Bronnen > Bronnen

Blu-Ray voor muziek

<< < (14/14)

ThomasMan:
Ik volg je hierin BM, enkel dat ik persoonlijk ondervind dat afspelen van vinyl toch beter (anders?) klinkt dan een vinylrip van hoge kwaliteit.

Wat ik dan weer niet begrijp is dat, in analogie met mijn vorige posts ivm DAC's en voorversterkers, mensen beweren een aanzienlijk verschil te horen bij verschillende streamers; meestal streamers met een behoorlijk prijskaartje. Als ik het goed begrijp zou een streamer niet meer moeten doen dan bepaalde funtionaliteiten toevoegen aan het beheren en afspelen van muziek, de uiteindelijke weergave zou (op de eventueel ingebouwde DAC na) identiek moeten zijn, niet?
Misschien dat er een klein verschil zou kunnen komen bij de gebruike ripper, maar da's dan ook alles. Of zie ik dit weer verkeerd?

BlackMonk:
Heel wat mensen gebruiken de analoge uitgangen van een streamer, dus met diens ingebouwde DAC. En dan is er wel degelijk heel wat kwaliteitsverschil en dus klankverschil mogelijk. Dat geldt voor alles wat analoog is en op voorwaarde, natuurlijk, dat het verschilsignaal een voldoende hoge amplitude heeft om hoorbaar te zijn.

Als de digitale uitgang van tien streamers gebruikt wordt en aan dezelfde DAC aangeboden, zouden die tien streamers exact hetzelfde moeten klinken. Maar wel op voorwaarde dat ze geen bewerkingen van de digitale data uitvoeren!

Bij vinyl afspelen wordt de klankkwaliteit bepaald door de platenspeler, de gebruikte arm en naald, het element en hoe alles afgeregeld is. Bij vinylrips ben je dus afhankelijk van de keuzes die daar gemaakt werden inzake de door mij genoemde elementen. Nadat de rip gemaakt is, liggen die namelijk vast. Ripsoftware en zelfs afspeelsoftware kan een verschil uitmaken. En vaak is dat omdat ze zich niet aan de regel houden dat ze zelf niks mogen toevoegen of weghalen van het oorspronkelijke muzieksignaal.

ThomasMan:
En dan komen we natuurlijk in het gebied waar alles en iedereen zijn eigen plek kan verantwoorden en er altijd mensen zullen zijn dit net deze plek als hun ideaal zullen beschouwen. Sorry voor de filosofische toon. Bepalen wat beter of slechter is wordt dan natuurlijk uiterst subjectief.

En dan is de self-made streamer van BM eigenlijk, gezien de prijs/kwaliteit (weliswaar Linux based), een no-brainer... Doet perfect wat hij moet doen voor een fractie van de kost van ietwat 'commerciële' streamer.
En bijkomend investeren in een goede DAC, versterking en weergevers, die ook weer niet de duursten hoeven te zijn.



BlackMonk:
Dat is natuurlijk altijd mijn devies geweest: met wetenschappelijk ondersteunde argumenten de JUISTE apparatuur kiezen en daarmee een installatie samenstellen. Alleen bij de keuze van de luidsprekers moet je rekening houden met de afmetingen en akoestiek van je luisterruimte, je gewenst luistervolume en het soort muziek dat je liefst speelt. En dan de versterker kiezen die het best bij die luidsprekers past.

Dat mijn streamer onder Linux werkt is geen uitzondering hoor: 99% van de commerciële streamers werkt daar ook onder. Alleen de 1% van >4000€ kostende streamers zijn vaak Win7 pc's. Maar ik raad geen Windows aan voor het bouwen van een streamer, tenzij je heel goed weet wat je doet. Linux heeft als voordeel dat het uit de doos al bitperfect werkt en niets verandert aan een digitaal signaal. En bedienen doe je hem met ofwel een smartphone ofwel een netbook. Eenmaal geïnstalleerd, is daar verder geen Linux kennis voor vereist.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie