Bronnen > Bronnen

Blu-Ray voor muziek

(1/14) > >>

rovara:
Vraagje van een blu-ray leek : is een blu-ray audio -versie   - indien voorradig natuurlijk en gespeeld op een blu-ray speler -   altijd te verkiezen boven een cd-versie gespeeld op een cd-speler ?

BlackMonk:
Audio op blu-ray is ongecomprimleerd in LPCM:
Max. bitrate:    27.648 Mbit/s
Max. channel:    8 (48 kHz, 96 kHz), 6 (192 kHz)
Bits/sample:    16, 20, 24
Sample frequency:    48 kHz, 96 kHz, 192 kHz
dus technisch is dat zeer zeker stukken beter dan een cd en het staat ook boven een sacd.
Maar of het ook echt beter klinkt ligt aan de opname. Als die slecht is of kapotgecomprimeerd, maakt het niet uit waarmee je dat weergeeft: het zal altijd knudde klinken.

rovara:
Dus technisch blijkt blu-ray een serieuze concurrent voor cd , zelfs voor sacd .
Is de aankoop van een blu-ray speler dan het overwegen waard ?
(  blu-ray spelers lijken niet zo heel duur , hé  )

Ik ben helemaal niet thuis in blu-ray . Bestaat er een markt van blu-ray audio die de moeite enigszins waard is ? Of is blu-ray qua audio eerder een randverschijnsel ? ( bijvoorbeeld meer bedoeld voor  iets als  filmscores )

BlackMonk:
Er verschijnt wel het een en ander op bluray dat dus puur muziek is, maar gewoonlijk geen dingen die ook op cd verschijnen. Amused to Death is daar een uitzondering op. Bovendien hebben veel platenfirma's geen zin op dubbele (dure!) licenties te betalen om hun muziek op optische schijfjes te mogen zetten: één keer voor sacd en dan nog eens voor bluray. Daarom zie je veel platenfirma's in plaats daarvan zelf downloadbare studiomasters in FLAC/WAV/enz. met 96 of 192 kHz en 24 bit resolutie aanbieden. Dan hebben ze zelf alle winsten en hoeven ze niks af te dragen aan derden. Helaas zijn ze gulzig en vertalen ze dat niet in lagere aankoopprijzen voor eindgebruikers, wat logischerwijze eigenlijk zou moeten.
Maar BR-audio zit nog in het behoorlijk prille stadium. Zal het doorbreken? Persoonlijk denk ik dat optische schijfjes (ook voor beeld) eerder afgebouwd zullen worden en dat in de toekomst alles gedownload (hopelijk) of gestreamd (zeer zeker) zal worden.

Momenteel zou de beste aankoop daarom een speler zijn die zowel bluray als sacd kan afspelen: dan kun je alles wat er aan schijfjes aangeboden wordt afspelen en met een beetje geluk kan zo'n toestel ook nog als DAC dienen voor data op usb of via het netwerk. Oppo maakt bijvoorbeeld zulke allesspelers voor heel schappelijke prijzen.
Wil je het alleen voor stereo hebben of ook voor surround? Indien surround dan praten we over multichannel en dus meer luidsprekers en een daarvoor geschikte versterking.

rovara:
Dit is een antwoord waar ik wat aan heb. Bedankt Johan .
Ik zou het bij stereo houden .

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie