Algemeen: wat niet in een andere rubriek past > Algemeen: wat niet in een andere rubriek past

"Cost no object" 2023 Alpha High-End in Brasschaat

(1/1)

BlackMonk:

Dit zijn Clarisys Auditorium planar luidsprekers, 70.000 euro per paar (hoewel ter plekke ons een prijs opgegeven werd van 140.000 euro per paar).
Hier een beschrijving van de show: https://alpha-audio.net/2023/02/the-cost-is-no-object-show-2023/

Ik ben er samen met ThomasMan naartoe geweest.

Onze indrukken... Er was een duidelijke mismatch tussen de Audiotorium speakers en de Accuphase versterkers die daaraan gehangen werden. Het laag was rommelig en wollig, bij hoger volume klonk alles gecomprimeerd en het was echt geen waauw-gevoel. Heel jammer. De Crysalis Auditorium is een drieweg systeem met ribbons voor hoog, midden en laag. Hele grote luidsprekers en ze wegen kennelijk 230 kg per stuk.

De kleinere Studio planars hadden Pass Labs gekregen en die klonken het best van allemaal. Hoe je het geluid ervaarde was wel sterk afhankelijk van waar je zat of stond. Ik had het geluk redelijk in het centrum en in een gellijkbenige driehoek met de hoog-ribbons te zitten. Ondanks dat waren er wel allerlei fouten in de weergave te horen, fouten die je niet verwacht van luidsprekers die 36.000 euro per paar kosten (ons werd de indruk gegeven alsof ze minstens 50 60.000 euro zouden kosten). ThomasMan en ik denken dat dat ligt aan de akoestiek van de ruimte. Ze hadden akoestische panelen opgehangen en neergezet en we kregen sterk de indruk dat die er allang waren en gebruikt werden voor elke demo, ongeacht het type luidspreker. En zo werkt akoestiek niet. Dipolen zoals planars moeten heel anders behandeld worden. Wat we hoorden was zeker de prijs niet waard die ervoor gevraagd werd.

De derde kamer had de kleinste set met Crysalis Menuet en aangestuurd door AVM hardware. Ook hier weer een duidelijke mismatch n falende akoestiek. Toen "Thanks to you" van Boz Scaggs op vrij luid volume gedraaid werd, werd de klank zelf ronduit onaangenaam om naar te luisteren. We hadden een kort gesprek met de verdeler van Crysalis en die was niet te spreken over de keuze van de hardware van Alpha bij zijn luidsprekers en de akoestiek van de ruimtes. Dat kan ik me dus goed voorstellen. Alpha had de luidsprekers gekocht en dus kon de verdeler van Crysalis geen eisen stellen omtrent de hardware en de akoestiek waarvoor Alpha ging zorgen.

Heel jammer en een gemiste kans om deze luidsprekers echt te doen schitteren. Cost no object is niet alles als de kwaliteit er niet naar is.

Bebatoli:
Ik ga zelf niet naar Alpha, de Sammy heeft mij destijds het leven echt wel zuur gemaakt. Maar enkele audioklanten van vroeger gingen er wel vaak luisteren en elke keer was het dezelfde opmerking, nml slechte akoestiek. Nu ben ik zelf geen liefhebber van Accuphase maar ook niet van Pass Labs. Ik heb beide nog nooit weet te excelleren. De man die de nieuwe planars maakt ken ik en hij heeft gewoon de Apogee's gekopieerd met kleine verbeteringen. Ik ben gisteren nog naar de DIY planars  van Rob gaan luisteren en die vind ik echt fenomenaal goed. Het mid en hoog zijn met neodymium magneten uitgevoerd en de baspanelen met krachtige ferriet magneten. Bouwkosten van de speakers: net geen 4000, maar je hebt dan ook wat. Ik ga, puur voor de fun, ook zulke speakers bouwen. Ik heb ondertussen alle magneten gekocht. Ik heb ook nog een set Analysis Omega speakers die ik aan het voorzien ben van nieuwe membranen.

rovara:
Van harte succes gewenst .

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie