Auteur Topic: Cd's demagnetiseren: larie of leuke tweak?  (gelezen 16977 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline BlackMonk

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 3849
  • Hifi = apparatuur (wetenschap!) + muziek (emotie!)
  • Locatie: Hasselt
    • ZenAudio Forum
Cd's demagnetiseren: larie of leuke tweak?
« Gepost op: 19 september, 2015, 11:43:16 »

Dit is een voorbeeld van een apparaat dat cd's demagnetiseert. Kostprijs ca. 200 à 300 euro.
Je legt de cd twee keer op het plateau: een keer met de etiketkant naar boven, dan met die naar onder. Twee keer demagniteseren dus.
Volgens de makers van dergelijke toestellen is een cd weliswaar van kunststof, maar bevat ze metaaldeeltjes in de glimmende zijde, in het etiket en de daarop aangebrachte verven en kleurstoffen. Die kunnen magnetisch geladen raken en hun magnetische velden dan gaan rondstrooien in de gevoelige elektronica van je cd-speler. Een kunststof cd kan bovendien ook nog statisch geladen raken en ook zo'n elektrisch veld kan ongewenste effecten hebben binnen in je cd-speler. Demagnetiseren is dus de boodschap.

Mijn kritiek:
De glimmende laag in een cd waarin de door de laser te lezen putjes gebrand zijn, is aluminium. Aluminium is niet magnetiseerbaar, tenzij door ZEER sterke magnetische velden. Je hebt heus niets in huis waarmee je erin zou slagen aluminium een magnetisch veld van welke ordegrootte dan ook mee te geven. Er kunnen effectief magnetiseerbare metaaldeeltjes aanwezig zijn in de gebruikte materialen voor het maken van het etiket en de inkleuring daarvan. Maar zelfs al zou je erin slagen die te magnetiseren en hun magneetdeeltjes allemaal dezelfde kant op te laten wijzen, dan nog zou het gecombineerde magnetische vermogen van dit alles niet genoeg zijn om verder te reiken dan een mm of zo. Te weinig om de elektronica in je cd-speler op welke manier dan ook te beïnvloeden. Dan blijft er nog een mogelijke statische lading van je kunststof cd over. Die zou ontladen worden zodra je de cd aanraakt. Als de lading sterk genoeg was om kwaad te kunnen, zou je een schok voelen. Is mij alleszins nog nooit overkomen en ik heb ettelijke duizenden cd's.

Als je je daarbij prettiger voelt, kun je altijd gebruik maken van een niet-pluizende antistatische doek om de cd proper te wrijven. Altijd van binnen naar buiten wrijven en nooit in cirkels, dat laatste kan namelijk krassen maken.
Je mag een erg vuile cd ook even onder stromend water houden of met behulp van (bij de apotheker verkrijgbare) isopropanol schoonmaken. Ook hier weer bij het droogwrijven of bij het behandelen met isopropanol van binnen naar buiten wrijven en een niet-pluizende antistatische doek gebruiken. Voor isopropanol gebruiken we meestal watten. Je hoeft de cd niet droog te wrijven na gebruik van isopropanol, dat vervliegt namelijk heel makkelijk.

Als je de cd in water (daar mag je ook een kleine hoeveelheid schoonmaakalcohol of afwasmiddel aan toevoegen) wast, spoel die daarna af onder stromend water en zorg dat die absoluut en perfect droog is voordat je hem probeert af te spelen of terug in zijn doosje duwt.
Dit zijn allemaal véél goedkopere oplossingen dan een cd-demagnitiseerder kopen, die veel te veel geld kost voor wat hij doet of beweert te doen. Dus: larie!
« Laatst bewerkt op: 19 september, 2015, 11:46:38 door BlackMonk »

Offline rovara

  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 2113
Re: Cd's demagnetiseren: larie of leuke tweak?
« Reactie #1 Gepost op: 19 september, 2015, 14:57:58 »
Ik heb hier een " Densen DeMagic"  - schijfje  liggen waarvan het de bedoeling is dat die ook niet minder dan het volledige klanksignaalpad zou démagnetiseren .  Maar ik heb niet de indruk dat die ook maar iets helpt . Die gebruik ik niet meer .
( ik ben nochtans een fervent voodooliefhebber  ;D )

Hier ligt ook een   "ahp"- microvezeldoekje . Dat komt wel eens van pas . Maar of dat nu van ahp is of niet , dat zal wel niet veel uitmaken , denk ik .


Offline BlackMonk

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 3849
  • Hifi = apparatuur (wetenschap!) + muziek (emotie!)
  • Locatie: Hasselt
    • ZenAudio Forum
Re: Cd's demagnetiseren: larie of leuke tweak?
« Reactie #2 Gepost op: 20 september, 2015, 11:59:56 »
Het gaat inderdaad om de functionaliteit en de prestaties, niet om het merk. Een merk kost alleen maar geld, zeker als het bekend is.

Offline Joshua Orbit

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 33
  • No music, no soul
  • Locatie: Felderbö Hongarije
Re: Cd's demagnetiseren: larie of leuke tweak?
« Reactie #3 Gepost op: 15 oktober, 2019, 14:10:07 »
Wat CD's wel kunnen hebben is een statische lading op de plastic ..... dat *kan* voor je laser (diode) nefast zijn mocht een bliksem van je cd schieten op de laser lol .

Maar in Pioneer Europe hadden we wel eens een serieuze uitval van een type cd-speler ; bleek dat static charge de oorzaak was van de teloorgang van de laserunit. De servo base van dat apparaat was volledig in plastics gemaakt (op de motoren na natuurlijk ) en daardoor 'pats' kapot. Een simpel draadje bevestigen aan het chassis en de assembly was de oplossing lol

Trouwens de beste 'tweak' voor een Japanse cd-speler of low budget speler is nog altijd 1 ohm 1/8W weerstandje met parallel 10pF/ 10V (geen polarisatie gebruiken !) verbinden tussen de massa van je sevo IC's / laser/ motoren en het uiteindelijke chassis van je speler. Zo vermijd je static op de gevoelige onderdelen .

Uiteraard is een modificatie ook slim om je aarding wel degelijk te bevestigen aan je chassis (Japan heeft daar 'kosten bespaard ' op de goedkopere modellen om zo een ingebouwde veroudering te creëren ) . Je zal zien dat ipv 5 jaren werking (waar Sony zijn berekening heeft gemaakt bv) gemakkelijk 20 jaar feilloze werking kan gehaald worden. Maar toevoegen van het RC netwerkje aan je servo assembly én een aarding aan het chassis wonderen doen.
« Laatst bewerkt op: 15 oktober, 2019, 14:20:50 door Joshua Orbit »
Kaboem .......... start to ramble ...... lol