer nieuwe bedrading in de kast en verbaas je… Voor een habbekrats een echte luidspreker in huis! Ook de klassieke B&W DM2a en Kef RR104’s uit die jaren zijn nog steeds geliefd. De DM2a kon ik zelf destijds niet betalen, dat werd dus een paartje DM4, waar ik lang plezier van heb gehad. Bij zowel de DM2a als de DM4 wel even opletten of de STC supertweeter het nog doet. Die zijn regelmatig uitgebrand dank zij het veel te enthousiast gebruik van de loudness en klankregelaars op de versterkers van dezelfde generatie. De DM2a is wel hongerig door het lage rendement die de compacte (relatief gezien) transmissionlijn heeft. Maar goed gebruikt zul je wederom verbaasd zijn over de weergavekwaliteit die destijds fameuze DM2a je kan geven.

   

Goliath door David de deur uit geknuppeld

Hoeveel van die Philips, B&W, IMF (heerlijk!), Quadral Titan (groot!), Infinity of Kef luidsprekers, om er maar een paar te noemen, zijn later op aandrang van de vrouw des huizes niet ingeruild tegen de roemruchte Bose melkpakjes, gehersenspoeld door de enorme marketingcampagne. Waarbij de aanschaf niet zelden meteen het eind betekende van het plezier naar het luisteren van ’s mans favoriete muziek. Want dat ebde daarna vanzelf snel weg.Waar is het eigenlijk mis gegaan? Waar zijn we van het padje geraakt? Waarom gaat in de moderne huizen de vorm vaak royaal voor functie? Leefbaarheid minder belangrijk dan uiterlijk vertoon? Het hoeft toch niet, het kan toch ook goed samengaan?


Weinig mooiers toch dan een echte luidsprekers?

Ieder mag er een andere mening op nahouden. Afgelopen show in Krefeld viel het voor de zoveelste keer ook weer op: een groot luidsprekersysteem geeft me meer het gevoel van ‘er bij te zijn’. En nog sterker: het meest klassieke luidsprekersysteem dat ik daar heb mogen horen was een grote multicel hoornsysteem met baskasten met 38 cm woofers eronder. Onze oosterbuur Marcus Klug maakt exacte kopieen van de aloude Altec Multicel middentoon hoorn. Misschien net wat te groot voor onze huiskamers maar man, wat maakt dat heerlijke muziek. Met een dusdanig hoog rendement dat met een kleine maar fijne versterker de ruimte met speels gemak wordt gevuld.Wat is het dan behelpen met het leeuwendeel van de bekende zuiltjes met miniwoofertjes. Natuurlijk ga ik hier bewust een beetje kort door de bocht, er zijn zeker prima kleinere luidsprekers en even zoveel hoornsytemen blazen vermoeid toeterend in de luisterruimte in met een hotspot van slechts enkele millimeters. Maar goed gebouwde hoornsystemen? Dat is een ander verhaal. Dat is avontuur! De ervaring heeft me met name afgelopen jaren geleerd dat de klassieke luidsprekers me het meeste avontuur geven.


Klipsch Cornwall

Neem nou eens die butlelijke Klipsch Cornwall kasten die bij Marco in huis staan (niet de exemplaren op de foto). Toevallig tegenaan gelopen als inruiler. Gebutst en getekend door jarenlange arbeid in een Rotterdams theatertje, lelijk zwart gerold om niet op te vallen. Maar allemachtig, wat werd ik overdonderd door de weergavekwaliteit toen ik ze voor het eerst bij Marco ging luisteren. Ineens maakt het uiterlijk niet meer uit. “Nooit meer van de hand doen”, fluisterde ik. Deze 1982 Klipsch Cornwall’s horen inmiddels bij de inboedel van Audio-Creative en dienen naast het luisterplezier dat ze geven als referentie voor onze zelfbouwactiviteiten. Dat die zelfbouwsystemen zich langzaam maar zeker steeds meer toe zijn gaan spitsen op de hoog rendement klassieke hoorn, lijkt me wel duidelijk.Zonder fatsoenlijke referentie dwaal je gemakkelijk van het rechte pad af. Ik ken ze ook wel, de fabrikanten die nooit spullen van concullega’s luisteren alleen de dingen van hunzelf. Al het andere deugt immers niet?


Luisteren is ook een kunst

Dat is pure kul. Of iedere luidsprekerontwikkelaar een lulletje rozenwater op zijn vakgebied is en er alleen maar rommel wordt geproduceerd. Juist door het luisteren naar veel andere luidsprekers kun je leren. Evolutie is kijken (en luisteren) naar het verleden, daar de sterke dingen uit filteren en daarop verder bouwen en beter proberen te maken met de technische mogelijkheden van nu.Een oude wijze spreuk zegt: ‘Als je praat vertel je dingen die je al weet, als je luistert kun je nieuwe dingen leren…”


BRON: Audio Creative 04-11-2017

Offline BlackMonk

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 3849
  • Hifi = apparatuur (wetenschap!) + muziek (emotie!)
  • Locatie: Hasselt
    • ZenAudio Forum
Voor mezelf wil ik daar nog wel iets aan toevoegen.
Ik heb wel vaker van vrouwen gehoord dat ze graag mooie muziek willen hebben in hun woonkamer, als de apparatuur en de luidsprekers maar onzichtbaar konden zijn. Want dat is o zo lelijk, volgens hen.
Maar: niet alle vrouwen zijn zo.
Mijn woonkamer ziet er zo uit, zoals velen onder jullie wel weten:
En dat is dus een surroundopstelling, dus achteraan staan er nog eens twee van die joekels. De luidsprekers zijn 1m88 groot en 46 cm breed, maar slechts 5 cm diep.

Toen ik deze luidsprekers pas had, kwamen mijn jongere broer en zijn vrouw op bezoek. Mijn schoonzus liep voorop. Zodra ze de woonkamer binnenkwam, draaide ze zich om naar mijn broer en zei: "Dat komt er bij ons NOOIT in!"
En toen mijn jongste broer met zijn vrouw op bezoek kwam, vond zij wat daar stond absoluut prachtig. Ze vroeg of dat kamerschermen waren of design radiatoren (!) en waar ik ze vandaan had. Pas toen ik zei dat het luidsprekers waren, moest ze er niks meer van hebben. Logica???

Samenwonen is een partnerschap. Het gaat dus niet op dat één persoon van zo'n partnerschap het alleenzeggenschap zou hebben over de inrichting. Het compromis dat dan vaak uitgewerkt wordt, is kleinere luidsprekers. Jaja. Ik heb ook wel geweten van mannen die een aparte luisterkamer hadden waar hun hifi-installatie in stond met bijvoorbeeld elektrostaten. Dan werd er geklaagd dat de man teveel tijd doorbracht in zijn luisterkamer. En je mag raden wat er gebeurde toen hun eerste kindje geboren werd: ja -- de luisterkamer werd een babykamer en de hele hifiketen moest weg.
Met alle Chinezen, maar niet met "den deze"!  ;)

Offline rovara

  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 2113
Zo te concluderen ben jij een Chinees !!!  :D

Alle gekheid op een stokje , jouw relaas snijdt hout . Wat je zegt klopt grotendeels .

Gelukkig zijn er ook nog vrouwen - in een kleine minderheid  ;D - die het wel kunnen aanvaarden dat een deel van hun living wordt ingepalmd door hifi .


Offline Jo

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 15
Speakers zijn een deel van ons meubilair.  Mijn vrouw heeft daar gelukkig geen probleem mee.  Maar zoals je zegt... ik ken er ook wel een paar die geen vloerstaanders in huis mogen halen. 

Offline rovara

  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 2113
Ik behoor ook tot de " chanseurs" .  :)

't Is niet alleen een kwestie van vloerstaanders of boekenplank-luidsprekers , maar ge moet er nog naar mogen luisteren , hé .
Liefst een paar uur zelfs en op een ietwat deftig volume-niveau . 't Is niet iedereen gegeven .  ;)


Offline Jo

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 15
Ja klopt.  Het volume speelt ook een rol en het genre ook.  Nu eigenlijk is het geen man-vrouw kwestie.  Want omgekeerd kan natuurlijk ook.  Het is eerder partner vs partner. 

Offline Nico

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 330
Ik heb ook het geluk dat mijn vrouw van muziek houdt. Alhoewel ze elektrostaten als die van Johan wel te groot vindt.
Ik moet enkel strijden dat ze geen ornamenten op mijn luidsprekers zou zetten. Dat heeft wel al meermaals tot een lichte discussie geleid.  ::)

Offline missionman

  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 1128
Naar aanleiding van dit eeuwige probleem ben ik maar eens gaan luisteren naar enkele luidsprekers die wat meer huiskamervriendelijk zijn dan mijn huidige Missions 754 (een doorn in het oog van de wederhelft).

Deelnemers waren respectievelijk de Totem Sky Tower, B&W 704S2, Monitor Audio Silver 200 en de Neat Acoustics Motive SX2









Bron en versterking kwamen van Naim met de Uniti Star.

Als muziek koos ik voor de Concerti Grossi van G.F. Händel uitgevoerd door het English Concert o.l.v. Trevor Pinnock.

Eerste aan de beurt was de Totem Sky Tower.
Al na enkele minuten was het duidelijk dat deze speaker niet mijn ding was.
Het laag klonk opgeblazen en stond los van het hoog.  Middengebied daarentegen blonk uit door afwezigheid.

Naar aanleiding van mijn bevindingen en mijn wens naar meer midden werd de B&W 704S2 bovengehaald.
Al een stuk evenwichtiger in mijn ogen dan de Totem, maar de klank vond ik redelijk koud en ook de B&W kon mij niet overtuigen.

Op mijn aangeven dat ik wel eens de Monitor Audio Silver 100 had gehoord en deze mij wel beviel, werd de vloerstaander Silver 200 gepresenteerd.
Dit ging voor mij de goede richting uit.  De M.A. klonk veel voller en warmer dan de B&W en viel bij mij veel meer in de smaak.
Een mooie speaker in mijn ogen.

Met deze voorkeur in gedachten werd dan ook de NEAT MOTIVE SX2 aangesloten.
Nu werd het pas leuk.  Wat deze relatief kleine dreumes (76 cm hoog) liet horen kon me echt wel bekoren.
Veel detail maar niet scherp, en toch een behoorlijk fundament voor een dergelijk kleine speaker.

Van de vier beluisterde speakers zou ik de NEAT wel eens willen horen in mijn eigen luisteromgeving, alhoewel ik denk dat om de volheid van mijn Missions te evenaren een MOTIVE SX1 een betere keuze zou zijn.  Ik vermoed dat de Motive SX2 in mijn huiskamer toch wat licht zou kunnen uitvallen.

Maar de eigenljke conclusie is dat ondanks hun respectabele leeftijd de Missions nog steeds fantastisch presteren en dat een verandering volgens mij niet onmiddellijk een verbetering zou betekenen behalve dan op esthetisch vlak.








Offline BlackMonk

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 3849
  • Hifi = apparatuur (wetenschap!) + muziek (emotie!)
  • Locatie: Hasselt
    • ZenAudio Forum
Het gaat zeker niet makkelijk zijn de klank van die Mission Freedom 754 te benaderen in een luidspreker die een stuk kleiner is.
Misschien kun je een transmissielijnsysteem overwegen? Dat zou je het basfundament moeten geven en de volheid van klank die gewend was van de Missions maar in een kleinere kast.
Bijvoorbeeld de PMC GB1i (1936 €/paar):

Eén luidspreker is 87 cm hoog, 15,5 cm breed en 23,4 cm diep.
Een review: https://www.fwdmagazine.be/news/review-pmc-gb1i-luidsprekers
Ik heb ze zelf tot dusver niet gehoord, maar ik ben wel altijd een fan geweest van transmissielijnen.
Let overigens wel op waarmee je deze PMC's aanstuurt, want met een gevoeiligheid van slechts 87 dB/W/m hebben die een even zware versterker nodig dan mijn elektrostaten (88 à 89 dB/W/m).
« Laatst bewerkt op: 23 oktober, 2019, 11:36:05 door BlackMonk »

Offline missionman

  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 1128
Het gaat zeker niet makkelijk zijn de klank van die Mission Freedom 754 te benaderen in een luidspreker die een stuk kleiner is.
Misschien kun je een transmissielijnsysteem overwegen? Dat zou je het basfundament moeten geven en de volheid van klank die gewend was van de Missions maar in een kleinere kast.
Bijvoorbeeld de PMC GB1i (1936 €/paar):

Eén luidspreker is 87 cm hoog, 15,5 cm breed en 23,4 cm diep.
Een review: https://www.fwdmagazine.be/news/review-pmc-gb1i-luidsprekers
Ik heb ze zelf tot dusver niet gehoord, maar ik ben wel altijd een fan geweest van transmissielijnen.
Let overigens wel op waarmee je deze PMC's aanstuurt, want met een gevoeiligheid van slechts 87 dB/W/m hebben die een even zware versterker nodig dan mijn elektrostaten (88 à 89 dB/W/m).

Bedankt voor de tip.

PMC wil ik sowieso in mijn lijstje opnemen, maar de winkel waar ik geweest ben heeft PMC niet in zijn gamma.
Afmetingen lijken me best ok ( in ieder geval een stuk compacter dan de Missions).
Mijn versterker (2 x 150W/8 Ohm) zou het volgens mij wel moeten trekken.

Na wat ik tot hiertoe gehoord heb wordt het inderdaad niet makkelijk om met een kleinere kast een zelfde basfundament te bekomen, maar wie weet kan de PMC verrassen.

Nu ik onlangs de Missions op hun schuimrubberen mat gezet heb (wat de bas in de kamer op één of andere manier gunstig beïnvloed), ben ik uitermate tevreden van de klank.
Als het esthetische aspect er niet was, zou ik er eigenlijk niet aan denken om te veranderen van speakers.

Vaak hoor/lees ik dat luidsprekers de laatste tijd zo’n vooruitgang geboekt hebben dat de huidige generaties voor een veel lagere prijs veel betere prestaties leveren dan vroeger.

Na wat ik tot hiertoe gehoord heb ben ik hier echter helemaal niet van overtuigd.

De Neat en de Monitor Audio klonken voor mij best ok, maar ik had zeker geen AHA erlebnis.
De B&W en de Totem vond ik maar niets.  Waar is die mooie sound van vroegere B&W producten heen ?

Ik heb nog steeds goede herinneringen aan de B&W 805.  Vond ik een fantastische speaker.