Auteur Topic: Bebatoli set's  (gelezen 2772 keer)

0 leden en 0 gasten bekijken dit topic.

Offline BlackMonk

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 3896
 • Hifi = apparatuur (wetenschap!) + muziek (emotie!)
 • Locatie: Hasselt
  • ZenAudio Forum
Re: Bebatoli set's
« Reactie #45 Gepost op: 20 maart, 2023, 10:59:09 »
Sorry maar dat vind ik onzin, alsof elke goede versterker exact hetzelfde presteert, alsof elke DAC hetzelfde speelt.  Ik had voordien 4x Mola Mola Kaluga eindversterkers ter beschikking, toch niet de eerste de beste, wel de Cambridge speelt anders en naar mijn wensen een stuk beter. Dus die 99% van jou is niet juist, maar dat ga jij nooit toegeven, je bent daar te eigenwijs in vind ik.
Ik heb toch nergens geschreven dat alle versterkers hetzelfde klinken? "Perfect voor het beoogde doel", heb ik geschreven. Ik kan probleemloos laten horen dat een PA-eindtrap van Crown met voldoende vermogen slechter klinkt dan mijn Purifi ET400Ag gebaseerde eindversterker, of dan mijn Musical Fidelity P270.2. Vermogen is de basis van alles, maar daarnaast heb je ook de gebruikte kwaliteit van onderdelen. En die bepalen of er interferenties zoals ruis en andere artefacten in het geluid zullen zitten of niet. Een echte PA-versterker moet alleen maar kwantiteit leveren terwijl van een echte hifi-versterker eerder kwaliteit dan kwantiteit wordt verlangd. Let wel: een versterker moet altijd minstens het juiste vermogen kunnen leveren. Elke versterker die dat niet doet, zou moeten afvallen in iemands keuze.

Offline Bebatoli

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 80
Re: Bebatoli set's
« Reactie #46 Gepost op: 20 maart, 2023, 11:29:46 »
Het probleem is dat je vaak zaken insinueert en het zo goed kan neerpennen dat je nooit iets kwalijk kan genomen worden. Ik neem even als voorbeeld je mening over kabels, of waar een versterker aan moet voldoen.

Ik wil daarover niet in discussie gaan. Het elke keer, op verschillende forums, discussies aan te gaan over bv kabels laat mij denken aan een krakende plaat.

Zoals je weet is Bruno (Putzeys) een erg goede vriend en hij is een zuivere onderzoeker en vind dat zaken meetbaar moeten zijn. Wel, een half jaar geleden had hij zijn Purifi speakers herbouwd, ook het filter. Toch speelde het anders. Toen ik bij hem was hoorde ik het ook. Toen ik de opmerking maakte dat hij andere speakerkabels had gebruikt en of daar het mogelijk probleem in kon zitten ging hij direct aan de slag. Bruno had nog wat Kobala Sosna kabel liggen, de goedkoopste.
Snel even wat gesoldeerd en groot was de verbazing dat het geluid enorm verbeterde. Bruno was nog het meest verbaasd. Meettechnisch waren er tussen de kabels niet echt verschillen te bespeuren. Mhh, zei hij, hier moet ik toch eens wat onderzoek op uitvoeren.  Wat ik hiermee wil stellen is dat je soms verschillen ervaart die je niet direct kan verklaren. Ik ben er zeker van dat Bruno er wel achter komt waarom er verschillen zijn.

Hij is open minded en dat mis ik nu juist bij jou. Je kan niet alles in formules zetten.
« Laatst bewerkt op: 28 maart, 2023, 01:12:19 door Bebatoli »

Offline ThomasMan

 • Full Member
 • ***
 • Berichten: 244
Re: Bebatoli set's
« Reactie #47 Gepost op: 26 maart, 2023, 11:29:05 »
Goeiemorgen iedereen, na het lezen van deze post zie ik me verplicht om me even in de discussie te mengen.
Ik heb de afgelopen jaren de mogelijkheid gehad om heel wat ketens te mogen beluisteren. Onlangs nog op de 'cost-no-object'-show bij Alpha High End. Helaas niet de beste opstelling maar toch.
Ook ik weet uit ervaring hoe bepaald instrumenten klinken, hoe een stem klinkt, hoe een jazz-ensemble klinkt, hoe een fanfare of harmonie klinkt en zelfs hoe een symphonisch orkest klinkt en objectief gezien heb ik nooit, nog NOOIT, een keten gehoord die dit realistisch kan evenaren.
De impact van echt slagwerk, nope. Een echte koperblazer, nope. Een stem, mmm. Een gitaar, komt dicht in de buurt maar helaas, close but no cigar. En ik ben er ook van overtuigd dat de technische/fysieke beperkingen van een weergever (die meerdere instrumenten tegelijkertijd moet weergeven bv), maar ook de akoestiek een hele belangrijke rol in spelen. Een opname kan ook nooit de echte akoestiek reproduceren.
Ik durf van ook te stellen dat iedereen die met deze hobby bezig mi tracht een naar-zijn-gevoel en bijgevolg subjectief realisme na te streven, maar dat als je de realiteit naast de opname/weergave moet zetten, je objectief moet toegeven dat de verschillen enorm zijn.
Het staat iedereen vrij me van het tegendeel te overtuigen.

Offline rovara

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 2155
Re: Bebatoli set's
« Reactie #48 Gepost op: 26 maart, 2023, 11:49:22 »
Al van jongs af aan is muziek beluisteren een hobby van mij .
Op dit moment heb ik een set waarvan ik vind dat ze nog moeilijk - naar mijn smaak - valt te verbeteren .

Mocht ik dezelfde muziek in het echt kunnen of mogen beluisteren zou me die misschien nog meer bevallen .
Maar die mogelijkheid heb ik niet .
Mijn schoonbroer speelt klarinet . Zo heb ik dat instrument nog nooit op een cd weten klinken .

Nu echter kan ik muziek kiezen en beluisteren op momenten die mij passen .
Elke dag luister ik daar uren naar .

Offline missionman

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 1141
Re: Bebatoli set's
« Reactie #49 Gepost op: 27 maart, 2023, 15:02:30 »
Ik durf van ook te stellen dat iedereen die met deze hobby bezig mi tracht een naar-zijn-gevoel en bijgevolg subjectief realisme na te streven, maar dat als je de realiteit naast de opname/weergave moet zetten, je objectief moet toegeven dat de verschillen enorm zijn.
Het staat iedereen vrij me van het tegendeel te overtuigen.

Vrijdagavond nog een concertje meegepikt "Engelse lamentatiemuziek" (Byrd, Tallis,..) door het Currende Consort, en het is uiteraard een heel andere beleving dan weergave via een Hifi set.
Maar zoals je zelf stelt, trachten we om die live beleving (subjectief dan toch) zo goed mogelijk in de huiskamer te krijgen. 
Alhoewel nooit hetzelfde, kan er met een goede setup (zowel set als akoestiek) toch een heel fijn resultaat behaald worden, waarmee je echt van de muziek kan genieten.
Een live beleving kan soms ook een afknapper zijn.
Enkele maanden geleden hoorde ik een heel goed ensemble, maar was de akoestiek in de kerk zodanig slecht, dat er eigenlijk niet echt van te genieten viel.   :o
Dan had ik meer aan de CD in de huiskamer  ;)

Offline Bebatoli

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 80
Re: Bebatoli set's
« Reactie #50 Gepost op: 02 april, 2023, 18:40:00 »
Dat je nooit de volledige dynamiek van live in huis kan halen daar ben ik het mee eens. Er is echter een maatstaf die aangeeft of een set correcte weergave neerzet en dat is vervorming. Vervorming is meetbaar en niet subjectief, maar daar willen veel audiofielen niet van weten net omdat ze streven naar een weergave die zij mooi vinden. Dat mag, maar heeft dan weinig met natuurgetrouwe weergave te maken. Een ander aspect is akoestiek, daar word veel te weinig in geïnvesteerd. Er zijn heus wel bedrijven die goede metingen kunnen verrichten en dito advies geven. Maar ja, de meesten kopen liever een nieuw apparaat dat staat te pronken dan iets aan akoestiek uit te geven. Zonder goede metingen ben je snel het noorden kwijt, dus laat je begeleiden door specialisten. Ok, je zal misschien ook wel wat geld kwijt zijn, maar dat gaat je 100x meer opbrengen dan een duur kabeltje.
Ik streef voor mezelf om de opname zo realistisch mogelijk neer te zetten, dat is nog iets anders dan het "live" laten klinken.
Verder zijn er ook niet zoveel goede opname technici, de meesten streven naar een lekker commercieel geluid. Dat wil niet zeggen dat je niet kan genieten van zulke muziek, maar het is zeker niet natuurgetrouw.
Zelf heb ik 2 zonen die muziek spelen, nml gitaar (akoestisch en elektrisch) drums en ook wat toetsen. Muzikanten heb vaak een absoluut gehoor, ze vinden toonvastheid belangrijk. Onlangs was Bram mee naar een concert gegaan en hij zei direct dat de gitaar niet goed gestemd was, hij hoort dat, ik niet. Dan wat drums betreft, die dynamiek kan een gewone set niet neerzetten, zelf een erg groot systeem nagenoeg niet. Je hebt ook erg veel vermogen nodig om de volle dynamiek neer te zetten (ik heb het dan over standaard gevoelige speakers, met een hoornsysteem zal je dat makkelijker kunnen bereiken)  Dus wat je thuis hoort, ook al tracht je zo dicht mogelijk hetgeen de muzikanten en opnametechnici opgenomen hebben thuis te benaderen, het blijft een moeilijke zaak. Ondertussen speel ik al een tijdje met de Cambridge Edge W versterkers en ik ben daar ontzettend tevreden van.

Offline ThomasMan

 • Full Member
 • ***
 • Berichten: 244
Re: Bebatoli set's
« Reactie #51 Gepost op: 07 april, 2023, 09:53:38 »
Soms toch fijn als je na een serieuze stok in het hoenderhok heb gegooid je zeer eerlijke en gelijklopende antwoorden krijgt. Zoveel zinnigs is er al een hele tijd niet meer op fora verschenen. Bedankt forumleden voor jullie antwoorden.
Beste Bebatoli, waarom speel je met 2 2-kanaals eindversterkers aub?

Offline Bebatoli

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 80
Re: Bebatoli set's
« Reactie #52 Gepost op: 07 april, 2023, 10:10:20 »
Beste Bebatoli, waarom speel je met 2 2-kanaals eindversterkers aub?

Mijn Magnepans hebben een actief filter, het laag en mid/hoog word apart aangestuurd. Vandaar 2 kanalen per kant. Het actieve filter werd door Audionord Zweden ontwikkeld, zij zijn de Europese invoerder van Magnepan en Audionord werkt met agenten in Europa.
 
Het filter is buiten Europa nagenoeg niet verkocht maar het was el Magnepan "approved". Origineel was de MG 20 ontwikkeld met een passief filter maar die was minder strak in het laag dan de actieve versie.

Foto is van't net geplukt:


Offline Bebatoli

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 80
Re: Bebatoli set's
« Reactie #53 Gepost op: 26 april, 2023, 11:26:57 »
De voorbije dagen heb ik het actieve filter gerecapt. Tja, elco's van 22 jaar durven wel eens beginnen te lekken, kortom, ze zijn een stuk minder bedrijfszeker. Voor de nieuwe elco's heb ik voor de Nichicon Fine Gold gekozen, die hebben een goede reputatie in audioapparatuur. Btw, de originele elco's weken soms tot 50% af van de originele waardes.
Ik heb er rustig mijn tijd voor genomen om er voor te zorgen dat er geen fouten gemaakt werden. Vandaag alles aangesloten en het is toch elke keer een beetje spannend maar gelukkig werkte alles perfect. Dus maar eens gaan zitten en rustig geluisterd. Ik had wel iets verschil verwacht maar schrok toch van het resultaat. Duidelijk is er iets meer detaillering maar tevens ook meer rust. Het mid-hoog is schoner maar met name het 3D beeld is er het meest op vooruit gegaan. Scherper afgelijnd, diepere plaatsing. Het zal nog wel iets beter worden, maar ik ben nu al uiterst tevreden !!


Offline BlackMonk

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 3896
 • Hifi = apparatuur (wetenschap!) + muziek (emotie!)
 • Locatie: Hasselt
  • ZenAudio Forum
Re: Bebatoli set's
« Reactie #54 Gepost op: 26 april, 2023, 13:55:45 »
Ziet er allemaal zeer keurig uit en heel fijn afgewerkt. Dikke duim omhoog!

Offline Jejepé

 • Sr. Member
 • ****
 • Berichten: 421
 • Locatie: Diest-Hasselt
Re: Bebatoli set's
« Reactie #55 Gepost op: 26 april, 2023, 14:25:35 »
Fantastisch dat je dat allemaal zelf kan.
Moet een goed gevoel geven om naar speakers te luisteren waar men zelf aan gewerkt heeft.
Geniet er van ! ! !

Offline missionman

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 1141
Re: Bebatoli set's
« Reactie #56 Gepost op: 26 april, 2023, 20:43:02 »
 Proficiat, ziet er knap uit 👍
Geniet ervan 🥂

Offline Bebatoli

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 80
Re: Bebatoli set's
« Reactie #57 Gepost op: 27 april, 2023, 12:50:00 »
Bedankt ! Ik heb de oude elco's even nagemeten en de meeste weken zo'n 3à tot 50 % af van de originele waarde.

Mijn volgende stap zal het upgraden van een passief filter in de Magnepan's worden. Het betreft het filter tussen mid en hoog. Ik ga daar alvast koperfolie in wax spoelen van Jantzen in plaatsen. Capaciteiten daar ben ik nog niet uit, ofwel Audyn Plus caps of Jantzen Superior Z-caps. De afzwak weerstand die ik nu gebruik is een simpele draadgewonden, maar daar komt eentje van Duelund. Als dat eenmaal op punt staat en ik een tijdje geluisterd heb vervang ik de lintjes van het hoog.

Offline Bebatoli

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 80
Re: Bebatoli set's
« Reactie #58 Gepost op: 10 mei, 2023, 07:10:07 »
De NAD M50 is perfect in staat om CD's te spelen, maar handig is het niet. Dus heb ik een CD speler gezocht en gekocht. Een mooie oudere speler, nml een Pioneer PD 75 in nieuwstaat. Ja, je kan je CD's toch rippen kreeg ik onlangs als opmerking. Klopt, maar ik speel liever de CD's "live" af.
De laser van de Pioneer is recent vervangen dus die kan er nog jaren tegen. En ja, ik heb al spelers gehad waarbij de laser stuk ging, 2x een C.E.C. en 1x een Proceed speler. Op termijn ga ik de Pioneer opnieuw voorzien van nieuwe elco's. De speler heeft zijn leeftijd en elco's verlopen na verloop van tijd van waarde en kunnen soms zelf beginnen lekken. Ik gebruik de speler hoofdzakelijk als transport want de Tambaqui Dac in mijn Mola Mola Makua preamp is van een veel hoger niveau. De PD 75 is behoorlijk zeldzaam en maakt gebruik van het stable platter principe. Of dat veel verschil geeft laat ik in het midden.


Offline missionman

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 1141
Re: Bebatoli set's
« Reactie #59 Gepost op: 10 mei, 2023, 09:19:36 »
Proficiat.

Pioneer en zijn stable platter mechanisme, klinkt nostalgisch.

Alhoewel ik ongeveer de helft van mijn CD collectie gedigitaliseerd heb, grijp ik meestal toch ook terug naar de goede oude CD speler.  ;)

Veel plezier ermee.